Sarah Winman: When God Was a Rabbit


"I listened to the bell again, whispering across the waves, calling, calling. I licked my fingers and scrunched the tin foil up into a ball.
'Do you think a rabbit could be God?' I asked casually.
'There is absolutely no reason at all why a rabbit should not be God.'"

Sarah Winmanin esikoiskirja When God Was a Rabbit on tarina nuoresta Ellystä, hänen lapsuudestaan 60- ja 70-lukujen Englannissa, Essexissä ja Cornwallissa. Se on myös tarina hänen hieman eriskummallisesta perheestään ja ystävistään. Mutta ennen kaikkea se on kertomus sisarusten välisestä rakkaudesta, voimasta, joka kantaa Ellyn ja Joen noista helteisistä lapsuuden kesäilloista aikuisuuden kovaan maailmaan, esteistä huolimatta. Ellyn, Joen ja heidän lähipiirinsä elämä tuntuu ajoittain olevan täynnä vastoinkäymisiä, mutta aina on mahdollista aloittaa ihan kokonaan alusta.

Olen lukenut yhden vuoden parhaimmista kirjoista! Voin sanoa sen jo nyt, keskellä heinäkuuta. Luin kirjan käytännössä kahden päivän aikana, englanniksi, mitään muuta en halunnut tehdä kuin uppoutua Ellyn maailmaan. Tunnen olevani kirjan sivuilla vieläkin enkä haluaisi päästää irti. En muista milloin viimeksi olisin ollut näin vahvasti jonkin kirjan lumossa.

Enkä tiedä mistä aloittaisin. Kirjan juonen selostamisen jätin tarkoituksella tyngäksi, pintapuoliseksi, sillä tämä kirja pitää kokea itse. Kaikki ne pienet, ehkä merkityksettömätkin sanat, mutta myös ne suuret lauseet, jotka saavat lukijan haukkomaan henkeään. Kirja on täynnä yllätyksiä eikä lukija voi ikinä tietää, mitä seuraavalla aukeamalla tapahtuu. Se on yhtä aikaa sekä lämmin että kylmä, pehmeä ja kova. Ensin olin tikahtua nauruun, sitten kyyneliin, joskus molempiin yhtä aikaa. Yllätyksellisyytensä, erikoisten henkilöidensä ja tragikoomisuutensa vuoksi When God Was a Rabbit muistuttaa minua John Irvingin, yhden suosikkikirjailijani, teoksista. Winman nousee siis aika huippuun seuraan, pelkästään esikoiskirjansa avulla!

Kirja on jaettu kahteen osaan: ensimmäinen osa kattaa Ellyn lapsuuden 60-70-luvuilla, toinen osa Ellyn aikuisuuden vuosisadan vaihteen Lontoossa. Lapsuus sekä sen kipeät että lämpimät muistot ovat koko ajan läsnä Ellyn ajatuksissa, niin myös veli Joe ja Ellyn elämään palannut lapsuudenystävä Jenny Penny. Pidin enemmän kirjan ensimmäisestä osasta. Se on hauskempi, lämpimämpi, ei niin jyrkkä. Kaikki näytetään lapsen silmien kautta. Aluksi toinen osa, aikuinen Elly, tuntui vieraalta, mutta totuin ja rakastuin myös siihen. Maailma näyttäytyy siinä todellisempana ja kylmempänä, sitä ei enää hallitse lapsuuden taianomainen tunnelma.

Vaikka When God Was a Rabbit on sekä kamala että ihana, päällimmäiseksi tunteeksi jää ihana. Sitä ihanuutta on hankala kuvata sanoin, se täytyy kokea ja tuntea. Sen lisäksi, että kirja kertoo kauniilla tavalla lapsuudesta, perheestä, rakkaudesta sekä ystävyydestä, se kertoo myös menetyksistä, ulkopuolisuudesta ja erilaisuudesta - siis monista tutuista teemoista, mutta niin erilaisen hienolla tavalla. Kirja on myös todellinen page-turner, tarina on täynnä sekä ihmeellisiä että järkyttäviä tapahtumia. Upea, kerta kaikkiaan järkyttävän upea kirja!

When God Was a Rabbit julkaistaan syyskuussa suomeksi nimellä Kani nimeltä jumala. Toivottavasti suomennos onnistuu tavoittamaan kirjan kauniin kielen ja sadunomaisen tunnelman. Jään odottamaan kanssabloggaajien arvioita kirjasta, yhtäkään en vielä löytänyt.

Kahdestoista luettu teos TBR 100 -listaltani.

✩✩✩✩✩

Sarah Winman: When God Was a Rabbit
Headline Review 2011, 325 s.

Tunnisteet: , , , , , , , , , ,