Nemo Rossi: Rooman sudet


Yli puoli vuotta kirjahyllyssäni majaillut Nemo Rossin Arkeomysteeri-sarjan avausosa Rooman sudet päätyi vihdoin luettavaksi asti, sillä päätin pitkästä aikaa tarttua johonkin vähän vanhempaan kirjahyllyni lukemattomaan kirjaan. Ei aina niitä juuri äsken hankittuja kirjoja tai kirjastolainoja, vaikka niitäkin on aivan ihastuttava pino odottamassa.

Rooman susien keskiössä on Roomassa asuva suomalainen kaveruskolmikko Leo, Kaius ja Silva. Rooman ulkopuolella pyöräillessään Leo ja Kaius päätyvät todistamaan pientä peltikolaria. Kolarin toisen osapuolen pakettiauton kyydissä olevien laatikoiden kyljissä oleva kirjainyhdistelmä IRPI herättää poikien huomion. Miksi pakettiauton apukuski yritti peitellä laatikkoja? Leo ja Kaius kertovat oudosta nimestä Kaiuksen sisarelle Silvalle, joka on varsin näppärä hakkeri. Kaius puolestaan etsii tietoa kirjastosta. Pian kolmikko saakin selville IRPIn viittaavaan muinaiseen susikulttiin, jota harjoitettiin jo Rooman alkuajoista lähtien. Mutta mitä niillä pakettiautossa olleilla miehillä on asian kanssa tekemistä? Nuoret eivät voi arvatakaan mihin päätyvät alkaessaan setvimään asiaa.

Rooman sudet on oikein hyvä ja vetävä nuortenkirja. Toki hieman epäuskottava esimerkiksi kaikella sillä mihin kirjan nuoret oikein yltävät, mutta ilman pientä epäuskottavuutta kaikkia kirjan tapahtumia ja sitä kautta juonen vetävyyttä tuskin olisi saatu tarinaan mukaan. Lopussa se kuitenkin kostautuu, sillä loppuratkaisu meni ohi yhdessä hujauksessa, mutta juonen nopea kulku miellyttänee etenkin nuoria lukijoita.

Rossi on mahduttanut kirjaan paljon oikeaa historiallista ja mytologista tietoa. Salanimeä käyttävä kirjailija (tai kirjailijat) onkin antiikin tutkija ja latinan kielen opettaja, joten tietämystä kyllä riittää. Historian ja mytologian osuus kirjasta ei kuitenkaan ole liikaa, joten se ei tunnu ollenkaan puuduttavalta (sanoo hän, joka opiskelee historiaa, mutta hei, en ole ollenkaan kiinnostunut antiikista!). En kuitenkaan osaa sanoa, miten tämä uppoaisi historiaa kaihtaviin nuoriin lukijoihin. Ehkä takakannen maininta "-- historiallista tietoa tarjoava jännäri antiikin raunioilta" voisi jo etäännyttää valmiiksi historiaa kouluaineena inhoavat. Rooman sudet on myös tavallaan "poikakirja", sen verran vauhtia ja seikkailuja tarinassa on.

Kirjassa ei suuremmin häirinnyt mikään, mutta ei suuremmin ihastuttanutkaan. En vain enää pitkään aikaan ole ollut kohderyhmää. Luulisin kirjan sopivan erittäin hyvin vähänkään historiasta tai pelkästä antiikista kiinnostuneille nuorille lukijoille noin kymmenestä ikävuodesta ylöspäin. Ja ehkä kirja kuitenkin vetoaa enemmän poikiin kuin tyttöihin. Mutta kelpo lukukokemus, omassa lajissaan.

Rooman susiin on perehdytty myös muun muassa seuraavissa blogeissa: Sinisen linnan kirjasto, Morren maailma ja Hemulin kirjahylly.


Nemo Rossi: Rooman sudet
WSOY 2012, 220 s.

Tunnisteet: , , , , , ,