Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti


Hassua, kirjabloggaushistoriaani (lyhyeen sellaiseen) on sisältynyt viisi lasten- ja nuortenkirjaa ja vain yksi niin kutsuttu aikuisten kirja! En minä kuitenkaan aikonut blogata vain lasten- ja nuortenkirjoista, mutta nyt vain kävi näin, että olen innostunut etsimään kirjoja enemmän lasten- ja nuortenosastolta kuin aikuisten puolelta. Sori, vielä jatketaan yhdellä lasten- ja nuortenkirjalla, vaikkakin se on myös aikuisten mieleen.

Muumilaaksossa eletään normaalia elämää. Muumipeikko ja Nipsu lähtevät tutkimusretkelle ja löytävät hienon hiekkarannan ja luolan. Pian saapuu myrsky ja se kestää koko seuraavan yön. Sää muuttuu kummalliseksi, harmaaksi. Muumipeikko ja Nipsu näkevät ympärillään outoja merkkejä ja Piisamirotta kertoo kamalasta lentävästä tähdestä, jolla on pitkä punainen pyrstö ja joka tulee tuhoamaan maapallon. Muumipeikko ja Nipsu päättävät vaeltaa Yksinäisten Vuorten Tähtitornille kysymään neuvoa. Matkalla he saavat monta uutta sekä ennestään tuttua ystävää. Paluumatka Muumilaaksoon on pitkä ja täynnä vaaroja.

Vertasin Muumipeikkoa ja pyrstötähteä tahtomattani edelliseen lukemaani Muumi-kirjaan eli Muumipapan urotöihin. Pyrstötähti hävisi. Vaikka se onkin Urotöitä jännittävämpi ja nopeammin etenevä, se ei pärjännyt huumorissaan ja niin söpöissä hahmoissaan. Pyrstötähdessä hahmot, ne uudetkin joiden kanssa Muumipeikko ja Nipsu ystävystyvät, ovat jo hyvin tuttuja meille kaikille, Urotöissä Muumipapan nuoruudenystävät taas eivät niinkään.

Nipsu on kenties kirjan hauskin ja ylipäänsä parhain hahmo. En osaa sanoa, miten hyvin Nipsu on esillä muissa Muumi-kirjoissa, mutta Muumipeikko ja pyrstötähti on erityisesti Nipsun ystäville tarkoitettu. Myös Muumipeikon ja Niiskuneidin suhde toisiinsa on nostettu esille ja se oli vallan söpöä.

Kaiken kaikkiaan muumien ja muiden otuksien retki Tähtitornille ja takaisin huumaavan kuuman pyrstötähden lähestyessä maapalloa oli jännittävää ja mielenkiintoista luettavaa. Nyt minun tekee mieli katsoa Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuva, sillä edellisestä kerrasta on vierähtänyt useampi vuosi. Entäs sitten se tänä vuonna valmistunut, Muumi ja punainen pyrstötähti nukkeanimaatio, onkohan se hyvä? Mielenkiintoinen toteutus siinä on ainakin.


Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti (Kometjakten, 1946)
Suom. Laila Järvinen
WSOY 2008, 156 s.

Tunnisteet: , , , , ,