Maria Semple: Missä olet, Bernadette?


YKSITYISALUE
PÄÄSY KIELLETTY
Galer Streetin hyttyset pyydystetään
ja heitetään hyttystyrmään

Bernadette Fox oli kuuluisa arkkitehti, mutta erään kammottavan tapahtuman seurauksena hän muuttui. Hän muutti aviomiehensä Elgien kanssa vanhaan ja pahoin ränsistyneeseen tyttökouluun Seattleen, sai lapsen, nyt jo 15-vuotiaan Been, ja lopulta erakoitui. Nykyisin Bernadette vihaa ihmisiä ja on suorastaan agorafobinen. Suurimman osan ajastaan hän viettää kotinsa pihalla olevassa asuntovaunussa. Hänellä on intialainen virtuaaliassistentti nimeltään Manjula, joka hoitaa kaikki ihmiskontaktia vaativat asiat Bernadetten puolesta. Jos Bernadette ei pidä muista ihmisistä, eivät nämäkään puolestaan pidä hänestä, ja Bernadette onkin alati tukkanuottasilla erään naapurinsa kanssa.

Bernadetten tyttären Been koulu on pian päättymässä ja vanhemmat ovat luvanneet tyttärelleen, että hän saa toivoa lahjaksi mitä vain. Been toivomus onkin epätavallinen: hän haluaa matkustaa Etelämantereelle. Mutta vain kaksi päivää ennen matkaa Bernadette katoaa. Bee alkaa selvittää asiaa sähköpostien, kirjeiden ja muiden vihjeiden avulla, sillä eihän äiti noin vain voisi kadota tyttärensä elämästä! Minne Bernadette on mennyt, mitä hänelle on tapahtunut?

Maria Semplen toinen romaani Missä olet, Bernadette? on oikea hyvänmielen kirja. Juuri jotain tällaista kaipasinkin näille väsyttäville viime päiville. Se on sopivan kepeä, sen tarina on kiinnostava ja pitää otteessaan ja se on ennen kaikkea hyvin hauska. Aika täydellinen kesäkirja! Kirjan henkilöhahmotkin ovat toinen toistaan hulvattomampia, etenkin itse Bernadette. Myös Bernadetten ilkeä naapuri saa erikoismaininnan: hän on lähiörouvan mukamas täydellisyydessään hillittömän hauska! Tarinan absurdeille käänteille tulikin naurettua monet kerrat.

Kirja on hauskalla tavalla koottu tarinan eri henkilöiden lähettämistä viesteistä. Tarinan kertoja on Bee, mutta hän on enemmän äänessä vasta kirjan loppupuolella. Muuten kirja koostuu aikajärjestykseen asetetuista viesteistä, kuten sähköposteista, kirjeistä, fakseista ja raporteista. Ne kaikki liittyvät tavalla tai toisella Bernadetteen. Minua tällainen rakenne virkistää aina välillä ja niin tälläkin kerralla.

Missä olet, Bernadette? ei kuitenkaan räjäyttänyt tajuntaani ja se tuskin on kirja, jota muistelen vielä vuosienkin päästä, mutta se onnistui viihdyttämään minua hyvin ja se on kaikessa hupsuudessaan todella viehättävä. Hupsun tarinan takaa löytyy kuitenkin myös syvällisempiä viestejä: älä lannistu äläkä luovuta, vaikka jotain katastrofaalista tapahtuisikin, vaan tavoittele unelmaasi, ja perhe, oli se kuinka hullunkurinen tahansa, menee kaiken muun edelle. Been vanhemmille nämä eivät tunnu olevan ihan itsestäänselviä asioita, mutta millä tavalla Bernadetten katoaminen muuttaa tilannetta?

Perheen suunniteltu lomamatka Etelämantereelle jäi mieleeni. Olisipa kiva vastaisuudessa kokeilla Etelämantereelle, pohjoisnavalle, Grönlantiin, Alaskaan tai vaikkapa Islantiin sijoittuvaa kirjallisuutta. Tuleeko teille mieleen jotain hyviä vinkkejä? TBR-listalleni olen lisännyt yhden, islantilaisen Halldór Laxnessin Salka Valkan, joka onkin varsin kehuttu.

Missä olet, Bernadette? ilmestyy viikolla 31. 

Kirja on luettu (englanniksi) myös Nenä kirjassa -blogissa.

✩✩

Maria Semple: Missä olet, Bernadette? (Where'd You Go, Bernadette?, 2012)
Suom. Outi Järvinen
Gummerus 2013, 322 s.

Tunnisteet: , , , , ,