Vuoden ensimmäisen neljänneksen luetut kirjat


Ihanaa, ensimmäinen päivä huhtikuuta! Kevät on lempivuodenaikani. Tai ehkä loppukevät tai alkukesä. Se aika, kun on jo oikeasti melko lämmintä, lumi on sulanut kokonaan pois, ruoho alkaa vihertää ja puihin ilmestyy lehtiä. Täällä pohjoisemmassa Suomessa lunta on vielä jäljellä, mutta tiet ovat sulat ja aurinko on paistanut normaalia ahkerammin, joten ihan vielä ei olla siinä lempiajassani, mutta toivottavasti pian.

Tämä aika tietää myös katsausta vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Alkuvuoden aikana olen lukenut yllättävän monta kirjaa, vaikka pyörähdin tässä kuukauden mittaisessa harjoittelussa ja olen kirjoitellut hieman graduakin. Alkuvuoteen on mahtunut myös uusia kirjallisuuspalkintokatsauksia. Tammikuussa selvisi Costa Book Awardsin lyhytlistojen voittajat ja koko palkinnon voittaja sekä International Dylan Thomas Prizen pitkälista. Helmikuussa oli hieman hiljaisempaa, sillä silloin tapetilla oli vain The Walter Scott Prize for Historical Fictionin pitkälista. Viime kuu taas oli vilkkaampi, kun selvisi niin Baileys Women's Prize for Fictionin pitkälista, The Man Booker International Prizen pitkälista, The PEN/Faulkner Award for Fictionin finalistit, International Dylan Thomas Prizen lyhytlista kuin vielä The Walter Scott Prize for Historical Fictioninkin lyhytlista. Aikamoista hässäkkää, mutta mukavaa sellaista.

Katsotaanpa sitten mitä tuli luettua tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana:

Margaret Atwood: The Year of the Flood
Karl Ove Knausgård: Taisteluni 1
Siri Pettersen: Odininlapsi
Per Petterson: Kirottu ajan katoava virta
Ida Simons: Tyhmä neitsyt
Adam Johnson: Fortune Smiles
Kate Atkison: Hävityksen jumala
Jessie Burton: The Miniaturist
Helmi Kekkonen: Suojaton
Tommi Kinnunen: Lopotti
Niina Repo: Kompleksi
Takashi Hiraide: Kissavieras
Sun-mi Hwang: Kana joka tahtoi lentää
Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut
Yuval Noah Harari: Sapiens. Ihmisen lyhyt historia
Bill Willingham: Fables 2 : Animal Farm
Elena Ferrante: My Brilliant Friend
Sofokles: Kuningas Oidipus
John Williams: Butcher's Crossing

Luin siis yhteensä yhdeksäntoista kirjaa, joka on minulle erittäin hyvä määrä.

Ihan lemppareimpiani näistä olivat Atwood, Kinnunen, Hiraide, Hwang, Wyld, Willingham ja Ferrante. Erityisiä kohokohtia olivat Kinnunen ja Ferrante, molempien kirjojen lukemista odotin aivan erityisen paljon ja molemmista pidin aivan erityisen paljon.

Alkuvuoden yllättäjiä, sellaisia, joilta en odottanut mitään hirveän erityistä, mutta jotka jättivät minuun jonkinlaisen jäljen ja/tai joita edelleen muistelen, olivat Knausgård, Pettersen ja Repo. Ensinnäkin Knausgårdin Taisteluni-sarjan ensimmäinen osa oli jotain hyvin omalaatuista enkä tiennyt heti mitä siitä oikein ajattelisin. En ehkä tiedä vieläkään. No, jonnekin tuonne aivojen sopukoihin se on silti jäänyt pyörimään ja minusta tuntuu jo nyt siltä, että alan olla valmis seuraavaan osaan. Vähän hullua, koska vielä tammikuussa mietin, että ei näitä pysty lukemaan kuin yhden vuodessa. Pettersenin Odininlapsi oli taas sen verran erilaista (=fantasiaa) mitä normaalisti luen ja olen vieläkin vähän pyrstölläni siitä, että pidin kirjasta oikeasti todella paljon! Onneksi sarjan seuraava osa ilmestyy pian. Revon Kompleksista ei tullut lempikirjaani, mutta se oli ehkä tämän joukon yllättävin ja kenties erikoisin romaani, jota jään muistelemaan lämmöllä.

Alkuvuoteen mahtui myös pettymyksiä, mutta ei onneksi kovin suuria sellaisia. Pettersonin Kirottu ajan katoava virta oli vähän laimea, mutta en lannistu, vaan kokeilen vielä joskus jotain hänen toista romaaniaan. Burtonin The Miniaturist oli näistä suurin pettymys, sillä sen tarina lupasi jotain ihan muuta kuin se oikeasti antoi. Williamsin Butcher's Crossing ei yltänyt lähellekään samaan kuin Stoner, joten omalla tavallaan sekin oli pettymys, vaikkei romaani muuten mikään huono ollut. Siitä kuitenkin lisää ihan omassa postauksessaan, jahka ehdin sen kirjoittaa.

Hieno alkuvuosi, toivottavasti kevät jatkuu samaa rataa! Luettuja sivuja kertyi yhteensä 5866, jolloin keskiarvo on 309 sivua per kirja.

Oletteko sattumoisin lukeneet samoja kirjoja alkuvuoden aikana? Veikkaisin, että ainakin Kinnusen Lopotti on ollut monen muunkin nautiskeltavana!

Seuraava neljännesvuosikatsaus tuleekin sitten kesä-heinäkuun vaihteessa. Sillä välin toivon lukevani paljon kaikkia erittäin hyviä kirjoja, tietenkin, jännittäväni taas eri kirjallisuuspalkintojen ehdokkaita ja voittajia, edistäväni graduani ainakin ensimmäisen pääluvun ja lähdeaineiston kartoittamisen verran ja olevani ahkera ja hyvä työssäni, joita onkin tulossa kaksin kappalein: ensin lyhyempi keikka ja sitten koko kesän kestävä kesätyö.

Ihanaa ja valoisaa kevättä kaikille!

Tunnisteet: