Angie Thomas: Viha jonka kylvät


Angie Thomasin Viha jonka kylvät oli Kahden naisen lukupiirimme ensimmäinen nuorten- tai nuorten aikuisten kirja, miten sen nyt haluaakaan määritellä. Minusta se solahtaa hyvin molempiin ikäryhmiin ja sopii myös vanhemmallekin aikuiselle. Pidimme siitä molemmat todella paljon!

Viha jonka kylvät kertoo Starr-nimisestä 16-vuotiaasta teinitytöstä, joka on palaamassa väkivaltaisiksi äityneistä bileistä kotiin lapsuudenystävänsä Khalilin kanssa. Poliisi pysäyttää heidät ja ampuu Khalilin siksi että hän on musta. Ensin Natasha, sitten Khalil. Starr on menettänyt poliisin luodeille jo kaksi ystäväänsä. Starr ei haluaisi puhua asiasta mitään, kenellekään, saati ryhtyä oikeustaistoon, mutta on kuitenkin Khalilin kuoleman ainoa silminnäkijä, poliisin lisäksi. Lopulta Starr huomaa, että hänen täytyy puhua. Jos ei itsensä, niin yhteisönsä puolesta, kaikkien mustien puolesta valkoisten harjoittamaa valtaa vastaan.

"Kuuntele! The Hate U – you – Give Little Infants Fucks Everybody. T-H-U-G L-I-F-E. Se meinaa, että se miten nuoria tässä yhteiskunnassa kohdellaan kostautuu sit, kun me pannaan kaikki vituiksi. Tajuatko?"

Järkyttävien tapahtumien lisäksi kirjassa kuvataan, ikään kuin vastapainona, myös Starrin, 16-vuotiaan teinin arkielämää, kuten ensirakkautta, ystävyyttä ja sen rakoilua, kouluelämää, perheenjäsenten välisiä suhteita, koripalloa ja niin edelleen. Tällä tavoin aihe ei tuntunut niin raskaalta. Ja niinhän se tietysti on, että arkielämä usein jatkuu suhteellisen normaalina, vaikka tapahtuisikin jotain järkyttävää. Se, että myös arkielämä ja myös siihen sisältyvät hauskat tilanteet saavat kirjassa niinkin suuren roolin, tuntui siis varsin luonnolliselta.

Viha jonka kylvät on vaikuttava romaani. En voi koskaan täysin ymmärtää sitä: en voi koskaan ymmärtää sen päähenkilöiden elämää ja kokemia asioita, koska olen itse etuoikeutettu keskiluokkainen ja valkoihoinen ihminen. Mutta tällaisten kirjojen avulla opin ymmärtämään edes himpun verran enemmän omaa etuoikeutettua asemaani ja suhdettani muihin. Painosanalla muihin, sillä sellaiseksihan rodullistetut ihmiset on totuttu näkemään suhteessa valkoiseen itseen, niinä muina. Uskon Thomasin romaanin olevan tärkeä etenkin ruskeille nuorille, mutta myös valkoisille se on silmiä avaavaa luettavaa.

Muissa blogeissa: Kulttuuri kukoistaa, Bibbidi Bobbidi Book, Amman lukuhetki, Reader, why did I marry him?, Kirja vieköön!, Yöpöydän kirjat, Kirjavarkaan tunnustuksia, Mitä luimme kerran.

Helmet-lukuhaaste 2018: 10. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja

––

Angie Thomas: Viha jonka kylvät
(The Hate U Give, 2017)
Suom. Kaijamari Sivill
Otava 2018, 397 s.

Tunnisteet: , , , , , , , , , , , , , ,