Tove Jansson: Vaarallinen juhannus


Onnistuin kuin onnistuinkin ajoittamaan Vaarallisen juhannuksen lukemisen juuri juhannukseen! Kirja sopi täydellisesti tähän juhlaan. Sää vieläpä käyttäytyi samaan malliin kuin kirjassa: Puolivälissä tarinaa sataa vettä ja on harmaata, täälläkin oli harmaata, kuin kohta sataisi vettä. Tarinan loppuessa Muumilaaksossa paistaa aurinko ja myös täällä sää alkoi kirkastua. Se teki kirjan lukemisesta entistä kiehtovampaa.

Vaarallinen juhannus alkaa siitä, kun Muumilaaksoa lähellä sijaitseva tulivuori alkaa purkautua. Muumit eivät kuitenkaan ole huolissaan, mitä nyt taivaalta sateleva tuhka harmittaa Muumimammaa, sillä se sotkee kuivumaan ripustetut vaatteet ("Tulta syöksevät vuoret ovat sitten harmillisia."). Mutta ei aikaakaan kun tulivuori aiheuttaa maanjäristyksen ja vedenpaisumuksen. Muumiperhe joutuu lopulta kipuamaan talonsa katolle, sillä vesi nousee niin korkealle.

Onneksi ohi lipuu outo rakennus, johon Muumiperhe kahden uuden ystävänsä, Miskan ja Homssun, kanssa pelastautuu. Rakennuksessa alkaa tapahtua kummia ja osoittautuu, että se on teatteri. Matkan varrella tavataan paljon erilaisia hahmoja (muun muassa siivoja Emma, hemulipoliisi ja Vilijaana), törmätään Nuuskamuikkuseen ja kadotetaan Niiskuneiti ja Muumipeikko. Vaarallinen juhannus huipentuu lopulta juhannusyön ihmeelliseen teatteriesitykseen.

Tämä on yksi parhaimpia lukemiani Muumi-kirjoja. Suurimmassa osassa lukemistani kirjoista seikkaillaan tutussa Muumilaaksossa, mutta Muumipapan urotöiden (joka on edelleen suosikkini) ohella Vaarallisessa juhannuksessa ollaan muualla, jossain kauempana, mutta ei silti kovin kaukana Muumilaaksosta. Teatteriaihe on myös kivan erilaista Muumia.

Olen nyt lukenut kuusi Muumi-romaania kahdeksasta. Jäljellä ovat enää Näkymätön lapsi (omassa hyllyssä) ja Muumipappa ja meri (lainattava kirjastosta tai hankittava muualta). Mitä teen kun ne loppuvat? En halua ajatellakaan! 


Tove Jansson: Vaarallinen juhannus (Farlig midsommar, 1957)
Suom. Laila Järvinen
WSOY 2009, 140 s.

Tunnisteet: , , , , ,