Amor Towles: Seuraelämän säännöt


"110. Pidä vaarin, että rinnassasi säilyy se pieni taivaallinen kipinä nimeltä Omatunto."

Amor Towlesin Seuraelämän säännöt on ihana kuvaus 1930-luvun lamavuosien New Yorkista. Se on myös kaunis tarina ihmisyydestä, menetyksistä, selviytymisistä ja hieman rakkaudestakin. Romaanin päähenkilö on työväenluokkaan kuuluva Katey Kontent, joka viettää vuoden 1937 viimeistä iltaa ystävänsä Eve Rossin kanssa newyorkilaisessa jazz-ravintolassa. Tyttöjen dollarit ovat vähissä, mutta onneksi viereiseen pöytään istuu rikkaan näköinen mies nimeltä Tinker Grey. Heidän tutustumisensa ei kuitenkaan jää pelkkiin martineihin, vaan kolmikko alkaa viettää aikaa yhdessä. Sitten tapahtuu onnettomuus, jonka myötä ystävysten väliset suhteet muuttuvat. Samoin on laita seuraelämän sääntöjen.

Towles vie tarinaa eteenpäin hitaan nautinnollisesti. Voisi sanoa, että kirja ei ole erityisen vauhdikas tai kovin juonivetoinen (millaisista kirjoista yleensä eniten pidän), mutta ah, sen tunnelma ja henkilöt! 1900-luvun alkuvuosikymmenille sijoittuvat kirjat ovat yksiä suosikkejani ja Seuraelämän säännöissä 1930-luvun lopun tunnelma tuleekin ihanan runsaalla tavalla esiin. Päähenkilö Katey on ihanan rohkea ja itsenäinen nuori nainen, joka sulautuu taitavasti niin "oman väkensä" kuin seurapiirienkin seuraan. Useat sivuhahmotkin ovat minusta taitavasti rakennettuja ja tykästyin moneen heistä, kuten räväkkään rikkaasta perheestä lähtöisin olevaan Eveen ja New Yorkin kermaan kuuluvaan maanläheiseen Wallaceen.

Seuraelämän säännöt on mukavan kevyttä mutta silti fiksua luettavaa. Se tuskin tulee jäämään mieleeni kovin kauaksi aikaa, mutta tässä ja nyt pidin siitä paljon. Kieli, johtuen luultavasti käännöksestä, oli välillä jollain tapaa oudohkoa ja jotkut sanavalinnat olivat etenkin kirjan alkupuolella kummallisia. Terävää dialogia oli kuitenkin koko ajan ilo seurata! Kirjaa olisi voinut lisäksi supistaa hieman. Jos en olisi ollut oikealla tuulella tälle kirjalle, sen pituus olisi varmasti alkanut loppua kohden väsyttää, sillä paikoitellen tarina oli pelkkää haahuilua paikasta toiseen.

Seuraelämän säännöistä minulle muistui mieleen kesäkuussa lukemani loistava Colm Tóibínin Brooklyn, joka siis myös sijoittuu (osittain) New Yorkiin, tosin 1950-luvulla. Jos näistä kahdesta pitäisi valita parempi, se olisi ehdottomasti Brooklyn, joka on minusta koruttomampi, mutta intensiivisempi kuin Seuraelämän säännöt. Hienoja New Yorkiin sijoittuvia kirjoja silti molemmat!

21. luettu kirja TBR 100 -listaltani.

Seuraelämän sääntöjä on tavattu myös seuraavissa blogeissa: Kirjava kammari, Sinisen linnan kirjasto, Luetut, lukemattomat, Ilselä ja Amman lukuhetki. 

✩✩

Amor Towles: Seuraelämän säännöt (Rules of Civility, 2011)
Suom. Hanna Tarkka
WSOY 2012, 445 s.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,