Anna Godbersen: Erheitä


Luen hyvin vähän hömppäkirjallisuutta, mutta täytyy silti sanoa, että Anna Godbersen on sillä saralla suosikkini. Huumaa-sarja ei kuitenkaan ole liian imelää tai ihan aivotonta hömppää, vaan siinä yhdistyy sopivasti niin romantiikka, historia kuin juonittelukin. Nyt luin sarjan kolmannen osan, Erheitä. Sarjassa on siis yhteensä neljä osaa. Jos et ole lukenut aiempia osia, suosittelen, että lopetat tämän kirjoituksen lukemisen tähän, sillä seuraavaksi tuleva kuvaus ei voi olla paljastamatta aiempien osien tapahtumia.

1800-luku on vaihtunut 1900-luvuksi New Yorkin Manhattanilla. Hollandien perheen nuorempi tytär Diana edustaa perhettään seurapiireissä, sillä isosisko Elizabeth ei ole vielä tarpeeksi toipunut esiintyäkseen julkisesti. Elizabethista tuntuu, ettei hän tule toipumaan koskaan. Mutta kun vasta Henry Schoonmakerin kanssa naimisiin mennyt Penelope Hayes kutsuu Elizabethin matkaseurueensa kanssa Palm Beachiin, Elizabeth ei voi kieltäytyä - pikkusisarensa vuoksi. Diana haluaa kiihkeästi tavata Henryn, jonka avioliitto on tietenkin vain kulissia. Matkaan lähtee myös Hollandien perheen entinen palvelustyttö Carolina Broad, joka on tehnyt huikean nousun Manhattanin seurapiireihin. Mutta miten kaikki muuttuu matkan jälkeen? Mikä salaisuus Elizabethilla on? Entä miten käy Schoonmakerin nuoren pariskunnan avioliitolle?

Huh. Erheitä on täynnä mitä intensiivisemmiksi muovautuvia juonikuvioita. Kirja on hirvittävän koukuttava ja ahminkin sen parissa päivässä. Halusin ehdottomasti saada tietää, miten hahmoille käy: mihin ratkaisuun Elizabeth päätyy, miten Henryn ja Dianan rakkaustarina etenee, pysyykö Carolina Manhattanin seurapiirien vauhdissa mukana. Kaiken lisäksi Erheitä loppui vielä niin kutkuttavaan kohtaan, että haluaisin lukea jo heti sarjan viimeisen osan!

En kuitenkaan ihan ymmärrä kirjan suomennettua nimeä. Alkuteos on nimeltään Envy, kateus. Se kuvaakin kirjan tapahtumia ja erityisesti hahmoja paljon paremmin. Lähes jokaisella hahmolla on jotain kadehdittavaa, minkä vuoksi konflikteja syntyy väistämättä. Hahmoista pidin jälleen eniten aikaansa nähden melko epäsovinnaisesti ja kapinallisesti toimivasta Diana Hollandista. Hän tuntuu kirjassa melko uskottavalta. Jotkut eivät sitä kuitenkaan ole, mutta tietty liioittelevaisuus ja karikatyyrimaisuus sopii juuri tämän sarjan hahmoille. Miten viihdyttävä Penelopekaan olisi ilman niin pistävän ilkeää luonnettaan?

Vielä siis yksi sarjan kirja jäljellä. Onneksi Godberseniltä on tullut myös toinen kirjasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat 1920-30-luvuille. Siihen tartun seuraavaksi kun saan Huumaa-sarjan päätökseen.

Seitsemästoista luettu teos TBR 100 -listaltani.

Kirjaa on luettu myös seuraavissa blogeissa: Luettuja maailmoja, Le Masque Rouge ja Humisevalla harjulla.


Anna Godbersen: Erheitä (Envy, 2009)
Suom. Katja Ruunaniemi
Karisto 2010, 428 s.

Tunnisteet: , , , , ,