International Dublin Literary Award 2016: lyhytlista


Muistatteko vielä viime marraskuulta hervottoman pitkän International Dublin Literay Awardin pitkälistan? Ehdolla oli 160 kirjaa 44:stä eri maasta, sillä ehdokkaita äänestivät mukaan kutsutut kirjastot ympäri maailman. No, nyt tuo järjettömän mittainen pitkälista on saatu tiivistettyä kymmenen romaanin kokoiseksi lyhytlistaksi. Valitettavasti ehdolla ollut Emmi Itärannan Memory of Water ei päässyt lyhytlistalle, mutta kärkikymmenikkö vaikuttaa silti vallan lupaavalta:


Javier Cercas: Outlaws

Eräänä kesäisenä päivänä työskennellessään pelihallissa 16-vuotias Ignacio Cañas tapaa El Zarcon ja hänen tyttöystävänsä Teren, jotka johdattavat Ignacion huonoille teille. Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Cañas työskentelee asianajajana ja kohtaa jälleen menneisyytensä: Tere saapuu hänen toimistolleen ja haluaa Cañasin edustavan El Zarcoa, joka on istunut vankilassa nuo kaikki vuodet.


Mary Costello: Academy Street

Kuusikymmentä vuotta kattava kertomus irlantilaisesta naisesta, joka muuttaa nuorena New Yorkiin. Romaani rakkaudesta, menettämisestä, rohkeudesta ja jonnekin kuulumisesta.


Dave Eggers: Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever?

Hylätyssä armeijan tukikohdassa Thomas-niminen mies odottaa Kevin, NASA:n astronautin, heräämistä. Kun Kev herää, hän ei tunnista kaappaajaansa, ei pysty liikkumaan kahleiltaan ja avun huutaminenkin on turhaa. Thomasin ei ollut tarkoitus hoitaa asiaa tällä tavoin, mutta heidän on pakko vähän jutella.


Jenny Erpenbeck: The End of Days

Romaani, jonka naispäähenkilö elää 1900-luvun aikana monta eri elämää. Romaani ajasta, kohtalosta ja mahdollisuuksista.


Marlon James: A Brief History of Seven Killings

Tarina Jamaikasta, sen politiikasta ja väkivallasta 1970-luvulta 1990-luvulle, jossa kaikki alkaa Bob Marleyn surmaamisyrityksestä vuonna 1976.


Michel Laub: Diary of the Fall

Koulupojan harmittomaksi tarkoitettu pila menee pahasti pieleen, kun kolmetoistavuotias poika loukkaantuu vakavasti. Vuosia myöhemmin eräs luokkakaveri käy läpi tapahtunutta kohdatakseen omat demoninsa. Tarina kolmesta eri sukupolvesta, historiasta ja identiteetistä.


Scholastique Mukasonga: Our Lady of the Nile

Romaani Niilin liepeillä Ruandassa olevasta katolisesta tyttökoulusta, jonka oppilaista on tarkoitus tehdä säädyllisiä naisia ja kansalaisia, mutta myös pitää heidät suojassa ulkomaailman vaaroilta. Romaani kuvaa koulun kautta, millainen sosiaalinen ja poliittinen ilmapiiri Ruandassa vallitsi ennen 1990-luvulla tapahtunutta kansanmurhaa.


Jenny Offill: Dept. of Speculation

Heidän rakkaustarinansa alkoi vahvasti. He menivät naimisiin, saivat lapsen, ylittivät perhe-elämään kuuluvat vaikeudet. Mutta vähitellen jokin alkaa muuttua, pelot ja epäilykset saavat vallan ennen niin täydellisessä avioliitossa.


Marilynne Robinson: Lila

Yksinäinen ja koditon Lila astuu eräänä päivänä pienessä kylässä olevaan kirkkoon, joka tarjoaa hänelle suojan sateelta. Tuo päivä muuttaa hänen elämänsä lopullisesti: hänestä tulee papinrouva. Uuden turvallisen elämänsä suojassa hän muistelee taakse jäänyttä elämäänsä. Gilead-trilogian viimeinen osa.


Akhil Sharma: Family Life

Intialaisen Mishran perheen veljekset odottavat innolla muuttoa äitinsä kanssa Yhdysvaltoihin, missä heidän isänsä jo asuu, ja missä kaikki on upeaa ja mahdollista. Niin myös tragedia, jonka seurauksena toinen veljeksistä loukkaantuu vakavasti, ja koko perhe ajautuu kaaokseen.

––

Kymmenen romaania, kahdeksan eri kansallisuutta, viisi naista, viisi miestä, neljä käännösromaania, yksi irlantilainen kirjailija. Romaanit tulevat Brasiliasta, Saksasta, Intiasta, Irlannista, Jamaikalta, Ruandasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista. Täältä löydät lisää tietoa voittajien valinnasta ja raadin lausuntoja.

Minusta kärkikymmenikkö on aika herkullinen ja varsin monipuolinen! Kiinnostavimmat ovat minusta Costellon, Eggersin, Jamesin, Mukasongan, Offillin, Robinsonin ja Sharman kirjat eli melkein kaikki ovat sellaisia, jotka voisin lukea vaikka samantien. Jos voittajaa lähtisin veikkaamaan, antaisin ääneni ehkäpä Mary Costellon Academy Streetille tai Scholastique Mukasongan Our Lady of Nilelle.

Ovatko kirjat teille tuttuja? Mitä veikkaat voittajaksi?

Voittaja palkitaan 9. kesäkuuta.

Tunnisteet: ,