Runeberg-palkinto 2017: voittaja

Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaettiin tänään Runebergin päivänä. Joulukuussa julkistettu kahdeksan ehdokkaan lista oli mitä mielenkiintoisin, positiivisella tavalla hyvin erilainen kuin Finlandia-palkinnon ehdokaslista, vaikka yksi sama ehdokas siellä olikin. Omat ennakkosuosikkini olivat Riitta Jalosen Kirkkaus, joka oli viime vuonna paras lukemani kirja, ja Sinikka Vuolan Replika, jota en edelleenkään ole lukenut, mutta edistynyt asiassa sen verran, että lainasin sen jo kirjastosta.

Runeberg-palkinnon tänä vuonna saa:


Peter Sandström: Laudatur

Laudaturia kuvaillaan palkinnon perusteissa lennokkaan hauskaksi, aseistariisuvan haikeaksi ja kieleltään juurevan notkeaksi yllätysten romaaniksi. Hienot perustelut, yhdyn niihin myös oman lukukokemukseni perusteella.

Runeberg-palkinnon voittajan päättivät tänä vuonna kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Vaikkeivät omat veikkaukseni (tai toivomukseni) osuneet kohdille, Sandströmin Laudaturin voitto ei harmita lainkaan. Se on hieno, monitasoinen romaani, jota suosittelee lämpimästi lähes kaikille. 

Voittiko teidän mielestä oikea teos?

Tunnisteet: ,