International Dylan Thomas Prize 2016: lyhytlista


Alle 39-vuotiaalle kirjailijalle jaettavan International Dylan Thomas Prizen tuomaristo on valinnut tämänvuotisen lyhytlistansa. Linkistä löydät tuomariston kokonaisperustelut lyhytlistalaisten valinnasta. Tammikuisen pitkälistan löydät täältä.

Kahdentoista pitkälistalaisen joukosta valittiin seuraavat kuusi lyhytlistalle päässyttä teosta:


Claire-Louise Bennett: Pond

Novellikokoelma, jonka kaikissa tarinoissa on sama, nimettömäksi jäävä naiskertoja. Irlannin länsirannikolla pienessä mökissään asuva nainen tarkastelee ympäristöään koskettavasti ja humoristisesti. Esikoisteos.


Tania James: The Tusk that did the Damage

Romaani, joka sijoittuu nykypäivän Intiaan. Se kertoo elefanttien selviytymiseen liittyvistä ongelmista niin itse elefantin, salametsästäjän kuin dokumenttielokuvan tekijän näkökulmasta.


Frances Leviston: Disinformation

Runoteos, joka kysyy kuinka tiedämme sen mitä luulemme tietävämme.


Andrew McMillan: Physical

Runoteos, joka on oodi miesruumiille, miesten väliselle ystävyydelle ja rakkaudelle.


Max Porter: Grief is the Thing with Feathers

Isä ja hänen kaksi poikaansa surevat perheen äidin poismenoa. Lohduttajaksi saapuu korppi. Lue myös Ted Hughesin runoteos Crow.


Sunjeev Sahota: The Year of the Runaways

Romaani nuorista Intiasta Iso-Britanniaan tulleista miehistä etsimässä elämäänsä uudessa maassa. Oli myös viime vuoden Man Bookerin lyhytlistalla.

––

Dylan Thomas Prizen lyhytlista vaikuttaa varsin monipuoliselta, sillä se sisältää yhden novellikokoelman, kaksi romaania, kaksi runoteosta ja yhden runoutta ja proosaa yhdistelevän pienoisromaanin. Listalla minua ilahduttavat erityisesti Bennetin Pond, jonka merkkasin jo pitkälistalta muistiin, sekä Jamesin The Tusk that did the Damage, joka on aiheeltaan tärkeä, ja Porterin koskettavalta vaikuttava Grief is the Thing with Feathers. Voittajaa on todella vaikea lähteä veikkaamaan, mutta arvataan ihan villisti näiden kolmen suosikkini joukosta, että Porterin teos voittaa!

Voittaja julkistetaan 14. toukokuuta.