Finlandia-palkinto 2015: ehdokkaat


Tänään on vuorossa Suomen suurimman kirjallisuuspalkinnon eli Finlandian ehdokkaat! Kuusi kirjaa kilpailee voitosta ja muusikko Heikki Harman eli Hectorin valitsema voittaja julkistetaan 26. marraskuuta.

Olen lukenut tänä vuonna vain muutamia kotimaisia uutuuskirjoja, joten ehdokkaiden veikkaaminen on vaikeaa. Toivoisin kuitenkin näkeväni ehdokkaiden joukossa ainakin Katja Ketun romaanin Yöperhonen sekä J.-P. Koskisen Kuinka sydän pysäytetään. Alkuvuonna lukemani Anneli Kannon Pyöveli on myös todella loistava romaani, joten sitäkin voisin veikata, vaikken ole ollenkaan varma, mahtuuko kuuden joukkoon näin montaa historiallista romaania. Kirjoista, joita en ole lukenut, mutta joista on puhuttu paljon ja joita muutkin ovat veikkailleet, arvelisin esimerkiksi Karo Hämäläisen teoksen Yksin – romaani Paavo Nurmesta, Heidi Könkään Hertan, Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupungin ja Laura Lindstedtin Oneironin olevan vahvoilla. Ja miksei joukossa voisi olla myös Petri Tammisen Meriromaani tai Leena Krohnin Erehdys? Tammisen romaanista pidin, mutten niin paljon kuin Ketun tai Koskisen romaaneista. Krohn taas on vuoteni parhaimpia kirjailijalöytöjä ja odotan Erehdykseltä paljon (odottelee jo pöydän kulmalla vuoroaan). No, tässäpä omia veikkailujani ja katsotaan, menikö yksikään arvailu oikein. Lupaan muuten, että en huijaa ja kirjoitan tätä ennen kello kymmenen alkavaa ehdokkaiden paljastamistilaisuutta!

––

Nyt on aika paljastaa Finlandia-palkintoehdokkaat:


Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Valintalautakunnan perusteluita: "Tarinat auttavat meitä jäsentämään elämäämme; ne tuovat iloa ja lohtua. Selja Ahavan romaani koostuu useamman henkilön tarinasta, joille on yhteistä sattumien epätodennäköisyys."


Panu Rajala: Intoilija

Valintalautakunnan perusteluita: "I. K. Inha – valokuvaaja, tutkimusmatkailija, tietokirjailija, kääntäjä ja keksijä – jäi aikakauden muiden taiteilijoiden varjoon. Nyt Panu Rajala nostaa hänet hienolla romaanillaan ansaitusti ystäviensä Janne Sibeliuksen ja Eero Järnefeltin rinnalle."


Pertti Lassila: Armain aika

Valintalautakunnan perusteluita: "Armain aika on romaani, joka vaikuttaa siltä, että se on kirjoittanut itse itsensä. Kuitenkaan ilman selkeää visiota ja kirjallista taituruutta tällainen pakottomasti luettava ja hengittävä kirja ei synny."


Markku Pääskynen: Sielut

Valintalautakunnan perusteluita: "Oma lapsi katoaa; voiko musertavampaa tragediaa kuvitellakaan? Markku Pääskysen Sielut-romaanissa inhimillistä murhenäytelmää ei kuitenkaan kerrota epätoivolla ja surulla mässäillen."


Kari Hotakainen: Henkireikä

Valintalautakunnan perusteluita: "Hotakainen käsittelee aikamme tabuja oivaltavasti ja hauskasti. Tarkka, tunnekylläisesti latautunut lause ja lakoninen tyyli kunnioittavat henkilöitään."


Laura Lindstedt: Oneiron

Valintalautakunnan perusteluita: "Naisen oikeus omaan kohtaloonsa ja ruumiiseensa nousee keskeiseksi aiheeksi. Lindstedt tekee sanoilla näkyväksi sellaista, mitä ei voi kuvata, mitä ei ole olemassa ja mille ei ole ilmaisua."

––

No huh, olipa melkoinen yllätys! Laura Lindstedtin Oneiron oli ainoa, joka oli veikkauslistallani. Se sekä Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (joka myös odottelee lukuvuoroaan – täytyykin lukea se pian, koska kirjaston varausjonot lienevät kohta suuret) ovat rehellisesti sanoen ainoat, jotka minua tässä kuusikossa edes kiinnostavat. Neljään muuhun en tosin ole oikein perehtynytkään, joten voi olla, että myös jotkut niistä alkavat jossain vaiheessa vetää puoleensa.

Täytyy myöntää, että olen vähän pettynyt etenkin Katja Ketun puuttumiseen ehdokkaiden joukosta. Mitkä fiilikset teillä on tästä kuusikosta? Tyydyttävätkö ne vai olisiko teidän ehdokkaanne olleet aivan erit? Ja mitä olette näistä ennättäneet lukea?

Tunnisteet: ,