Runeberg-palkinto 2017: ehdokkaat

Finlandia-palkinnolla on maassamme hyvin suuri merkitys. Se on arvostettu palkinto ja se sanelee pitkälti sen, mitkä kirjat kääritään joulun paketteihin. Finlandia-palkinnon tarkoituskin on edistää myyntiä eikä siinä sinällään ole mitään pahaa. Harmi kuitenkin, että kansan huomio kiinnittyy vain niihin muutamiin kirjoihin, sillä Suomessa julkaistaan vuosittain paljon muutakin upeaa kirjallisuutta. No, samalla tavalla kirjallisuuspalkinnot toimivat toki muuallakin maailmassa.

Haluan tuoda kirjallisuuspalkintokatsauksiini mukaan toisen suomalaisen kirjallisuuspalkinnon, Runebergin. Suomessa on nimittäin muitakin palkintoja kuin Finlandia. On myös muitakin kuin Finlandia ja Runeberg, mutta käytännön syistä en voi tuoda niitä kaikkia blogiini. Runeberg lähtee mukaan siksi, koska se on monipuolisempi kuin Finlandia: ehdolla voi olla romaanien lisäksi myös runo-, novelli- ja esseekokoelmia.

Runeberg-palkinto on Uusimaa-lehden, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen arvostelijain liiton myöntämä vuosittainen kirjallisuuspalkinto, joka on perustettu 30 vuotta sitten. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Tänä vuonna esiraadissa eli ehdokkaita valitsemassa oli kriitikoiden liiton edustaja Mervi Kantokorpi, kirjailijaliiton edustaja Marja-Leena Tiainen ja Uusimaa-lehden kirjallisuustoimittaja Pia Ingström. Esiraati valitsee viidestä kahdeksaan ehdokasta. Tänä vuonna ehdokkaita on maksimimäärä.

Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluu tänä vuonna kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst. Palkinto jaetaan Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Runeberg-palkintoehdokkaat vuodelle 2017 ovat:


Vesa Haapala: Karhunkivi

Isä päättää ryhtyä taistoon virkamieskoneistoa vastaan, kun hänen varhaisteini-ikäinen poikansa alkaa oireilla.


Pauliina Haasjoki: Planeetta

Runokokoelma, jossa ihmetellään mantereita, meriä ja maapallon liikettä, painovoimaa ja painottomuutta.


Riitta Jalonen: Kirkkaus

Hengästyttävä tarina kirjailijasta ja kirjoittamisesta, uusiseelantilaisesta Janet Framesta, jota sähköshokkihoidotkaan eivät pysäyttäneet.


Helmi Kekkonen: Vieraat

Kaunis loppukesän päivä, viini on kylmää ja pöytä katettu. Enää puuttuu vieraat, joista kukin on saapununut elämänsä risteyskohtaan.


Henrika Ringbom: Elden leende

Runollinen esseekokoelma elämää muuttavasta matkasta Japaniin.


Minna Rytisalo: Lempi

Kuka on Lempi? Ja mitä on lempi? Viljami on palaamassa rintamalta takaisin kotiin, nuoren vaimonsa ja piikatytön luokse.


Peter Sandström: Laudatur

Romaani viisikymppisestä miehestä, jonka perhe-elämä ei ole ihan sitä, mitä hän alunperin toivoi ja odotti.


Sinikka Vuola: Replika

Surrealistinen tarina pikkukylän ihmisistä, onnesta ja menetyksistä. Poikkeuksellinen kasvukertomus ja moderni muodonmuutostarina.

––

Ehdolla on siis yksi runoteos, Haasjoen Planeetta, mutta peräti kaksi runoilijana tunnetun kirjailijan teosta, Haapalan Karhunkivi ja Vuolan Replika. Vain yksi Finlandia-ehdokas, Sandströmin Laudatur, mahtui mukaan.

Jos minua jäi Finlandian kohdalla kaivelemaan hampaankoloon se, ettei Jalosen Kirkkaus ollut mukana, nyt olen vallan tyytyväinen, että se pääsi mukaan Runebergiin. Rytisalon esikoisromaani Lempi tyydyttänee myös monia, minuakin. Näiden lisäksi olen lukenut ehdokkaista Kekkosen Vieraat, joka ei ole voittajasuosikkini, ja juuri paraikaa luen Sandströmin Laudaturia, josta en vielä ensimmäisen lyhyen luvun jälkeen osaa sanoa mitään.

Suosikkini voittajaksi on Jalosen Kirkkaus, mutta peukutan myös Vuolan Replikan puolesta. En ole sitä lukenut, vielä, mutta se vaikuttaa kiehtovalta.

Mikä kirja vie voiton, onko joukossa teidän suosikkejanne?

Tunnisteet: ,