NY Times By the Book Tag

Heippa hiljaisuudesta! Aloitin kaksi viikkoa sitten puolipäiväisen työkeikan, olen viettänyt viikon lukien tiiviisti tenttiin, joka on nyt vihdoin tehty, ja tuskaillut gradun kanssa. Olen kaivannut ihan kamalasti kunnon lukemista, sillä olen tälläkin viikolla ehtinyt lukea vain iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Tänään tentin jälkeen olenkin istunut tiiviisti nenä kiinni kirjassa, miten luksusta! Nyt pidän pientä taukoa ja päätin tehdä tämän BookTubessa ja muutamissa suomalaisissakin kirjablogeissa pyörineen NY Times By the Book Tagin, jossa vastataan kymmeneen eri kirjalliseen kysymykseen.

1. Mikä kirja on tällä hetkellä yöpöydälläsi?

Minulla ei ole yöpöytää, mutta peilipöydän jakkara toimittaa samaa virkaa, vaikka sijaitseekin sängyn jalkopäässä. Luen paraikaa Lauren Groffin Fates and Furiesia, joka oli esimerkiksi National Book Award -ehdokkaana. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, hauskaltakin, ja minulla on koko ajan sellainen tunne, että kohta tapahtuu jotain kamalaa tai järisyttävää tai jotain.

2. Mikä on viimeisin todella upea kirja jonka luit?

Itse asiassa ainoa kirja, joka on saanut minulta tähän mennessä tänä vuonna täydet viisi tähteä Goodreadsissa, on Tommi Kinnusen Lopotti. Joten se lienee viimeisin upea kirja.

3. Jos voisit tavata kenet tahansa kirjailijan – elävän tai kuolleen – kuka se olisi? Mitä haluaisit kysyä häneltä?

En liiemmin fanita kirjailijoita, fanitan heidän kirjojaan. Mutta jos täytyisi nyt tavata joku, haluaisin tavata John Irvingin tai Margaret Atwoodin. En tiedä, mitä heiltä kysyisin, ehkä haluaisin vain jutella heidän kirjoistaan.

4. Mistä hyllystäsi löytyvistä kirjoista muut olisivat yllättyneitä?

Varmaankin Hans Feneisin Anatomisk bildordbokista, sillä a) en opiskele alaa, jossa tarvitsisi anatomian tuntemusta ja b) en osaa ruotsia niin hyvin, että pystyisin lukemaan selitykset. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, milloin täytyy tietää, mitä mikäkin ihmiskehon osa on latinaksi.

5. Miten olet järjestänyt henkilökohtaisen kirjastosi?

Sanotaanko, että en mitenkään. Hyvin sattumanvaraisesti. Yritin aluksi järjestää kirjat siten, että toisessa hyllyssä olisi suurin piirtein ne kirjat, jotka olen jo lukenut, lempparit ylimmillä hyllyillä, ja lukemattomat toisessa hyllyssä, mutta nykyään ne ovat onnellisesti sekaisin. Suurin osa kirjoista on kahdessa normaalikokoisessa kirjahyllyssä ja loput pitkin poikin asuntoa: sohvan käsinojalla, makuuhuoneen lattialla, kirjoituspöydällä, tuolilla, keittiön pöydällä, mitkä missäkin.

6. Minkä kirjan aina vannot lukevasi, mutta et ole vieläkään saanut aikaiseksi? Kirja, jonka lukemattomuudesta tunnet suorastaan häpeää?

Maailmassa on niin paljon kirjoja ja lisää tulee koko ajan, etten ainakaan tunne häpeää siitä, etten ole lukenut joitain tiettyjä kirjoja. Toki haluaisin lukea vaikka ja mitä, mutta jos en koskaan ehdi, en ehdi. Klassikoita olisi tietysti kiva lukea enemmän, mutta onneksi se vähän paikkaantuu kirjallisuuskurssien tenttimateriaalien avustuksella. George R. R. Martinin A Game of Thrones on yksi sellainen kirja (ja A Song of Ice and Fire sellainen sarja), jonka vannon lukevani aina ennen kuin uusi Game of Thrones -televisiosarjan kausi alkaa, mutta tiedän joka vuosi miten käy. Niin tänäkin vuonna.

7. Pettymys, yliarvostettu, ei vain hyvä – mistä kirjasta et pitänyt, vaikka oletit, että pitäisit? Muistatko viimeisintä kirjaa, jonka jätit kesken?

Viimeisin pettymys on ollut Jessie Burtonin The Miniaturist. Luulin, että pitäisin siitä, sillä se vaikutti kuvausten perusteella niin kiehtovalta, mutta kun tarina sitten olikin ihan muuta, petyin pahasti. Viimeisin kesken jättämäni kirja oli ihan äskettäin Otto Lehtisen Wurlitzer, johon en parinkymmenen ensimmäisen sivun jälkeen päässyt ollenkaan sisälle.

8. Millaiset tarinat kiehtovat sinua? Millaisista pysyt erossa?

Genrejen suhteen olen melko kaikkiruokainen. Pidän erityisesti lapsikertojista (silloin kun ne ovat uskottavia), kasvutarinoista sekä perhe- ja sukupolviromaaneista. Itsestäänselvästi rakastan myös historiallisia romaaneja. Tiivis, mutta taitava ja kaunis kerronta viehättää minua. Toki haluan myös jotain henkilöhahmoilta, en pidä siitä, jos ne ovat liian ohuita. En myöskään pidä liian romanttisista kirjoista enkä liian kokeellisista romaaneista enkä liiasta toistosta tehokeinona. Liian kauniit kielikuvat ovat nekin häiritseviä.

9. Minkä kirjan antaisit luettavaksi presidentille?

Antaisin Sauli Niinistölle luettavaksi Fredrik Backmanin romaanin Mies, joka rakasti järjestystä, joka voisi tuoda hänelle hymyn huulille näinä ankeina aikoina.

10. Mitä aiot lukea seuraavaksi?

Seuraavaksi suunnittelin lukevani Rosa Liksomin romaanin Hytti nro 6, sillä sen laina-aika loppuu pian enkä voi enää uusia sitä. Saatan aloittaa samoihin aikoihin myös Helen Oyeyemin Boy, Snow, Birdin.

Haastan tähän tagiin mukaan kaikki, jotka lukivat tämän postauksen tänne loppuun asti, olkaa hyvät!

Tunnisteet: