Kolmesataakaksitoista kirjaa myöhemmin

Rakas lukupäiväkirjani, kirjallisuuskanavani, leikkikenttäni, harrastukseni ja blogini Lukuisa täytti eilen tasan kuusi vuotta. Hurraa! En ole tainnut joka vuosi muistaa blogini syntymäpäiviä, en ainakaan ajoissa enkä ainakaan viime vuonna, vaikka silloin olisi varmaan ollut ihan syytä (vietetään sitten neljän vuoden päästä todella isot kymmenvuotiskekkerit). Syytän syksyä, sillä lokakuu on useimmiten minulle melkoisen kiireinen kuukausi. Onhan se ollut sitä tänäkin vuonna, mutta nyt muistin ja vain päivän myöhässä.

Kuusi vuotta on aika pitkä aika. Aloittaessani Lukuisan olin hyvin erilaisessa, mutta toisaalta aika samanlaisessa elämäntilanteessa kuin nyt olen. Olin silloin 21-vuotias nuori, mietin mitä tekisin elämälläni. Nyt olen 27-vuotias ei enää niin nuori, lopettelen opintojani ja mietin mitä tekisin elämälläni seuraavaksi. Toivottavasti keksin jotain sellaista, jonka parissa voisi vaikka jopa viihtyä. Lukeminen ja Lukuisa ainakin jatkuvat.

Lukuisa on mielestäni muuttunut näiden kuuden vuoden aikana aika vähän. Pääpaino on edelleen kirja-arvioissa eikä kirjamakunikaan ole radikaalisti muuttunut. Jotkut ihan blogin alkuaikoina luetut kirjat ovat yhä suosikkejani. En vieläkään osaa kovin helpolla keskeyttää huonoa kirjaa. Kirjoitan edelleen jokaisesta lukemastani kirjasta (pl. tentti- ym. kirjat). Samalla olen kuitenkin luopunut suurimmasta osasta haasteista ja kyselyistä, olen alkanut lukea kirjoja englannin kielellä suosien samalla yhä enemmän ja enemmän myös kotimaista kirjallisuutta, luen kriittisemmin ja olen toivoakseni kehittynyt tekstin tuottamisessa.

Koko bloggaamisessa on ollut kaikkein ihaninta se, että luen paljon enemmän kuin ennen blogia ja että se kaikki jää tänne muistiin ja muistoiksi. Ihaninta on myös ne kaikki lukuisat (!) kirjavinkit, joita olen kuuden vuoden aikana saanut kanssabloggaajilta. Ja tietysti kaikki ihanat kanssabloggaajat ja yhteisö, jonka kanssa olla yhteydessä ja vuorovaikutuksessa. Parasta on se, että ylipäänsä on jokin paikka, jonne voin vuodattaa kaiken kirjallisuuteen liittyvän ja kaikki muutkin siellä paikassa tekevät niin.

Blogiarkistoon on kertynyt nyt 312 eri kirjan arviot kuuden vuoden ajalta. Ajattelin vielä lopuksi esitellä läpileikkauksen näihin vuosiin valitsemalla jokaisen bloggausvuoden kolme parasta tai muuten minulle tärkeää kirjaa.

2010: Tove Jansson: Muumipapan urotyöt L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodetRichard Adams: Ruohometsän kansa
2011: Mary S. Lovell: Mitfordin tytötClaudie Gallay: TyrskytRichard Yates: Revolutionary Road
2012: Katja Kettu: KätilöSarah Waters: SilmänkääntäjäSarah Winman: When God Was a Rabbit
2013: Aki Ollikainen: NälkävuosiEowyn Ivey: The Snow ChildVladimir Nabokov: Lolita
2014: Joyce Carol Oates: BlondiTommi Kinnunen: NeljäntienristeysKim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat
2015: John Williams: StonerLeena Krohn: Hotel SapiensMark Z. Danielewski: House of Leaves
2016: Elena Ferrante: My Brilliant FriendJohan Bargum: Novelleja 1965–2015Riitta Jalonen: Kirkkaus

Kiitos kaikille Lukuisassa vierailleille ja kanssabloggaajille näistä kuudesta vuodesta!

Tunnisteet: