Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan


Ruotsalaisen Anna Lihammerin esikoisromaani Kun pimeys peittää maan oli minusta syksyn kiinnostavimmalta vaikuttava dekkari ja pääsi mukaan myös kiehtovimmista syksyn uutuuskirjoista koostamalleni listalle. Siihen oli kaksi syytä: historia ja yliopistomaailma.

Kun pimeys peittää maan sijoittuu vuoden 1934 Ruotsiin. Natsit ovat nousseet valtaan Saksassa ja siellä sekä monissa muissa länsimaissa eugeniikkaa on alettu harjoittaa ihan yleisesti. Ruotsissakin paljon keskustelua puolesta ja vastaan herättänyt sterilisaatiolaki saadaan vihdoin läpi. Samaan aikaan Uppsalan yliopiston Anatomian instituutin kellarista löydetään tutkija Gustaf Eklund raa'asti murhattuna. Hänen kalloonsa on porattu reiät ohimoiden kohdalle ja sen jälkeen hukutettu ruumisaltaaseen, opetuskäytössä olevien muiden ruumiiden sekaan. Vaikuttaisi myös siltä, että mies on kuollut vasta hukkuessaan.

Uppsalan poliisit eivät rohkene tarttua tapaukseen, joten Tukholmasta hälytetään apuun komea, mutta koppavan oloinen komisario Carl Hell apunaan poliisisisar Maria Gustavsson, joka ei ole koskaan aiemmin päässyt osallistumaan oikean rikoksen selvittelyyn. Poliisisisarten tehtävänä on lähinnä auttaa naisia ja lapsia, olivatpa he tekijöitä tai uhreja. Alkuun suhteellisen selvältä vaikuttanut rikos muuttuu kuitenkin varsin monimutkaiseksi eikä uusilta uhreilta vältytä. Kuka on julmien murhien takana ja miksi?

Kun pimeys peittää maan on jouhevasti etenevä dekkari, jossa vaihtoehtoja murhaajaksi riittää. Ja tietysti arvasin väärin. Kirjassa ei seurata ainoastaan komisario Hellin ja poliisisisar Gustavssonin tekemisiä, vaan toisen näkökulman tapahtumiin antavat Saksasta Ruotsiin tulleet Meulerin pariskunta ja heidän lähipiirinsä. Dekkareissa minua on usein tuskastuttanut tyhmät, epäuskottavasti käyttäytyvät henkilöhahmot, mutta tässä kirjassa ei ole sitä ongelmaa, vaikka ehkä komisario Hell onkin hieman kärjistetty. Poliisisisar Gustavssonin hahmo taas on hirveän piristävä, aikakauteen istuva ja voimakas nainen. Muistakin hahmoista pidin.

Kirja käsittelee painavia teemoja, kuten eugeniikkaa, rakkaudesta tehtyjä tekoja sekä sitä, kenellä on oikeus päättää oikeasta ja väärästä, elämästä ja kuolemasta. Teemat yhdistettynä 1930-lukuun tekee kirjasta mielenkiintoisen katsauksen ajan politiikkaan. Tuntuu hullulta, miten Ruotsissa ja myös Suomessa pakkosterilisaatiolaki oli voimassa vielä 1970-luvulle asti. Siitä ei ole kauan.

Kun pimeys peittää maan ei jättänyt minuun kovin voimakasta vaikutusta, mutta pidin kuitenkin sen lukemisesta. Lukemieni dekkareiden (joita ei nyt kovin paljoa ole) joukossa se on kärkikastia. Suosittelen älyllisten, mutta silti helposti viihdyttävien dekkareiden ystäville.

Muissa blogeissa: Kirjasähkökäyrä, Eniten minua kiinnostaa tie ja Rakkaudesta kirjoihin.

––

Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan
(Medan mörkret faller, 2014)
Suom. Ulla Lempinen
Atena 2015, 332 s.

Tunnisteet: , , , , , , ,