Pulitzer Prize for Fiction 2016: voittaja ja finalistit


Eilen illalla Suomen aikaa jaettiin sadannetta vuottaan juhlivan Pulitzerin journalistiikan, kirjallisuuden ja musiikin alan palkinnot. Mielenkiintoni kohdistui tietysti parhaimpana palkittavaan kaunokirjalliseen teokseen ja samaisen kategorian ehdokkaisiin. Palkinto myönnetään edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle yhdysvaltalaiselle romaanille, joka kuvaa ensisijaisesti elämää Yhdysvalloissa. Vuodesta 1980 lähtien palkinnon voittajan ohessa on julkistettu myös finalistit, joita on yleensä ollut kaksi, niin myös tänä vuonna. Kaikki Pulitzerin voittajat näet täältä.

Tämän vuoden Pulitzerin kirjallisuuspalkinnon sai


Viet Thanh Nguyen: The Sympathizer

Romaani kertoo Vietnamin sodasta ja sen jälkivaikutuksista Yhdysvaltoihin palaavan kapteenin ja kaksoisagentin kertomana.

Kaksi finalistia olivat


Kelly Link: Get in Trouble : Stories

Maagista realismia edustava novellikokoelma, jonka tarinoita yhdistää vaikeuksiin joutuminen.


Margaret Verble: Maud's Line

18-vuotiaan cherokee-heimoon kuuluvan Maudin elämästä 1920-luvun Oklahomassa kertova romaani.

––

Sellainen voittaja ja sellaiset finalistit tänä vuonna. Viime vuoden voittaja Anthony Doerrin All the Light We Cannot See herätti paljon keskustelua puolesta ja vastaan, mutta luulen, että The Sympathizer sopii paremmin yleiseen "Pulitzer-muottiin". Vai sopiiko? Romaani oli ehdolla myös PEN/Faulkner Award for Fictionin saajaksi.

Minussa voittaja ei herätä sen kummempia tunteita, finalistikaksikon teokset vaikuttavat kiinnostavammilta. Entä teistä?

Tunnisteet: ,