Petri Tamminen: Suomen historia


Vuosi 1954: Äiti istui sängyn laidalla täysissä navettavaatteissa ja hiissasi itseään näin edestakaisin, että pitäisi mennä, pitäisi mennä, lehmät jo ammuu. Mutta ei millään saanut lasketuksi kirjaa käsistään, jatkoi vain lukemista, sodan käynyt lotta.

Nappasin välipalaksi Petri Tammisen Suomen historian, jonka välipalaolemus olikin harhaa. Noin 150-sivuisen kirjan kyllä lukaisee hetkessä läpi niin halutessaan, mutta sisältö on historiasta painava, vaikka lukija kokeekin siitä vain välähdyksiä, pieniä palasia eletystä elämästä. Kontekstissaan nuo välähdykset kuitenkin saavat laajemman merkityksen ja tarkoituksen.

Suomen historia koostuu useista näennäisesti lyhyistä ja pienistä, mutta varmasti kertojilleen merkityksellisistä muistoista aina Suomen itsenäistymisvuodesta viime vuoteen asti. Tamminen haastatteli kirjaansa varten yli viittäsataa ihmistä, joten muistot rakentuvat hyvin monenlaisista eri näkökulmista. On nuoria ja vanhoja, aikalaisia ja menneitä muistelevia, maalla ja kaupungissa asuvia, suoraan tapahtumien keskipisteessä ja sivussa olevia kertojia. Kirjassa ei käydä läpi ihan jokaista Suomen itsenäistä vuotta, mutta joistakin vuosista on useampia muistoja. Muistojen taustalla ovat niin sodat, jälleenrakennus, Helsingin olympialaiset, yleislakko, keskioluen vapautuminen, lama kuin Euroviisutkin. Myös suomalaiset merkkihenkilöt, kuten Armi Kuusela ja Kekkonen ovat painuneet monen muistelijan mieleen.

Tamminen kirjoittaa napakasti ja iskevästi. Vaikka muistot ovat lyhyitä, useimmat vain muutaman virkkeen mittaisia, kerronta ei ole mitenkään luetteloimasta, vaan jokaisen, pienenkin, muiston kohdalla on pysähdyttävä. Muistot kertovat hyvin inhimillisistä asioita jonkin tietyn hetken tai tapahtuman äärellä. Osa niistä on hyvinkin yksityisiä ja intiimejä, kuiskattuja salaisuuksia, osa veijarimaisia, hassuja sattumuksia. Muistoja leimaa traagisuus ja humoristisuus, useimmiten näiden vaihtelevan vahvuinen yhdistelmä.

Suomen historiasta tuli minulle merkittävämpi kuin ensin olin ajatellutkaan. Tamminen on taitava kertoja, joka osaa tiivistää lyhyeen muotoon kaiken tarpeellisen eikä hänen tekstinsä ole koskaan tylsää, vaan päinvastoin, se on hyvin vivahteikasta ja moniulotteista. Tamminen on hurmannut minut aiemmin teoksillaan Muita hyviä ominaisuuksia ja Meriromaani, mutta haluan ehdottomasti lukea lisää.

Muissa blogeissa: Mitä luimme kerran, Tuijata. Kulttuuripohdintoja, Luettua elämää, Kirsin Book Club, Järjellä ja tunteella, Kirja vieköön! ja Lumiomena.

8. Suomen historiasta kertova kirja / Helmet-lukuhaaste 2017

––

Petri Tamminen: Suomen historia
Otava 2017, 157 s.

Tunnisteet: , , , , , , ,