International Dylan Thomas Prize 2016: pitkälista


International Dylan Thomas Prize on brittiläinen, alle 39-vuotiaalle kirjailijalle jaettava palkinto. Kilpailu on avoin kaikille ympäri maailman, kunhan kirja on julkaistu englanninkielisenä ja edellisen vuoden aikana. Kilpailu on avoin kaikille kirjallisuudenlajeille eli romaanien lisäksi ehdokkaina voi olla esimerkiksi novellikokoelmia, näytelmiä tai runokokoelmia. Dylan Thomas oli itsekin runoilija.

Dylan Thomas Prizen pitkälistalaiset julkaistiin jo 20. tammikuuta. Tulen vähän jälkijunassa, sillä en tiennyt julkistuspäivää ja gradun tutkimussuunnitelma on vienyt kaiken huomioni viimeisen viikon aikana. Mutta tässäpä nämä kaikki kaksitoista kirjaa, jotka pääsivät ehdokkaiksi:


Claire-Louise Bennett: Pond

Novellikokoelma, jonka kaikissa tarinoissa on sama, nimettömäksi jäävä naiskertoja. Irlannin länsirannikolla pienessä mökissään asuva nainen tarkastelee ympäristöään koskettavasti ja humoristisesti. Esikoisteos.


Garth Risk Hallberg: City on Fire

1970-luvun New York, 17-vuotiaan tytön murha uudenvuodenaattona, ryhmä erilaisia ihmisiä, joiden tiet risteävät. Esikoinen, joka myytiin kustantajalle kahdella miljoonalla dollarilla.


Tania James: The Tusk that did the Damage

Romaani, joka sijoittuu nykypäivän Intiaan. Se kertoo elefanttien selviytymiseen liittyvistä ongelmista niin itse elefantin, salametsästäjän kuin dokumenttielokuvan tekijän näkökulmasta.


Frances Leviston: Disinformation

Runoteos, joka kysyy kuinka tiedämme sen mitä luulemme tietävämme.


Lisa McInerney: The Glorious Heresies

Tarinan keskiössä on Ryan, viisitoistavuotias diileri, joka ei halua päätyä alkoholisti-isänsä kaltaiseksi. On myös prostituoitu, murhaaja, gangsteri, ja he kaikki liittyvät murhaan.


Andrew McMillan: Physical

Runoteos, joka on oodi miesruumiille, miesten väliselle ystävyydelle ja rakkaudelle.


Thomas Morris: We Don't Know What We're Doing

Novellikokoelma, jonka tarinoille on yhteistä ihmiset, jotka tietävät missä ovat, mutta eivät tiedä mitä siellä tekevät.

Chigozie Obioma: The Fishermen

1990-luvun puolivälin lapsuus Nigeriassa. Realismi kohtaa myyttisyyden. Oli myös viime vuoden Man Bookerin lyhytlistalla.


Julia Pierpont: Among the Ten Thousand Things

Jack ja Deb lapsineen elävät ainakin päällisin puolin tavallista elämää New Yorkissa. Laatikollinen paperille tulostettuja sähköposteja kuitenkin muuttaa kaiken. Esikoinen, avioliittoromaani.


Max Porter: Grief is the Thing with Feathers

Isä ja hänen kaksi poikaansa surevat perheen äidin poismenoa. Lohduttajaksi saapuu korppi. Lue myös Ted Hughesin runoteos Crow.


Sunjeev Sahota: The Year of the Runaways

Romaani nuorista Intiasta Iso-Britanniaan tulleista miehistä etsimässä elämäänsä uudessa maassa. Oli myös viime vuoden Man Bookerin lyhytlistalla.


Laura van den Berg: Find Me

Dystopinen esikoisromaani nuoresta naisesta, joka huomaa olevansa immuuni sairaudelle, joka tappaa satoja tuhansia, ja hänen matkastaan biologisen äidin löytämiseksi.

––

Siinäpä kaikki ehdokkaat. Tuttuja, yllätyksiä?

En ole lukenut ehdokkaista yhtäkään, mutta melkein puolet ovat syystä tai toisesta tuttuja. Ainakin Porterin Grief is the Thing with Feathers on ollut lukulistallani jonkin aikaa. Samalla olisi hyvä lukea myös Ted Hughesin Crow, sillä Porterin kirja linkittyy vahvasti Hughesin runoihin. Hallbergin City on Fire on minulle vähän ristiriitainen tapaus, sillä se on saanut sen verran ristiriitaista palautettakin. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, onko kirja kahden miljoonan dollarin arvoinen. Ehdokkaista poimin lukulistalleni uusina tuttavuuksina Bennettin sekä Morrisin novellikokoelmat Pond ja We Don't Know What We're Doing ja Jamesin elefanttiromaanin The Tusk that did the Damage.

Dylan Thomasin kuuden teoksen lyhytlista julkaistaan maaliskuussa. Voittaja on selvillä 14. toukokuuta.

Tunnisteet: ,