Elena Ferrante: Those Who Leave And Those Who Stay


En malttanut olla pitkään poissa Elena Ferranten napolilaissarjan parista, vaan suorastaan janosin lisää. Onneksi, sillä kolmas osa Those Who Leave And Those Who Stay on tähän mennessä paras sarjan kirjoista. Ensimmäisestä osasta My Brilliant Friend kirjoitin maaliskuussa, toisesta The Story of a New Name kesäkuussa.

Kolmannessa osassa Elena ja Lila varttuvat kaksikymppisistä kolmikymppisiksi. Elämänvaihe, johon sisältyy paljon muutoksia, kuten myös Elenan ja Lilan elämässä. Elena on menestyvä kirjailija, naimisissa professorin kanssa, perustamassa perhettä, Lila taas jumissa makkaratehtaalla, lapsensa ja Enzon kanssa ankeassa pienessä asunnossa. Mutta ympärillä kuohuu, kommunistit ja fasistit ottavat yhteen, opiskelijat osoittavat mieltään, feminismi tekee tuloaan. Lila asettaa itsensä vaaraan työläisten oikeuksien puolustamiseksi, Elena tarttuu kynään, koska haluaa olla jollakin tavalla mukana siinä mitä Lila tekee.

Tässä vaiheessa Elena ja Lila eivät ole kovin paljon tekemisissä toistensa kanssa lukuunottamatta yhtä tiettyä vaihetta. Elena on tietoisesti halunnut irrottautua kotiseudustaan ja naimisiin mentyään muuttaa Firenzeen. Hän haluaa lähteä, unohtaa mistä on kotoisin, mutta Lila on ja pysyy. Mutta Lilan vuoksi Elena ei lopulta voi unohtaa, Lila vetää häntä puoleensa yhtä kovalla voimalla kuin ennenkin. Naisten välinen ystävyys on mutkikasta, mutta niin on myös molempien henkilökohtainen elämäkin. Millaisia päätöksiä he tekevät, mihin ne heidät vielä johtavat? En osaa kuvitellakaan, mitä sarjan päätösosa tuo tullessaan.

Those Who Leave And Those Who Stay on kerronnallisesti edelleen yhtä timanttia kuin aiemmatkin osat, kuinkas muutenkaan. Kerronta on raa'an rehellistä ja tarkkaa, henkilöt ja heidän ajatuksensa ja tunteensa niin todellisia. Tämä on ehdottomasti yksi niistä tekijöistä, jonka vuoksi olen koukuttunut tähän sarjaan. En muista milloin viimeksi olisin kohdannut niin hämmästyttävän totuudenmukaisia ja paljaita henkilöhahmoja. Lisäksi nuo hahmot vielä kehittyvät. Toinen koukuttavuustekijä on Ferranten taito luoda mielenkiintoinen tarina. Erityislaatuinen ystävyys yhdistettynä lähihistorialliseen italialaiseen miljööseen on herkullista luettavaa. Etenkin tässä kolmannessa osassa 1970-luvun Italian poliittinen ilmapiiri luo mielenkiintoisen taustan Elenan ja Lilan ystävyydelle. Kun jo My Brilliant Friendin kohdalla kirjoitin, että se on ehdottoman feministinen romaani, voisi tästä kolmannessa kirjasta sanoa, että se on sitä vielä enemmän, kun ajat muuttuvat feminismille otollisemmiksi.

Those Who Leave And Those Who Stay jätti minut sellaisen jännityksen valtaan, että en tiedä mitä siitä enää sanoisin. Odotan kovasti kvartetin viimeisen osan lukemista, jotta pystyn muodostamaan kokonaiskuvan koko tarinasta. Tällä hetkellä se on vielä kesken ja keskeneräisestä on vaikea sanoa mitään lopullista. Olen kuitenkin haltioissani siitä, miten tarina on tähän mennessä rakentunut ja miten se on jaksanut pitää otteessaan. Tämän kolmannen osan parissakaan en tuntenut itseäni missään vaiheessa kyllästyneeksi. Jään odottamaan viimeistä osaa suorastaan tärisevin käsin.

––

Elena Ferrante: Those Who Leave And Those Who Stay
(Storia di chi fugge e di chi resta, 2013)
Kääntänyt Ann Goldstein
Europa Editions 2014, 418 s.

Tunnisteet: , , , , , , , , ,