The Man Booker Prize 2016: pitkälista


Onkin jo se aika vuodesta, kun Booker-palkinnon tämänvuotinen "tusina" eli pitkälista julkaistaan! Sainkin jännittää töissä koko päivän, että mitähän sieltä tulee ja sitten sopivasti kahden aikaan kahvitauolla pitkälista tuli julki.

Osa ehdokkaista on minulle enemmän tai vähemmän tuttuja, osa taas aivan tuntemattomia, mikä on tietysti loistava asia paisuvan lukulistan kannalta. Kirjallisuuspalkintokatsausten teossa ei useinkaan ole kivointa arvuutella kuka tulee voittamaan, vaan se, miten paljon uusia kirja- ja kirjailijavinkkejä löytää.

Ehdokkaat Booker-palkinnon saajiksi ovat:


Paul Beatty: The Sellout

Satiiri miehestä, jota syytetään oikeudessa orjuuden uudelleenkäynnistämisestä hänen kotikaupungissaan Dickensissä, Kaliforniassa. Ai niin, mies on muuten musta.


J. M. Coetzee: The Schoolday of Jesus

Allegorinen romaani nuoresta Davídista, joka pääsee huipputasoiseen tanssikouluun. Siellä hän saa tietää, mihin aikuiset oikein pystyvätkään.


A. L. Kennedy: Serious Sweet

Tarina kahdesta kunnollisesta, mutta rikkinäisestä ihmisestä, jotka yrittävät tehdä moraalisesti oikeita päätöksiä moraalittomassa maailmassa. Epätavallinen rakkaustarina.


Deborah Levy: Hot Milk

Äiti ja tytär saapuvat pieneen espanjalaiseen kylään yrittääkseen löytää parannuskeinon äidin selittämättömään halvaukseen. Romaani seksuaalisuudesta, feminiinisyydestä ja äiti–tytär-suhteesta.


Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project

Kuvitteellisen Roderick Macraen kertoma tarina oikeudenkäynnistä, jossa häntä syytetään kolmen ihmisen murhasta vuonna 1869. Ja hän myöntää kaiken, mutta miksi?


Ian McGuire: The North Water

Tarina karmivalla tavalla pieleen menevästä valaanpyyntimatkasta pohjoiselle napapiirille, missä pahuutta ei voi paeta.


David Means: Hystopia

Romaani romaanista, jonka on kirjoittanut 22-vuotias Vietnamin sodan veteraani Eugene Allen. JFK on kolmatta kautta presidenttinä, Vietnamin sota jatkuu. Kansan henkistä hyvinvointia pidetään yllä syöttämällä sotilaille muistot poispyyhkiviä lääkkeitä. Romaani henkilökohtaisesta ja kansallisesta traumasta.


Wyl Menmuir: The Many

Timothy Bucchanan muuttaa pieneen, rannikolla sijaitsevaan kyläpahaseen. Muut, ne harvat, kylän asukkaat eivät kuitenkaan toivota Timothya tervetulleeksi, pikemminkin päinvastoin. Kuka oli mies, joka ennen asui Timothyn mökissä? Mitä kyläläiset oikein salaavat?


Ottessa Moshfegh: Eileen

1960-luvulla poikien vankilassa sihteerinä työskentelevä ja jollakin tavalla häiriintynyt Eileen yrittää pärjätä raskaan työnsä ja alkoholisti-isänsä kanssa. Lopulta hän ajautuu keskelle hyvin outoa rikosta.


Virginia Reeves: Work Like Any Other

1920-luvun Alabama: Sähköasentajana työskentelevä Rosco T. Martin rakastaa työtään, hän ei voisi kuvitellakaan tekevänsä muuta. Sitten hänen vaimonsa Marie perii isänsä maatilan, jonne he muuttavat ja Rosco joutuu jättämään työnsä. Asiat menevät pahalla tavalla pieleen, kun eräs paikallinen kuolee Roscon laittomasti asennetuista sähkölinjoista (sillä pitäähän sähkömiehen maatilalle sähköt saada) saamaansa sähköiskuun, ja Rosco joutuu vankilaan.


Elizabeth Strout: My Name Is Lucy Barton

Lucy Barton on sairaalassa toipumassa leikkauksesta, kun hänen äitinsä tulee käymään katsomassa häntä. Äiti ja tytär eivät ole puhuneet toisilleen moneen vuoteen ja tunnelma on kireä. Romaani äidin ja tyttären välisestä suhteesta.


David Szalay: All That Man Is

Yhdeksän eri ikäistä ja eri puolilla maailmaa olevaa miestä, kaikki poissa kotoa. Yhdeksän tarinaa, jotka yhdistävät heidät toisiinsa.


Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing

Nuoren Ai-Ming-nimisen naisen kertoma tarina vallankumouksen ajan Kiinasta, perheestä, rakkaudesta, menettämisestä ja surusta.

––

Että sellainen lista tänä vuonna! Huikean monipuolinen ja ehdottoman kiinnostava. J. M. Coetzee on oikea Booker-veteraani: hän on voittanut palkinnon jo kahdesti, vuosina 1983 ja 1999. Myös Deborah Levy on ollut aikaisemminkin ehdolla vuonna 2012. Listalla on neljä esikoisromaania, mikä on aina iloinen asia. Esikoisromaaneja ovat Meansin Hystopia, Menmuirin The Many, Moshfeghin Eileen ja Virginia Reevesin Work Like Any Other.

Tuttuja kirjoja, sellaisia, joista olen kuullut tai jopa asettanut tbr-listani jatkoksi, ovat Beattyn The Sellout, Levyn Hot Milk, Moshfeghin Eileen, Stroutin My Name Is Lucy Barton (oli ehdolla myös tämän vuoden Baileysin saajaksi) ja Thienin Do Not Say We Have Nothing. Muista ainostaan J. M. Coetzee on nimenä tuttu eli monta minulle täysin entuudestaan tuntematontakin kirjailijaa ja kirjaa on mukana.

Näistä kolmestatoista kirjasta haluaisin kaikkein eniten lukea Beattyn The Selloutin, Coetzeen The Schooldays of Jesusin, Burnetin His Bloody Projectin, McGuiren The North Waterin, Menmuirin The Manyn ja Moshfeghin Eileenin. Mikään ehdokkaista ei kuitenkaan ole millään tavalla luotaantyöntävä, joten kaikki käy.

Millaisen kuuden kirjan lyhytlistan muodostaisitte ehdokkaista? Aika paha valinta, vai mitä. Heitän lonkalta, että lyhytlistalle pääsevät seuraavat romaanit:

- Paul Beatty: Sellout (ajankohtainen aihe)
- J. M. Coetzee: The Schooldays of Jesus (kyseinen kirjalija saattaisi olla aika varma valinta hänen aikaisemman menestyksensä perusteella)
- Deborah Levy: Hot Milk (ehkä erilaisempi kirja muuhun joukkoon verrattuna)
- David Means: Hystopia (Vietnamin sotaan liittyvä romaani voitti myös tämän vuoden Pulitzerin)
- Ottessa Moshfegh: Eileen (paljon puhuttu romaani)
- Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing (tärkeä, historiallinen aihe)

13. syyskuuta nähdään, miten hyvin tuli veikattua! Voittaja julkistetaan lopulta 25. lokakuuta.

Man Booker Prize on yksi merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista. Sen voi nykyään saada minkämaalainen kirja tahansa, kunhan se on kirjoitettu englanniksi ja julkaistu Isossa-Britanniassa.

Lisää tämän vuoden palkinnosta ja ehdokkaista täältä.

Tunnisteet: ,