Vuoden viimeiset kirjaostokset ja miten kävi loppuvuoden lukusuunnitelman

Vuotta on jäljellä enää muutama hassu päivä. Tässä välissä, ennen viimeisen vuosineljänneksen ja koko vuoden parhaiden kirjojen katsauksia, onkin hyvä katsoa, mitä kirjoja tulin loppuvuonna ostaneeksi (+ yhden kirjan sain lahjaksi) ja miten kävi lokakuussa hahmottelemalleni loppuvuoden lukusuunnitelmalle.

––

Aloitetaan kirjaostoksista, joiden suhteen olin onneksi maltillinen (toisin kuin syksyn aikana kirjastosta lainattujen kirjojen, mutta se on jo ihan oma tarinansa).


George Saundersin novellikokoelmasta Joulukuun kymmenes olen kuullut pelkkää hyvää. Kun kirja tuli vastaan Akateemisen kirjakaupan loppuunmyynnissä (Oulun akateeminen lopetti toimintansa syksyllä ja Stockmann seuraa perässä noin vuoden päästä, kurjaa), muistaakseni 30 prosentin alennuksella, jäin vielä empimään. Pari päivää myöhemminhän se oli pakko sitten lähteä hakemaan ja silloin hinnoista oli lohkaistu jo 70 prosenttia, joten kirjalle jäi hintaa vain kuusi tai seitsemän euroa. Onneksi kirjaa vielä löytyi!


Etukäteisjoululahjaksi itselleni ja poikaystävälleni löytyi Mark Z. Danielewskin The Familiar -sarjan toinen osan, Into the Forest, jonka poikaystävä jo luki, hyvissä ajoin ennen joulua tietysti, ja John Irvingin uusi romaani Avenue of Mysteries, joka ilmestyy keväällä suomeksi nimellä Ihmeiden tie.


Poikaystäväni puolestaan lahjoi minua Margaret Atwoodin novellikokoelmalla Stone Mattress. Kirja vaikuttaa ihan mahtavalta ja suunnittelen lukevani sen jo alkuvuodesta.

––

Entä sitten loppuvuoden lukusuunnitelma, miten sen kävi? Lokakuun alkupuolella tein itselleni kymmenen kirjan kokoisen lukusuunnitelman loppuvuotta varten. En lukenut niistä kaikkia, en edes odottanut niin käyvän, mutta suunnitelmat nyt vain ovat kivoja! Ja kyllähän laatimani pino jonkin verran minua motivoi, etenkin niiden parin kauan lukematta olleiden kirjojen suhteen.

Loppuvuoden kirjat, jotka luin:

Andy Weir: Yksin Marsissa
Hanya Yanagihara: A Little Life
John Burnside: The Dumb House
Anne Tyler: A Spool of Blue Thread
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

Eli puolet, hyvä minä! Ja tällä hetkellä minulla on muuten kesken listalla ollut Karl Ove Knausgårdin Taisteluni 1, mutta jää nähtäväksi saanko sitä vuoden loppuun mennessä luettua, sillä kesken on eräs toinenkin mielenkiintoinen kirja.

Loppuvuoden lukemattomat kirjat:

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
Mark Z. Danielewski: The Familiar : One Rainy Day in May
Frank Herbert: Dune
Siri Pettersen: Odininlapsi

Vähän harmittaa Moranin ja Danielewskin kirjat, sillä alunperin suunnittelin lukevani ne jo viime kesänä. Aion tehdä vastaavanlaisen suunnitelman ensi kevääksi ja otan sille mukaan Moranin, Danielewskin ja Pettersenin kirjat, miksei Herbertinkin, jotta varmasti sitten kärsin huonosta omastatunnosta ja harmituksesta ensi kesänäkin! No, yritän olla kärsimättä ja lukea nuo jo kevään aikana. Ainakin osan. Nyt ainakin huomaa, että ihan hyvinhän nämä suunnitelmat motivoivat, kun ei ole kuitenkaan liian tiukka itselleen eikä aikatauluta koko lukemistaan, vaan jättää tilaa muillekin, spontaanimmin valituille kirjoille. Nuo kirjat, jotka luin, luin myös ihan omasta vapaasta tahdostani ja silloin kun ne oikeasti kiinnostivat. Väkisin tai silloin kun ei ole oikea fiilis en ala lukemaan yhtään mitään.

––

Noin. Nyt täytyykin alkaa jo vähän miettiä niitä ensi kevään kirjoja. En aio listata niiden joukkoon mitään vasta tulossa olevia uutuuksia, vaan pitäydyn jo julkaistuissa, itse omistamissani tai kirjastosta lainatuissa (tai kirjastosta himoitsemissani, ei vielä lainatuissa) kirjoissa. Kelpuuttanen listalle myös kirjat, jotka aion varmuudella keväällä ostaa. Kiinnostavinta minusta näissä listoissa on kuitenkin ollut oman hyllyn kirjat, sillä niiden lukemisen suhteen tarvitsen eniten motivointia. Monta sellaista onkin pakko valita mukaan.

Motivoivatko lukusuunnitelmat tai -haasteet teitä vai tuleeko lukemisesta silloin vain suorittamista?

Tunnisteet: ,