National Book Award for Fiction 2016: voittaja


Amerikkalainen National Book Award parhaalle kaunokirjalliselle teokselle jaettiin viime yönä Suomen aikaa. Viisi finalistia olivat Chris Bachelderin The Throwback Special, Paulette Jilesin News of the World, Karan Mahajanin The Association of Small Bombs, Colson Whiteheadin The Underground Railroad ja Jacqueline Woodsonin Another Brooklyn. Ja voittajaksi selviytyi...


Colson Whitehead: Underground Railroad

Cora on orjana Randallin plantaasilla 1800-luvun alun Yhdysvalloissa. Niin on ollut hänen äitinsä ja isoäitinsäkin. Plantaasin uusi tulokas Caesar ehdottaa eräänä päivänä Coralle pakenemista plantaasilta ja lopulta Cora suostuu, vaaroista huolimatta. Randall lähettää orjanmetsästäjän heidän peräänsä ja niin alkaa parin vaaroja täynnä oleva matka pitkin Yhdysvaltoja. Saavuttavatko he lopulta vapauden?

Voittaja ei ollut vaikeasti ennustettavissa, sillä se on ehtinyt saada jo paljon kehuja osakseen. Aihe on myös valitettavasti tätä päivää. Kotikaupunkini kirjasto on myös laittanut kirjan hankintaan, joten jossain vaiheessa aion sen lukea itsekin.

Miltäs voittaja vaikuttaa?

National Book Awardin pitkälistan löydät täältä ja lyhytlistan täältä. Yhteenvedot kaikkien kategorioiden (kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, runous, lasten- ja nuortenkirjallisuus) ehdokkaista ja voittajista näet myös National Book Awardin sivuilta.

Tunnisteet: ,