Bill Willingham: Fables 5 : The Mean Seasons


Siitä on oikeasti jo melkein vuosi kun viimeksi luin Fables-sarjakuvaa. Muistelin, että olisin lukenut kaksi aiempaa osaa viime syksynä, mutta ei, sekä Storybook Love että March of the Wooden Soldiers tuli luettua jo viime toukokuussa. Tämä sarjakuva on niin menevä ja nopealukuinen, että en oikein ymmärrä miksi tauosta tuli niin pitkä. Vähän harmittaakin, sillä tässä viidennessä osassa oli muutama juttu, jotka olisin halunnut muistaa paremmin.

Fablesin viides osa The Mean Seasons alkaa hieman epäkiinnostavasti. Alussa on kaksi lyhyehköä, pääjuonesta irrallisempaa tarinaa, joista ensimmäisen tarkoituksena on kertoa mikä Cinderella on naisiaan ja toisen taustoittaa Bigby Wolfin menneisyyttä toisen maailmansodan melskeissä. Jälkimmäinen tarina on vähän hölmö enkä saanut siitä irti oikein mitään. Onneksi vanhojen tuttujen tapahtumien pariin päästään jo ennen albumin puoltaväliä.

The Mean Seasonsissa New Yorkin Fabletownin politiikassa kuohuu, kun kaupunkiin valitaan uusi pormestari. Vallan vaihtuessa useat tutuiksi tulleet hahmot lähtevät, kuka minnekin. Snow White saa perheenlisäystä ja hän joutuu olosuhteiden vuoksi muuttamaan sisarensa luokse Farmille. Fablesien elo vaikuttaa olevan aiempiin tapahtumiin verrattuna melko rauhallista, mutta se taitaakin olla vain tyyntä myrskyn edellä...


The Mean Seasons ei ole minusta yhtä hyvä kokonaisuus kuin aiemmat osat ovat olleet. Alun irralliset tarinat ovat yksi syy siihen, mutta pääjuonikaan ei imaissut mukaansa yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Luulen, että se johtui siitä, ettei tarinassa tapahtunut nyt hirveän paljon. Lisäksi eräs Bigby Wolfin ja Snow Whiten välinen juttu oli vähän ärsyttävä, vaikka eipä se nyt mitään onnistunut pilaamaan.

Vaikkei Fables tällä kertaa vienytkään täysillä mukanaan, ei se haittaa. Vai voiko minkään sarjan jokainen osa olla yhtä hyvä? Luotan siihen, että jatkossa on taas luvassa vaikka mitä mahtavaa.

9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja / Helmet-lukuhaaste 2017 (Fables on saanut inspiraationsa saduista)

––

Bill Willingham: Fables 5 : The Mean Seasons
Kuvitus: Mark Buckingham, Tony Akins, Steve Leialoha, Jimmy Palmiotti
Vertigo 2005, 166 s.

Tunnisteet: , , , ,