Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet & Mustasuon mysteeri


Milloinkohan olen viimeksi lukenut sarjakuvia (pl. satunnaisesti luetut sanomalehtien stripit)? Sen täytyi olla varmaan viime kesänä, kun luin Lars Janssonin kuudennen Muumi-sarjisalbumin. Välillä harmittelen, ettei sarjakuvia tule luettua enempää, mutta onneksi viime kirjastokäynnilläni lasten- ja nuortenosastolle oli nostettu houkuttelevasti esiin Kati Närhen Mustasuon mysteeri. Saatavilla oli myös sarjan ensimmäinen osa Saniaislehdon salaisuudet, joten molemmat lähtivät mukaani. Lainasin myös kolmannenkin sarjakuvan, mutta siitä lisää tuonnempana.

Nämä Närhen sarjakuvat kertovat Agnesista, nuoresta tytöstä, joka asuu isoäitinsä kanssa Plankton-nimisessä kaupungissa. Agnesin vanhemmat ovat kuolleet. He olivat ammatiltaan arkeologeja ja menehtyivät kummallisessa onnettomuudessa tutkiessaan Pariisin katakombeja. Saniaislehdon salaisuuksissa tutustutaan ensin Agnesiin ja hänen taipumuksiinsa salapoliisina. Agnes nimittäin paljastaa niin paikallisen apteekkarin salaiset harrastukset kuin alusvaateliikkeessä harjoitettavan elinkaupan! Mysteereistä suurin on kuitenkin Agnesin vanhempien kohtalo.

Mustasuon mysteerissä Agnes on lähetetty tyttöjen sisäoppilaitokseen, sillä hänen mummonsa joutui sairaalaan loukattuaan jalkansa. Agnes on aluksi kovin tylsistynyt, mutta kun hän kuulee, että koulusta katoaa surullisia tyttöjä, hänen salapoliisinkykynsä saavat käyttöä! Albumissa Agnes jatkaa yhä myös muiden salaisuuksien ja vanhempiensa kohtalon selvittämistä.


Molemmat albumit ovat tyyliltään hyvin samanlaiset. Piirrosjälki on selkeää ja ruudut vaihtelevasti joko väljiä tai runsaita. Väritys koostuu mustasta ja sinisen eri sävyistä. Värimaailman puolesta voisi äkkiseltään ajatella sarjakuvan olevan kovin synkkä ja tunkkainen, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Agnes itse on kieltämättä vähän synkänpuoleinen ja totinen hahmo, mutta näin hänestä sekä muista Planktonin hieman tärähtäneistä asukkaista saa revittyä paljon irti huumoria.

Tykkäsin siis näistä Närhen Agnes-sarjiksista todella paljon ja mietinkin, miksen ole näitä jo aiemmin lukenut? Jään mielenkiinnolla odottamaan kolmatta osaa.

✩✩✩✩

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet & Mustasuon mysteeri
WSOY 2010 & 2012
129 s. & 132 s.

Tunnisteet: , , , , , ,