Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat


Sattuipa mukavan iloinen ja kesäinen kirja tälle helleviikolle (kai huomasitte ironian?), nimittäin Max Brooksin Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat. Kirja on eri henkilöiden haastatteluista koottu historiateos, jossa muistellaan noin kymmenen vuotta sitten koko maailmaa piinannutta zombiruttoa.

Zombivirus lähti liikkeelle pienestä kyläyhteisöstä Kiinassa. Kirjassa ei selviä, mistä virus on alunperin lähtöisin, miten se on syntynyt, mutta yksi sille altistunut riittää. Tartunnan saanut muuttuu hiljalleen eläväksi kuolleeksi, zombiksi, jonka pakkomielteenä on purra ja syödä ihmisiä. Pureman seurauksena ihminen muuttuu itsekin zombiksi ja näin on maailmanlaajuisen katastrofin ainekset kasassa. Zombiaalto pyyhkäisee koko maailman yli ja ihmiskunta on vähällä tuhoutua. Se ei kuitenkaan tuhoudu kokonaan, sillä muuten ei olisi tätä historiankirjaa.

Jos zombisota (tai muu maailmanlaajuinen, todella tappava virus) olisi oikeasti totta, niin maailma varmaan toimisi kirjassa kuvatuin tavoin. Mikään ei enää toimisi ja pakokauhu valtaisi koko maapallon. Sukupolvi Z:ssa hallitukset pimittivät tietojaan, armeijat laitettiin taistelemaan eläviä kuolleita vastaan hyvin vajavaisin varustuksin, kun kaupat ja tehtaat eivät enää olleet toiminnassa ja kansa pakeni merelle, saarille tai kylmään ilmastoon, jossa zombit aina jäätyivät talven ajaksi (mutta eivät kuolleet, vaan "heräsivät" jälleen henkiin kevään tullen). Osa ihmisistä vain jäi paikoilleen, mikä koitui heidän tuhokseen. Zombien tuhoamista vaikeutti myös se, että ne osasivat uida vaikka valtamerten ylitse ja ne kuolevat vain, jos niiden aivot tuhotaan.

Nyt kymmenen vuotta virallisen sota-ajan jälkeen eläviä kuolleita on yhä edelleen, mutta pienenevissä määrin. Sukupolvi Z on selvinnyt elossa.

Kirja tuntuu autenttiselta historialta. Kaikki siinä on totta ja historiallisesti pätevää, paitsi ne zombit. Luettuani kirjaa jonkun matkaa aloin miettiä, että miksi niin moni haastateltava on jenkki, miksi tämä on taas niitä kirjoja, joissa kaiken napana on Yhdysvallat? Mutta tajusin sitten, että tällaisessa sodassa jenkit oikeasti olisivat tärkeässä ja ratkaisevassa roolissa. Heidän asemaansa on syytäkin korostaa, niin hyvässä kuin huonossakin.

Sukupolvi Z on erilainen kirja. Erilaiseksi sen tekee zombiteeman ja uskottavuuden yhdistelmä sekä "historiallisen" dokumentin muoto. Ei sovi herkille, sillä tässä kyllä mässäillään ruumiinosilla. Kansikin on jo tarpeeksi puistattava! 


Max Brooks: Sukupolvi Z. Zombisodan aikakirjat (World War Z - An Oral History of the Zombie War, 2006)
Suom. Helmi Keränen
Johnny Kniga 2011, 449 s.

Tunnisteet: , , , , , ,