The Walter Scott Prize for Historical Fiction 2016: pitkälista


Tovi on vierähtänyt viime palkintomittelöistä. Kuukausi sitten saimme tietää alle 39-vuotiaille englanniksi julkaiseille kirjailijoille osoitetun International Dylan Thomas Prizen pitkälistan ja päivä sen jälkeen Costa Book Awardsin voittajan. Tänään on luvassa vuoden 2016 The Walter Scott Prize for Historical Fiction -palkinnon pitkälista.

Vuonna 2010 perustettu The Walter Scott Prize myönnetään vuosittain edellisvuoden parhaimmalle historialliselle romaanille. Ei siis ihme, että se pääsi heti mukaan kirjallisuuspalkintokatsauksiini. Romaanin tulee olla kirjoitettu englannin kielellä ja julkaistu ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa, Irlannissa tai jossakin Kansainyhteisön maassa. Ehtona on myös se, että suurimman osan romaanin juonesta tulee sijoittua vähintään 60 vuoden takaiseen aikaan. Tällä ehdolla varmaankin rajataan se, että kyseessä on varmasti historiallinen romaani, vaikka mielipiteitä termin määritelmästä lienee monia.

Sen pidemmittä puheitta, mennään kolmeentoista ehdokkaaseen! Muutama edellisistä kirjallisuuspalkintokatsauksista tuttua kirjaa on päässyt mukaan, mutta suurimmaksi osaksi nämä ovat minullekin ihan uusia. Hyvä niin!


Kate Atkinson: A God in Ruins

Costa Book Awardseissa paras romaani -kategorian voittajaksi selvinnyt Kate Atkinsonin A God in Ruins (suom. Hävityksen jumala, 2016) on ehdokkaana myös tässä palkinnossa. Se kertoo Atkinsonin edellisestä romaanista Life After Life (suom. Elämä elämältä, 2014) tutun Ursula Toddin pikkuveljen Teddyn tarinan. Romaanin tarina sijoittuu 1920-luvulta 2000-luvulle saakka keskittyen etenkin toisen maailmansodin tapahtumiin.



William Boyd: Sweet Caress

Kun Amory Clay syntyy vuonna 1908, hänen isänsä antaa hänelle androgyynin nimen ja kuuluttaa saaneensa poikalapsen. Mutta Amory on oikeasti tyttö eikä anna isänsä määrittää häntä, ja hänestä tuleekin maailmaa kiertävä, kunnianhimoinen valokuvaaja.



Ajay Close: A Petrol Scented Spring

Romaani, joka kuvaa naisasialiikettä ja naisten poliittista vankeutta 1900-luvun alun Skotlannissa. Tarina on kerrottu Donella-nimisen naisen näkökulmasta, jonka lääkärimies oli vastuussa naisvankien pakkosyöttämisestä Perthin vankilassa kaksi vuotta aikaisemmin.



Patrick Gale: A Place Called Winter

Galen kirjan olemme nähneet aiemmin ehdolla Costa Book Awardsin vuoden romaaniksi. Harry Cane viettää tavallista ja hiljaista perhe-elämää perheensä kanssa 1900-luvun Englannissa. Hän ajautuu lopulta intohimoiseen suhteeseen, joka lopulta pakottaa hänet lähtemään Kanadan preerioille, paikkaan nimeltä Winter, etsimään uutta suuntaa elämälleen.



Robert Harris: Dictator

Cicero-trilogian viimeinen osa Dictator kertoo Ciceron loppuelämän aikaisista tapahtumista, kuten Rooman valtakunnan sisällissodista ja Julius Caesarin salamurhasta, joka päätti Rooman tasavallan kauden.



Jason Hewitt: Devastation Road

Keväällä 1945 mies herää pellolta maassa, jota hän ei tunne. Vaikka mies on loukkaantunut eikä tiedä missä on, hän aloittaa hitaan, sodan runtelemien maisemien täyteisen matkan kohti kotia, menneisyyttään ja itseään.



Stephen Jarvis: Death and Mr. Pickwick

Dickensiläinen romaani Charles Dickensin ensimmäisen romaanin The Pickwick Papersin synnystä ja perinnöstä.



Gavin McCrea: Mrs. Engels

Mrs. Engels on tarina irlantilaisesta työväenluokkaisesta Lizzie Burnsista, josta tuli Friedrich Engelsin, toisen Kommunistisen manifestin kirjoittajista, vaimo, ja pariskunnan elämästä Lontoossa.



Allan Massie: End Games in Bordeaux

Historiallinen dekkari, joka sijoittuu natsi-Saksan nukkehallituksen ohjaamaan Vichyn Ranskaan vuonna 1944. Sarjan neljäs osa.



Simon Mawer: Tightrope

Toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani, jossa erikoisagenttina työskennellyt Marian Sutro on selvinnyt hengissä sodasta ja palaa perheensä luokse Englantiin. Siellä häntä pidetään sankarina, mutta Marian ei pysty jättämään mennyttä taakseen. Sarjan toinen osa.



Sarah Moss: Signs for Lost Children

Eletään 1880-lukua. Tom ja Ally ovat menneet äskettäin naimisin, mutta Tomin työ vie hänet Japaniin rakentamaan majakoita. Lääkärinä työkentelevä Ally puolestaan jää Falmouthiin ja päättää alkaa kehittää mielisairaalassa olevien naisten osakseen saamaa kohtelua ja hoitoa. Miten parin elämä jatkuu kun he jälleen kohtaavat toisensa?



Anthony Quinn: Curtain Call

Dekkarin ja romanttisen romaanin sekoitus, joka sijoittuu vuosien 1936-1937 Lontooseen. Näyttelijätär Nina Land keskeyttää murhayrityksen lontoolaisessa hotellissa, mutta ei tiedä mitä tekisi. Hän ei haluaisi kenekään saavan tietää, että hän on edes ollut paikalla, vieläpä naimisissa olevan miehen seurassa. Mutta oliko tuo murhaa yrittänyt mies lehdissäkin mainittu, etsintäkuulutettu "Tie-Pin Killer"?



Lucy Treloar: Salt Creek

15-vuotias Hester Finch asuu onnellisesti perheensä kanssa 1850-luvun Adelaidessa Australiassa. Sitten Hesterin isän bisnekset menevät huonosti ja perhe joutuu muuttamaan syrjäiseen Salt Creekiin Etelä-Australiaan. Millaiseksi uusi elämä rakentuu aboriginaaliheimon naapurina?

––

Löytyykö ehdokkaiden joukosta yhtäkään mielenkiintoiselta vaikuttavaa kirjaa? Pidättekö yleensä historiallisista romaaneista vai välttelettekö niitä?

Muutama ehdokkaista on minulle entuudestaan tuttuja, mutta vain yhden eli Kate Atkinsonin A God in Ruinsin olen lukenut. Kovin montaa sellaista oikein pakko lukea -kirjaa ei tältä listalta nyt löydy, mikä on vähän harmi, mutta toisaalta ilahduttaa, että lista on melko monipuolinen. Kiinnostavimmat listan kirjoista ovat minusta Ajay Closen A Petrol Scented Spring, Patrcik Galen A Place Called Winter, Gavin McCrean Mrs. Engels ja Sarah Mossin Signs for Lost Children. Viimeiseksi mainittu ehkä kaikkein eniten. Historialliset dekkarit eivät ole se omin juttuni, mutta tämän listan dekkareista tai sinne päin kallellaan olevista Anthony Quinnin Curtain Call vaikuttaa ihan menevältä tapaukselta.

Walter Scott Prizen lyhytlista julkaistaan maaliskuun aikana ja voittaja 18. kesäkuuta.

Tunnisteet: ,