Leena Krohn: Datura tai harha jonka jokainen näkee


Uusi Anomalisti -lehden toimitussihteerinä työskentelevä nainen saa lahjaksi kauniin kasvin, daturan eli hulluruohon. Kuullessaan daturan parantavista, mutta myös päihdyttävistä, jopa kohtalokkaista, vaikutuksista, toimitussihteeri päättää kokeilla sen siemeniä lääkkeeksi astmaansa. Ihan pikkuisen vain. Sitä mukaa kuin nainen nauttii daturan siemeniä, alkaa todellisuuskin sumentua. Ovatko kaikki naisen näkemä ja kokema enää totta, mikä on ylipäänsä totta? Ovatko kuskittomat autot todellisuutta, entä kukkakaupassa sattuva välikohtaus tai makuuhuoneessa vieraileva valkopukuinen nainen? Vai onko todellisuus harha jonka jokainen näkee?

Leena Krohnin Datura tai harha jonka jokainen näkee on ihanan kummallinen ja kiehtova kirja. Päähenkilön työ pseudotieteeseen keskittyvässä Uusi Anomalisti -lehdessä ja sitä kautta kohtaamansa lievästi sanoen erikoiset ihmiset sekoittuvat päähenkilön todellisuuden rakoilemisen kanssa sellaiseksi sopaksi, ettei lukijakaan ole ihan varma, mitä on meneillään ja mikä on totta ja mikä ei. Onko syy yksin daturan siemenissä vai onko taustalla jotain muutakin? Sen voi lukija itse päättää.

Datura ei ole suosikkini Krohnilta, mutta se on silti erinomainen teos. Verrattuna aiempiin lukemiini Krohnin kirjoihin siinä on paljon tuttuja asioita ja teemoja ja tyyli sekä kerronta ovat hyvin krohnmaista, episodimaista ja älykästä, mutta silti teos on omanlaisena, erilainen kuin muut. Todellisuuden olemuksen kanssa leikittely on mielenkiintoista, se tuo teokseen syvemmän tason, kun taas pinnalla kuplii ja poreilee, ivaillaan ja leikitellään älykkäästi. Minusta tuntuu, että opin aina jotain uutta lukiessani Krohnin kirjoja, opin ajattelemaan ja näkemään maailman ja sen ihmiset taas hieman eri tavalla.

Viiden kirjan jälkeen Leena Krohn on lunastanut paikkansa sydämessäni. En tiedä, olenko koskaan voinut kutsua ketään kotimaista kirjailijaa suosikikseni, mutta nyt voin vastata siihen sen olevan ehdottomasti Leena Krohn.

Muissa blogeissa: Taikakirjaimet ja Yöpöydän kirjat.

––

Leena Krohn: Datura tai harha jonka jokainen näkee
WSOY 2001, 211 s.

Tunnisteet: , , , , ,