Jen Campbell: Weird Things Customers Say in Bookshops


Ainoa kirja, jonka sain viime jouluna lahjaksi, oli Jen Campbellin Weird Things Customers Say in Bookshops (suom. Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, Nemo 2012). Sain kyllä myös lahjakortteja kirjakauppaan, joista osa on tietysti jo käytetty.

Tutustuin Jen Campbelliin alkaessani vuosi pari sitten seurata hänen Youtube-kanavaansa, joka käsittelee kirjoja ja kirjailijuutta. Kirjamakumme menevät suhteellisen hyvin yhteen, joten koko tänä aikana olenkin saanut häneltä roppakaupalla erinomaisia kirjavinkkejä. En olisi esimerkiksi lukenut John Burnsiden The Dumb Housea ilman hänen suositteluaan. Loogista olikin, että halusin myös lukea jotain hänen itse kirjoittamaansa, ja vihjasin poikaystävälleni, että Weird Things Customers Say in Bookshops olisi aika kiva joululahja.

Erityisen tästä Campbellin kirjasta tekee se, että siinä on kirjailijan omistuskirjoitus. Se oli myös kauniisti paketoitu joulua varten (vaikka aukaisinkin paketin jo ennen joulua, sillä vietin joulun äitini luona enkä ikinä jaksa raahata sinne mukanani lahjoja, jotka olen saanut ennen joulua). Poikaystäväni tilasi kirjan Campbellin omien nettisivujen kautta, mikä olikin kiva tapa tukea suoraan kirjailijaa.


Weird Things Customers Say in Bookshops on kirja täynnä kirjakaupan myyjien ja asiakkaiden välisiä outoja, hauskoja tai jopa hieman kamalia kohtaamisia. Osa niistä on Campbellin omia kokemuksia (hän on ollut töissä eri kirjakaupoissa), osa muiden myyjien. Suurin osa kohtaamisista on muutamasta brittiläisestä kirjakaupasta, mutta kirjan viimeisessä osiossa on yksittäisiä tapauksia eri kirjakaupoista ympäri maailman.

Luimme kirjaa yhdessä poikaystäväni kanssa ennen nukkumaanmenoa. Kirjassa on juttuja, jotka eivät naurattaneet kovin paljon, mutta mukana on myös helmiä, jotka saivat meidät repeilemään ihan kunnolla ja miettimään, minkälaisia (a)asiakkaita ja ylipäänsä ihmisiä sitä onkaan olemassa. No, kaikenlaisia, vahvistaa tämäkin kirja. Weird Things Customers Say in Bookshops toimii parhaiten pienissä pätkissä nautittuna, välipalakirjana, kun muut kirjat eivät tahdo edetä, vaikka jutut eivät olekaan liian samanlaisia. Hauskasta ja mustan huumorin värittämästä kuvituksesta vastaa The Brothers McLeod.


Kirjalle on myös jatko-osa, More Weird Things Customers Say in Bookshops, joka täytyy sekin jossain vaiheessa lukea. Campbell on kirjoittanut myös kirjan The Bookshop Book, jossa esitellään eri kirjakauppoja ympäri maailman, ja runoja. Tänä vuonna hän julkaisee lastenkirjan Franklin's Flying Bookshop ja tällä hetkellä hän työstää novellikokoelmaa.

Muissa blogeissa: Kirjaneidon tornihuone, Nenä kirjassa, Sivutiellä, Kasoittain kirjoja, Ei vain mustaa valkoisella, Kirjakko ruispellossa ja Ajatuksia kirjamaasta.

22. Kuvitettu kirja / Helmet-lukuhaaste 2017

––

Jen Campbell: Weird Things Customers Say in Bookshops
Constable 2012, 119 s.

Tunnisteet: , , , ,