L.M. Montgomery: Anna omassa kodissaan


Rakastetun L.M. Montgomeryn Anna omassa kodissaan on Anna-sarjan viides osa, joten jos et ole lukenut aiempia osia ja aiot Annoja joskus lukea, suosittelen lopettamaan tämän tekstin lukemisen tähän. Neljä aiempaa osaa lukeneille tämä kirjoitus ei paljasta sen enempää juonesta kuin kirjan takakansikaan.

Tässä viidennessä osassa Anna ja Gilbert menevät naimisiin ja löytävät ikioman haavemajansa Neljän tuulen niemeltä, sadan kilometrin päästä Vihervaarasta. Haavemaja ympäristöineen on kaikkea sitä mistä Anna on aina unelmoinutkin: pieni soma valkoinen huvila meren läheisyydessä, jonka ikkunoista näkee öisin tuikkivan majakan. Huhutaan myös, että taloon liittyy jokin romanttinen tarina ja sehän suunnattomasti kiehtoo Annaa.

Nuoripari siis asettuu vihdoin aloilleen omaan kotiinsa ja Vihervaaran tapahtumat jäävät taka-alalle. Paria odottaa uudet seikkailut ja ihmiset Neljän tuulen niemellä. Nopeasti he ystävystyvät vanhan kapteeni Jimin, miehiä inhoavan Cornelia-neidin ja kauniin Leslie Mooren kanssa.

Anna omassa kodissaan on ehdottomasti sarjan tähän mennessä synkin ja surullisin osa. Anna on jo 25-vuotias muuttaessaan Neljän tuulen niemeen ja lapsekkuus, muttei lapsenmielisyys, on hänestä jo hävinnyt. Eteen astuvat aikuisten ongelmat ja surut. Ei saa kuitenkaan kuvitella, että kirja olisi läpeensä synkkä, se on sitä vain edellisiin osiin verrattuna. Kirjassa on silti paljon enemmän iloisia ja toiveikkaita tapahtumia kuin ikäviä. Ja verrattuna edelliseen osaan, Anna opettajana, tässä kirjassa tapahtuu paljon enemmän ja tarina on eheämpi.

Vaikka Anna onkin jo varttunut aikuiseksi naiseksi, hän on silti yhä se sama Anna mutta kypsemmällä tavalla. Ihan yhtä toivoton haaveilija hän ei enää ole kuin pikkutyttönä. En tiedä miten olisin suhtautunut tähän osaan lapsena, jos olisin lukenut Annani jo silloin. Olisiko tämä ollut tylsä verrattuna ensimmäisiin osiin, koska Anna on jo niin aikuinen? Hankala sanoa, mutta nyt nautin tästä jopa enemmän kuin Annan unelmavuosista, jonka julistin ehkä parhaaksi lukemakseni Anna-kirjaksi. Niin, ehkä, sillä myös ensimmäinen osa, Annan nuoruusvuodet, on suosikkejani.

Kirjasta on kirjoittanut myös Sonja.

✩✩✩✩✩

L.M. Montgomery: Anna omassa kodissaan (Anne's House of Dreams, 1917)
Suom. Hilja Walldén
WSOY 2002, 221 s.

Tunnisteet: , , , , ,