Eowyn Ivey: The Snow Child


Jo kauan himoitsemani Eowyn Iveyn esikoisromaani The Snow Child, joka ylsi tänä vuonna jopa Pulitzer-palkinnon finalistiksi, antoi minulle viimeiset sivunsa eilen. En voinut kuin huokaista. Ihastuksesta. En olisi suonut kirjan päättyvän vielä.

The Snow Child on tarina vanhasta pariskunnasta, Mabelista ja Jackista, jotka ovat muuttaneet uudisasukkaiksi keskelle Alaskan karua erämaata. Eletään 1920-lukua. Kylmän armottomista talvista on selvittävä, mutta se ei ole helppoa. Mabel ja Jack ovat kiintyneitä toisiinsa, mutta eräs asia on laskenut pysyvän varjon heidän ylleen: he eivät ole koskaan saaneet yhteistä lasta. Eikä se enää ole mahdollista.

Ensilumen saapuessa pariskunta intoutuu tekemään pihalleen pienen lumiukon – tai pikemminkin lumilapsen. Se saa kaulalleen punaisen huivin, käsiinsä punaiset lapaset, hiuksikseen keltaisia olkia, huuliinsa jäätyneiden marjojen värin. Mabelin katsoessa heidän aikaansaannostaan kaipuu omaa, elävää lasta kohtaan tiivistyy. Lumilapsi on niin kaunis. Kun seuraava aamu koittaa, lumilapsi on kadonnut. Pienet askeleet vievät kohti metsänreunaa siitä kohtaa missä lumilapsi oli ollut. Seuraavien viikkojen aikana sekä Mabel että Jack näkevät metsänreunassa vilauksia pienestä tyttölapsesta, jolla on yllään sininen takki, punainen huivi ja punaiset lapaset. Kuka tuo lapsi on? Voiko se olla...?

Lapsesta, joka kertoo nimekseen Faina, tulee pariskunnalle kuin oma. Mutta onko kaikki sitä miltä se näyttää? Kuka Faina lopulta oikein on?

The Snow Child on kaunis ja lumoava tarina, kuin suoraan saduista, joista se ammentaakin paljon. Iveyn yksi suurimpia innoittajia on ollut venäläinen satu Snegurochka, joka on peräisin 1800-luvulta. Puhdas aikuisten satu The Snow Child ei mielestäni kuitenkaan ole, vaan siihen yhdistyy myös roppakaupalla maagista realismia. Loppujen lopuksi on kuitenkin lukijan päätettävissä, miten hän tarinan kokee.

Ivey kirjoittaa Alaskasta, kotiseudustaan, runollisen yksityiskohtaisesti. Alaskan villi luonto ja karu hiljaisuus tulevat iholle asti. Lähellä siintävät vuoret, talvisin jäätyvä joki, keväisin muokattava pelto, metsän villieläimet – ne kaikki tulevat tutuiksi. Iholle ryömivät myös menetys, kaipuu ja yksinäisyys kuin ilo, rakkaus ja selviytyminenkin. Mabelin ja Jackin kokemat tunteet tuntee yhdessä heidän kanssaan. Ivey ei päästä helpolla, mutta antaa tarinallaan paljon.

Ihastuin kirjassa lähes kaikkeen. Itse tarina on hitaan nautinnollinen. Kirjan henkilöt ovat kiinnostavia ja samastuttavia, etenkin salaperäinen Faina, josta ei millään ota selvää. Kieli on hyvin kaunista, miljöö upea. 1920-luvun Alaskan historiallinen kuvaus on sekin mielenkiintoista. Tarinan loppupuolella on pieni notkahdus, mutta kokonaisuutta se ei häiritse. Lisäksi pieni ennalta-arvattavuus voi ehkä häiritä joitakin, mutta itse olin siinä vaiheessa jo niin koukussa, etten häiriintynyt mistään! Lukijaa viekin tarinassa eteenpäin tieto, että jotain suurta tulee varmasti tapahtumaan. Ja niin tuleekin.

The Snow Child oli niin hieno lukukokemus, että se on varmasti vuoden parhaita. Hieman pelkäsin korkeita odotuksiani, jotka olivat vain kasvaneet ja kasvaneet kuukausien kuluessa ennen kirjan lukemista, mutta ne eivät onneksi pettäneet. Olin vakuuttunut rakastuvani kirjaan ja niin rakastuinkin. Se on lähes täydellinen. Olisin halunnut kirjoittaa kirjasta vielä enemmän, mutta en osaa, koska en vain löydä enempää sanoja. Se on minulle usein hienon kirjan merkki.

Ja ai että, mistähän saisin The Snow Childin kannesta tehtyä tapettia? Voisin vuorata sillä seinän jos toisenkin. Kiitänkin Satua siitä, että hän taannoin vinkkasi minulle The Book Depositorysta, josta vihdoin löysin haluamani painoksen juuri tällä kansikuvalla! Ihanaa, että syyskuussa julkaistavaan suomennokseen tulee sama kansi. Kadehdin niitä, joilla tämä kirja on vielä edessä, ja toivon, että tästä pidetään yhtä paljon kuin minä pidin.

The Snow Childin on lukenut myös Taikakirjaimien Raija.

✩✩✩✩✩

Eowyn Ivey: The Snow Child
Reagan Arthur Books / Little, Brown and Company 2012, 389 s.

Tunnisteet: , , , , , , , , ,