Suzanne Collins: Vihan liekit


Vihan liekit on jatkoa suositun Nälkäpeli-trilogian ensimmäiselle osalle. Kolmaskin osa, Matkijanärhi, trilogiasta on ilmestynyt, muttei vielä suomeksi. Mutta sitä saanee odottaa ihan vain hetken vielä, sillä ainakin BookPlus ilmoittaa julkaisupäiväksi 16.11.2010.

Vihan liekit jatkaa kertomusta päähenkilö Katnissin ja hänen läheistensä elämästä ankaran Capitolin valvonnassa Nälkäpelin jälkeen. Katniss ja saman asuinvyöhykkeen poika Peeta selvisivät julmasta tosi-tv-kilpailusta ainoina hengissä tekaistun rakkautensa avulla. Tai niinhän Katniss luuli, mutta Peetan tunteet tyttöä kohtaan ovat aitoja.

Nälkäpelin voittajan ehkä valitettaviin etuoikeuksiin kuuluu voittajakiertueelle lähteminen pelin jälkeen. Mutta ennen sitä presidentti Snow vierailee Katnissin luona ja hänellä on tytölle epämiellyttää sanottavaa: Katnissin käytös lietsoo kansalaisissa kapinaa ja Katnissin ja Peetan suhde ei hänen mielestään ehkä olekaan sitä mitä he antavat sen olettaa olevan. Voittajakiertue kuitenkin järjestetään ja sen jälkeen on aika odottaa seuraavaa Nälkäpeliä. Kyseinen vuosi onkin jo Nälkäpelin 75. juhlavuosi, joka tarkoittaa kolmatta neljännesjuhlaa. Neljännesvuosijuhlat ovat aina tavallista juhlavampia ja erikoisempia näytöksiä. Ilmoitus uudesta pelistä saa asiat vyörymään hyvin, hyvin huonoon suuntaan...

En pitänyt Vihan liekeistä yhtä paljon kuin Nälkäpelistä. Nälkäpeli oli minulle idealtaan tuore ja ihan kiva virkistys nuortenkirjallisuuden joukossa, kun taas Vihan liekit oli suurilta osin toisinto ensimmäisestä. Kirjan alku oli paikoitellen tylsää jorinaa ja liiaksi edellisen kirjan tapahtumien kertausta, kun taas voittajakiertue meni liian nopeasti ohi. Loppupuolella tapahtui jo enemmän ja sai jännittääkin pari kertaa, mutta se oli sitä toisintoa ja meni sekin liian nopeasti ohi silmieni. 

Tarina jäi siinä mielessä kutkuttavaan kohtaan, että odotan kyllä kolmannen osan lukemista, mutta loppupuolen tapahtumat olivat suurimmaksi osaksi ennalta-arvattavia ja tarjosivat niin hyvät puitteet sille, mitä tapahtuu seuraavassa osassa. En nimittäin Vihan liekkejä aloittaessani oikein osannut arvailla, että mitä kaikkea siinä tulee tapahtumaan, mutta kun joskus aloitan Matkijanärhen, tiedän jo edes mihin se liittyy ja vähän enemmänkin.

Muita ärsyttäviä asioita kirjassa olivat muun muassa Katnissin kehittymättömyys ihmisenä ja hänen osaamattomuutensa päättää Peetan ja Galen välillä. Teki mieli alkaa ravistella tyttöä olkapäistä ja huutaa tälle, että ota nyt helkkari vieköön jompi kumpi, ihan sama kumpi! Mutta tyydyin vain kääntelemään nopeasti sivuja eteenpäin. Tekstin lomassa oli myös paljon kirjoitusvirheitä. Ei, ei minua niinkään haittaa pienet kirjoitusvirheet, esimerkiksi jos "meidät" sana onkin kirjoitettu "meidän" tai muuta vastaavaa. No, sellaisia kirjasta löytyi paljon, mutta bongasin sieltä myös erään todella pahan virheen, joka muutti käsillä olleen tärkeän asian ihan päinvastaiseksi. Lieneekö ollut kiire suomentamisessa?

Kaiken kaikkiaan kuitenkin ihan keskinkertainen kirja, joka kannattaa lukea, jos piti paljon ensimmäisestä osasta ja jos haluaa lukea kolmannenkin.


Suzanne Collins: Vihan liekit (Catching Fire, 2009)
Suom. Helene Bützow
WSOY 2010, 354 s.

---------------------------

Jes, olen aloittanut tunnisteiden käytön, kun viime postauksessa sitä pohdinkin. Päädyin tagaamaan kirjoitukset kirjailijoiden ja aihepiirien mukaan, suunnilleen. Minua jo vähän etukäteen harmitti, kun tiesin tunnistelistasta joskus tulevan ärsyttävän pitkä ja siksi ruman näköinen, mutta ihan vahingossa päädyin, googlettamalla ihan jotain toista juttua, löytämään ohjeet pudotusvalikon tekemiseen! Olin kyllä superiloinen nörttitaidoistani :--D Nyt tuolla oikealla puolella kirjablogi-listojen alapuolella (toisin sanoen kaikista alimmaisena) on pudotusvalikko, jota selaamalla löytää tunnisteet ja tunnisteiden kautta siihen liittyvät kirjoitukset.

Tunnisteet: , , , ,