Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt


Liekö taas joku hölmö ennakkoluulo, mutta en pahemmin ole lukenut elämäkertoja tai tietokirjoja. Olen ajatellut pitkästyväni elämäkertojen parissa kuoliaaksi saakka, kirjan vain jatkuessa ja jatkuessa ikuisesti... Olen olettanut elämäkertojen tekijöiden kirjoittavan mahdollisimman tylsää tekstiä. Mary S. Lovell todistaa kirjassaan Mitfordin tytöt. Sodassa ja rakkaudessa olevansa kaikkea muuta kuin tylsä kertoja. Ja vau, miten kiehtova kirja! 

En usko, että Mitfordin perhe on kovin usealle tuttu. Minä en ainakaan heistä tiennyt etukäteen yhtään mitään, vaikka he ovatkin olleet mukana politiikassa, niin hyvässä kuin pahassakin, kytkeytyvät moniin julkisuuden ja politiikan henkilöihin ja usea heistä on kunnostautunut kirjailijanakin - oikeasti kuuluisana ja menestyneenä.

Mitfordin tytöt kertoo 1900-luvun alun englantilaisesta aristokraattiperheestä ja enimmäkseen perheen sisarusten (Nancy, Pam, Tom, Diana, Unity, Decca ja Debo) elämästä lapsuudesta kuolemaan saakka. Erikoisen perheestä tekee sen persoonalliset jäsenet. Esimerkiksi isä David oli sisarusten mukaan nuorempana varsin äkkipikainen ja raivokohtauksille altis persoona, kauneimmaksi kehuttu keskimmäinen lapsi Diana nai Ison-Britannian fasistiliikkeen johtohahmon, Unity kehitti läheisen suhteen Hitlerin kanssa ja Decca kannatti kommunismia. Arvatenkin poliittiset erimielisyydet tulehduttivat sisarusten välejä, jopa koko loppuelämän ajaksi.

Paitsi tuon ajan politiikasta, kirja kertoo myös sisaruudesta, 1900-luvun alun ja puolenvälin tapakulttuurista ja aristokratian säännöistä, sisarusten normaalista arjesta ja sivuaa myös lukuisia Mitfordin perheelle läheisiä ihmisiä. Alkuun eri ihmisten muistaminen oli työlästä, mutta vähitellen he oppi muistamaan ja kirjan alussa oleva Mitfordien sukupuu oli siinä kovasti avuksi. Hieman erilaiseksi, ainakin 1900-luvun alun mittapuun mukaan, perheen teki heidän uskomaton, varmaan tuolloin paheksuttukin, huumorinsa. Eniten yleistä närää kuitenkin tuntui aiheuttavan Dianan ja Unityn natsikytkökset. Diana esimerkiksi kertoi vielä vanhoilla päivilläänkin Hitlerin olleen erittäin hurmaava mies.

Tässä elämäkerrassa minua kiinnostivat erityisesti sisarusten lapsuuden kuvailu ja sota-ajan historia ja politiikka. Historiasta kiinnostuneille tämä onkin hyvä kirja, sillä kirjassa tutustuu niin ideologioihin, erilaisiin historiallisiin tapahtumiin kuin tuon ajan kulttuuriinkin. Mutta ehkä eniten silti pidin ihan vain siitä arjesta, siitä mitä sisaruksille tapahtui ja miten he selviytyivät erinäisistä asioista, jos selvisivät ylipäätään.

Mitfordin tytöt ovat lukeneet ainakin myös Karoliina, Katja, anni.m, Norkku ja Paula. 

 

Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt. Sodassa ja rakkaudessa (The Mitford Girls. The Biography of an Extraordinary Family, 2001)
Suom. Titia Schuurman 
Schildts 2010, 477 s.

Tunnisteet: , , , , , , ,