L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet


Hyvin kirjojen putki jatkuu! Siis minähän luen myös ne huonot kirjat - en vaan voi jättää kesken yhtäkään kirjaa, koska eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka loppu yllättäisi? Tosin pelkästään hyvä loppu ei kyllä tee mistään kirjasta kokonaisuudessaan loistavaa.

Tällä kertaa hyvä, miltei loistava, kirja oli L.M. Montgomeryn Annan nuoruusvuodet eli siis Anna-sarjan ensimmäinen osa. Kuten en Muumi-kirjoja, en myöskään Anna-kirjoja ole lukenut ennen. En tiedä miksi, koska pidin paljon televisiosta näkyneestä vanhasta Anna-sarjasta nimeltään Anne of Green Gables. No, nyt on korjattu tämä vääryys molempien osalta, mutta vasta yhdet kirjat lukemalla!

Annan nuoruusvuodet kertoo Anna Shirleyn lapsuudesta kanadalaisella Prinssi Edvardin saarella, Avonleassa. Anna otetaan orpokodista sisarusten Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatiksi, mutta Vihervaaraan jääminen on aluksi epävarmaa. Räiskyvän temperamenttinen luonne aiheuttaa Annalle ja hänen lähipiirilleen ongelmia ja päänvaivaa, mutta Annan kasvaessa hänen luonteensakin tasoittuu. Hän saa uusia hyviä ystäviä ja aloittaa koulunkäynnin. Annan koulutoveri nimeltä Gilbert Blythe astuu kuvioihin mukaan ja saa pienen tytön pään sekaisin, kunnes 16-vuotiaana nuorena naisena Anna saa rauhan. Anna tekee ensimmäisen osan lopussa myös elämänsä kannalta tärkeän päätöksen.

Pidin kirjassa eniten Annan hahmosta. Oli mukavaa lukea hänen kehityksestään 11-vuotiaasta hassusta orpotytöstä 16-vuotiaaseen vahvaan ja rohkeaan nuoreen naiseen. Hyvin harvoin luen näinkään vanhaa kirjallisuutta (julkaistu vuonna 1908), mutta tässä ajankuvaus kepeän tyttökirjan muodossa oli hyvin hauskaa luettavaa! Uskoisin, että suomentaja on tehnyt kirjan kanssa hyvää työtä, siltä se ainakin vaikutti, sillä tarina kulki tökkimättä eteenpäin ja kieli oli selkeää, mutta näteillä kielikuvilla höystettyä.

Annan nuoruusvuosissa pidin eniten Annan ja Gilbertin välillä vallinneesta jännitteestä, joka pysyi koko tarinan ajan hyvin voimakkaana. Uskon jännitteen yhä jatkuvan seuraavassa osassa, vaikkakin hieman erilaisena. Tosin tiedän mitä jatkossa tulee tapahtumaan, kiitos  vain tv-sarjan. Odotan sitä silti jännityksellä, mutta pidän yhden kirjan välin ennen seuraavan osan lukemista. Minua ei nimittäin saa kovin helpolla lukemaan yhtä sarjaa putkeen (tai edes hirveän samantyylisiä kirjoja!), sillä pidän vaihtelusta lukemisissani.


L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet (Anne Of Green Gables, 1908)
Suom. Hilja Vesala
WSOY 2008, 282 s.

Tunnisteet: , , , , ,