Pulitzer Prize for Fiction 2017: voittaja ja finalistit


Eilen illalla Suomeen aikaan julistettiin tämänvuotinen kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon voittaja. Jo vuodesta 1918 jaettu palkinto voidaan myöntää edellisvuoden aikana julkaistulle yhdysvaltalaiselle kaunokirjalliselle teokselle, jonka olisi hyvä kuvata jollakin tavalla amerikkalaista elämää. Voittajan ohella on vuodesta 1980 lähtien ollut tapana julkistaa muutkin finalistit, joita on yleensä ollut kaksi – niin myös tänä vuonna.

Vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Pulitzerin sai:


Colson Whitehead: The Underground Railroad

Edes hieman amerikkalaista kirjallisuutta viime vuonna seuranneille voittaja ei varmasti ole suuri yllätys. Pulitzer-raati kehuu teosta realismia ja allegoriaa yhdistäväksi, orjuuden väkivaltaisuutta puhuttelevasti kuvaavaksi romaaniksi.

Kaksi muuta finalistia olivat:


Adam Haslett: Imagine Me Gone

Sukuromaani, jonka keskiössä ovat mielenterveysongelmat sekä elämän ilot ja surut.


C. E. Morgan: The Sport of Kings

Uskalias romaani historian painolastista, rotujen välisyydestä ja rasismista.

Myös molemmat finalistit ovat minulle tuttuja kirjoja. Morganin teos on ehdolla Baileys-palkinnon saajaksi ja Haslettin romaani oli viime vuoden National Book Award -ehdokas. Jälkimmäisen palkinnon voitti muuten Whiteheadin The Underground Railroad eli nyt tuli sitten toisen suuren kirjallisuuspalkinnon voitto. Haslettin romaani on minusta finalisteista kiinnostavampi, ehkä jopa voittajaakin kiinnostavampi! Ainakin tällä hetkellä lukisin sen ennen Whiteheadin teosta.

Mitäs mietteitä voittaja ja finalistit teissä herättävät? Täältä löydät vielä kaikkien Pulitzer-palkinnon kategorioiden voittajat.

Tunnisteet: ,