Miten kävi kevään lukusuunnitelman?


Muistatteko tammikuun alussa laatimani kevään lukusuunnitelman? Ehkä juuri ja juuri, niin kuin minäkin. Rehellisesti sanoen koko suunnitelma ei käynyt mielessänikään koko kevään aikana kuin pari kertaa. Kevät oli aikamoista pyöritystä työharjoitteluineen ja töineen ja opintoineen ja graduineen, että suunnitelmallisemmalle lukemiselle ei oikein ollut aikaa. Olen huomannut, että kiireisinä ajanjaksoina luen enemmän fiilispohjalta, rauhallisempina ehdin suunnitella lukemisiani paremmin. Kaiken kaikkiaan olen silti enemmän fiilislukija: en yleensä tiedä, mitä aion seuraavaksi lukea, vaan valitsen seuraavan ja sillä hetkellä eniten kiinnostavimman kirjan vasta kun olen saanut edellisen päätökseen.

Kevään lukusuunnitelmani sisälsi seuraavat kolmetoista kirjaa:

Novellikokoelmat:

Margaret Atwood: Stone Mattress
Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
George Saunders: Joulukuun kymmenes
Adam Johnson: Fortune Smiles
Granta 1

Paksummat romaanit:

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
Kate Atkinson: Hävityksen jumala
Mark Z. Danielewski: The Familiar : One Rainy Day in May
John Irving: Avenue of Mysteries

Ohuemmat romaanit:

Jessie Burton: The Miniaturist
Ida Simons: Tyhmä neitsyt
Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
Ulla-Lena Lundberg: Jää

Näistä kolmestatoista kirjasta luin vain viisi linkitettyä. Ei siis mikään huima saavutus, mutta niin, fiiliksellä mentiin. Harmi, että jo kauan suunnitelmissa olleet Mark Z. Danielewskin, Caitlin Moranin ja Ulla-Lena Lundbergin romaanit jäivät jälleen väliin.

Siitä olen kuitenkin tyytyväinen, että olen lukenut tähän mennessä tänä vuonna jo neljä novellikokoelmaa. Innostuin novelleista viime vuoden puolella ja lupasin, että luen niitä tänä vuonna paljon enemmän. Neljä kokoelmaa nyt ei ole kovin paljon vajaassa puolessa vuodessa, mutta enemmän kuin ennen ja lisää on lukulistalla. Esimerkiksi viimeksi lukemani Johan Bargumin Novelleja 1965–2015 oli ihan huippu, joten eiköhän innostus kantane loppuvuodenkin ajan.

Toiseksi suunnittelin lukevani tänä vuonna enemmän sarjakuvia. No, olenhan minä lukenut pari Fablesia, mutta siinäpä kaikki. Loppuvuosi jatkukoot siis edelleen hyvien sarjakuvien metsästyksellä! Lisäksi lupasin itselleni lukea lisää Leena Krohnia ja Kazuo Ishiguroa. Leena Krohnia en ole vielä lukenut viime vuoden jälkeen, mutta aion kyllä, sillä minulla on jo lainassa pari hänen teostaan. Kazuo Ishigurolta luin Yösoittoja-novellikokoelman huhtikuussa, joten siinä on edistytty hieman. Niin ikään hänen pari muuta teostaan on yöpöydällä odottamassa vuoroaan.

Lupasin vielä myös jättäväni oikeasti huonot kirjat entistä herkemmin kesken. Onneksi olen aloittanut tänä vuonna pääasiassa vain hyviä kirjoja, mutta kesken jätettyjäkin on muutama: Mamen Sánchezin Oli ilo juoda teetä kanssasi oli aivan liian hattarainen ja yksinkertaisesti todella hölmö kirja. Otto Lehtisen Wurlitzer oli makuuni liian kokeellinen enkä päässyt siihen millään sisään. Helen Macdonaldin H niin kuin haukkaa tahkosin sata sivua kunnes luovutin. En ymmärtänyt, miksi haukka ylipäänsä pitäisi yrittää kesyttää ja miten se liittyi kertojan isän kuolemaan, ja miksi puolet sadasta ensimmäisestä sivusta oli T. S. Whiten teosten ja elämän referointia. Ehkä nuo asiat olisivat selvinneet myöhemmin, mutta en vain jaksanut. Elämä onneksi jatkuu ilman tiettyjen kirjojen lukemistakin.

Vielä aiemmin keväällä suunnittelin tekeväni samanlaisen lukusuunnitelman kesälle kuin tämä kevään lukusuunnitelmakin oli. Sitten tuli ahdistus gradusta ja kesätöiden aloittaminen ja kaikenlaista muutakin, joten luovuin suunnitelmasta. Vieläkään ei ole yhtään sellainen olo, että jaksaisin suunnitella mitä nyt kesän aikana ehkä haluaisin ja aikoisin lukea, joten ajattelin, että mennään rennosti, mitään suunnittelematta, luetaan mitä huvittaa. Edellä olleet koko vuoden suunnitelmat (novellikokoelmat, sarjakuvat, Leena Krohn, Kazuo Ishiguro, jätä huonot kirjat kesken) toki pätevät, mutta muuten en lupaa itselleni mitään. No, ehkä sen, että luen ihan järkyttäväksi kasvaneen kirjastolainojen pinon pois. Siinä onkin jo ihan riittävästi.

Mitä te aiotte lukea kesällä vai menettekö fiiliksen mukaan?

Tunnisteet: