Finlandia-palkinto 2016: ehdokkaat

Ihan pian julkistetaan tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat. Ennen kuin voittajat selviävät, kerron, miten Finlandia-palkinto on tänä vuonna uudistunut ja mitkä ovat omat veikkaukseni ehdokkaiksi.

Finlandia-palkintojen nimet ovat muuttuneet. Ennen jaettavia palkintoja oli kolme: Tieto-Finlandia, Finlandia Junior ja Finlandia, joka jaettiin parhaalle kaunokirjalliselle teokselle. Jatkossa niin tietokirjallisuudelle, lasten- ja nuortenkirjallisuudelle kuin kaunokirjallisuudellekin ojennetaan yksinkertaisesti Finlandia-palkinto. Yhteneväinen nimi ei erottele palkintoja eikä kirjallisuudenlajeja toisistaan, ne ovat kaikki samanarvoisia.

Uutta on myös se, että jatkossa myös yleisö pääsee äänestämään omia suosikkejaan kaikissa kolmessa kategoriassa. Äänestys alkaa tänään Finlandiaa luotsaavan Suomen Kirjasäätiön sivuilla ja päättyy 20. marraskuuta. Yleisön suosikit julkistetaan 22. marraskuuta eli kaksi päivää ennen palkintojen jakoa. Yleisön mukaan ottamisella kannustetaan ihmisiä tutustumaan ehdokaskirjoihin ja osallistumaan kirjallisuuskeskusteluun.

Mitä tulee omiin veikkauksiini, niitä on muutama. Lukemistani kirjoista tahtoisin nähdä ehdokkaiden joukossa ainakin osan seuraavista hienoista romaaneista: Riitta Jalosen Kirkkaus, Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa, Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Tommi Kinnusen Lopotti, Minna Rytisalon Lempi ja Mike Pohjolan 1827.

Niistä romaaneista, joita en ole itse lukenut, mutta joita on kehuttu niin kirjablogeissa kuin muuallakin, voisin veikkailla esimerkiksi seuraavien olevan vahvoilla: Peter Sandström Laudatur, Terhi Rannelan Frau, Hannele Mikaela Taivassalon In transit, Laura Gustafssonin Korpisoturi, Pajtim Statovcin Tiranan sydän, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet ja Pirkko Saision Mies, ja hänen asiansa.

Viime vuoden ehdokaslista oli todella kummallinen ja hämmentävä. Vain yksi, varsin helppo, veikkaukseni, Laura Lindstedtin Oneiron, meni oikein, ja sehän sitten myös voitti. Toivotaan, että tämänvuotinen ehdokaslista olisi jollakin tapaa positiivisempi, mutta toki yllätyksetkin aina piristävät.

––

Nyt sitten ehdokkaiden pariin, iik! Tänä vuonna ehdokkaat kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajiksi ovat seuraavat romaanit:


Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

"Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari."


Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan

"Korhonen on kirjoittanut osuvan aikalaisromaanin rakastamisen vaikeudesta ja miehen alttiudesta pahaan."


Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

"Yksittäiset ihmiskohtalot kytkeytyvät suuriin maailmantapahtumiin ja muistuttavat siitä, että mikään ei tapahdu jossain muualla."


Peter Sandström: Laudatur

"Sandströmin kieli on kuulasta, filosofoivaa ja lämmintä."


Tommi Kinnunen: Lopotti

"Tommi Kinnunen on tekstissään viisaasti ja lämpimästi läsnä, mutta ilmava teksti jättää tilaa myös lukijalle."


Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

"Sodan kokenut sukupolvi tekee tiliä menneistä, uusi ja moderni uskoo tulevaan. Historian saranakohdassa on yhtaikaa vaikea ja helppo olla."

––

Siinäpä ne nyt ovat, kenties ei niin kovin yllättävät ehdokkaat. Kaikki ovat vähintään nimiltään minulle tuttuja. Ehkä ihan hyvä näin tällä kertaa, ainakin viime vuoden hämmennystä muistellessa. Olen lukenut ehdokkaista vain kaksi, Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista ja Kinnusen Lopotin, molemmat hienoja romaaneja. Harmi, ettei etenkään Jalosen Kirkkaus mahtunut mukaan.

Mitkä ehdokkaat olet lukenut ja minkä veikkaat tai toivot voittavan?

Kaikkien kategorioiden voittajat julkistetaan 24. marraskuuta. Kaunokirjallisuuden Finlandian voittajan valitsee toimittaja Baba Lybeck, tietokirjallisuuden Finlandian kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donner ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian näyttelijä ja laulaja Vuokko Hovatta.

Käy tutustumassa kaikkiin Finlandia-ehdokkaisiin perusteluineen Suomen Kirjasäätiön sivuilla. Voit samalla antaa äänesi suosikeillesi.

Tunnisteet: ,