Vuoden toisen neljänneksen luetut kirjat


Kevät ja alkukesä ovat olleet kiireistä, mutta mukavaa aikaa. Vietin kevään viimeiset kuukaudet tekemällä kuukauden mittaisen työkeikan ja epäonnistumalla, minusta riippumattomista syistä, gradun suhteen. Jälkimmäinen ärsytti, mutta olen antanut itselleni luvan olla miettimättä sitä sen enempää kesän aikana. Se on sitten syksyn asia se. Nyt olen ollut kuukauden kesätöissä, kaksi vielä jäljellä. Seuraavat viisi viikkoa täytyisi osata hoitaa työtehtävät itsenäisesti, mutta enköhän minä osaa ja pärjää.

Kevään kiireiden aikana lukutahtini on hieman hiipunut eikä kesätöidenkään aloitus ole sitä oikein nostanut. Ei sillä, että luettujen kirjojen määrällä olisi väliä, mutta lempiharrastukseen olisi ihanaa ehtiä käyttää enemmän aikaa. Onneksi opinnot eivät kuitenkaan ole riesana kesän aikana kuin yhden elokuun lopun tentin verran.

Aloitetaan viimeisen kolmen kuukauden purkaminen luetuilla kirjoilla. Huhti-, touko- ja kesäkuussa luin seuraavat seitsemäntoista kirjaa:

Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta
Susan Fletcher: Noidan rippi
Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
Jeff VanderMeer: Hävitys
Lauren Groff: Fates and Furies
Rosa Liksom: Hytti nro 6
Helen Oyeyemi: Boy, Snow, Bird
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista
Bill Willingham: Fables 3 : Storybook Love
Bill Willingham: Fables 4 : March of the Wooden Soldiers
Johan Bargum: Novelleja 1965-2015
Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus
Andrew Michael Hurley: Hylätty ranta
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
Elena Ferrante: The Story of a New Name
John Steinbeck: Routakuun aika

Näiden kolmen kuukauden ajalle mahtui monenlaista kirjaa. Tuttuun tapaan ulkomainen kirjallisuus jyräsi kotimaisen, kaunokirjallisuus muut kirjallisuudenlajit. Mieskirjailijoita luin hieman enemmän kuin naisia. Sarjakuvia luin kaksi, novellikokoelmia kolme.

Kauden parhaimpia kirjoja olivat ehdottomasti kuvassakin olevat Parkkisen Säädyllinen ainesosa, Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Bargumin Novelleja 1965-2015 ja Ferranten The Story of a New Name. Etenkin Bargumin uran halkova novellikokoelma teki minuun suuren suuren vaikutuksen!

Kauden pettymyksiä olivat puolestaan Liksomin Hytti nro 6, joka tuntui liian tunkkaiselta, Oyeyemin Boy, Snow, Bird, jossa oli vähän liikaa kaikkea, ja Stridsbergin Niin raskas on rakkaus, jossa ruman ja kauniin yhdistäminen ei vain toiminut minusta toivotulla tavalla. Jaksoin silti lukea ne kaikki loppuun asti eli oli niissä antoisatkin puolensa. Mitään oikein heikkoa en lukenut, en ainakaan loppuun saakka.

Luettuja sivuja kertyi 5256, keskiarvon ollessa 309 sivua per kirja. Keskiarvo on itse asiassa tismalleen sama kuin vuoden ensimmäisen neljänneksen luettujen kirjojen sivujen keskiarvo, hassua.

––

Kesäkuussa päättyi blogiini tuomien kirjallisuuspalkintokatsausten ensimmäinen vuosi, kun viimeinenkin palkinto sai voittajansa. Sain idean kymmenen eri kirjallisuuspalkinnon seuraamiseen blogissani viime syksynä kun Man Booker -palkinnon lyhytlista julkaistiin ja elin jonkinlaisessa Booker-huumassa. Tutkin eri kirjallisuuspalkintoja, lähinnä Euroopan ja Amerikan alueilta, sillä luen pääasiassa vain näiltä alueilta tulevaa kirjallisuutta, ja valitsin lopulta kymmenen kiinnostavinta palkintoa, joita lähtisin seuraamaan blogissani. Osa niistä oli minulle entuudestaan tuttuja, osa ihan vieraita. Kuluneena vuonna blogini onkin ollut täynnä kiinnostavia pitkä- ja lyhytlistoja sekä toivottuja ja ei niin toivottuja palkintojen voittajia.

Vain muutaman kerran olen miettinyt, että miksi ryhdyin tähän. Ainakin silloin kun käytin puolet päivästä listaamalla kaikki International Dublin Literary Awardin 160 pitkälistalaista. Ja joskus on väsyttänyt, kun samalla viikolla on julkaistu useamman eri palkinnon ehdokkaat tai voittajat. Mutta kaikki on ehdottomasti ollut sen arvoista, sillä olen saanut ihan mielettömästi uusia kirjavinkkejä. Siihenhän tällä katsausten teolla alun alkaen pyrinkin, poimimaan valtavasta uusien kirjojen massasta niitä helmiä ja niitä kirjoja, jotka olisivat muuten saattaneet mennä ihan ohitse. Toivottavasti myös te olette saaneet katsauksista jotain irti, ennen kaikkea vinkkejä uusista mielenkiintoisista kirjoista.

Koska palkintokatsaukset sujuivat näin hyvin, aion ehdottomasti jatkaa niiden parissa myös seuraavan vuoden verran, toivottavasti siitä eteenpäinkin. En näe syytä lisätä seurattavien palkintojen määrää, sillä kymmenessäkin (tai itse asiassa yhdessätoista, sillä seurasin tällä ensimmäisellä kierroksella myös Man Booker Internationalia, joka puuttui alkuperäiseltä seurattavien listaltani) on ihan tarpeeksi seurattavaa. Palkinnot myös pysyvät samana, sillä pidän niitä kaikkia edelleen yhtä mielenkiintoisina. Uteliaisuudestani kuitenkin kysyn, että mikä tai mitkä seuraamani palkinnot ovat olleet teistä kaikkein kiinnostavimpia?

Uuteen palkintokatsausten kierrokseen ei olekaan enää pitkä aika, sillä tämän vuoden Man Bookerin pitkälista julkistetaan jo 27. heinäkuuta. Jatketaan siis jo alle kuukauden päästä!

––

Loppukesäksi minulla ei ole sen kummempia lukusuunnitelmia, kuten kävi ilmi jo kesäkuun alussa kirjoittaessani kevään lukusuunnitelmani kohtalosta. Kesä kuluu pääasiassa kirjastolainojen pinoa purkaen ja elokuun tenttiin lukien (sen johdosta pari wanhaa klassikkoakin on luvassa). Haluaisin lukea ainakin muutaman novellikokoelman ja sarjakuvan lisää. Kesätöiden vuoksi lompakkoni on hieman paksumpi, joten uusia kirjojakin olen ehtinyt hankkimaan ja hankin varmaan vielä lisää loppukesän aikana. Niistä on tulossa oma juttunsa sitten aikanaan.

Oletteko lukeneet samoja kirjoja kuin minä tai minkä lukemistani haluaisitte lukea? Mitä kesäsuunnittelmia teillä on?

Ihanaa, rentoa heinäkuuta!

Tunnisteet: