Costa Book Awards 2015: lyhytlistat


Eilen illalla oli jälleen luvassa yhden kirjallisuuspalkinnon ehdokasasettelu. Marraskuu tuntuu olevan aktiivista aikaa kirjallisuuspalkintojen rintamalla, sillä aiemmin tässä kuussa on jo julkaistu Finlandia-palkinnon ehdokkaat sekä International Dublin Literary Awardin pitkälista (on muuten tosi pitkä!). Tuloillaan ovat vielä National Book Awardin ja Finlandian voittajat. Ja nyt Costa Book Awardsin lyhytlistat (pitkälistoja ei ole, vaan tässä mennään suoraan finalisteihin, kuten vaikkapa Finlandiassakin).

Costa Book Awards on brittiläinen, alunperin jo vuonna 1971 lanseerattu palkinto. Tai palkinnot, sillä kisassa on viisi kategoriaa: paras esikoisromaani, romaani, elämäkerta, runoteos ja lastenkirja. Kussakin kategoriassa on neljä ehdokasta ja kunkin kategorian voittaja julistetaan 4. tammikuuta 2016. Kategorioiden voittajien joukosta valitaan lopulta vuoden paras kirja, joka paljastetaan 26. tammikuuta 2016. Ehtona ehdokaskirjalle on, että se on julkaistu englannin kielellä ja kirjailija on joko brittiläinen tai irlantilainen.

Koska omat intressini ovat pääasiassa aikuisten kaunokirjallisuudessa, oion vähän ja listaan blogiini vain romaani- ja esikoisromaani-kategorioiden ehdokkaat. Muiden kategorioiden lyhytlistat voi käydä katsomassa täältä.

Ehdokkaat vuoden romaaneiksi:


Kate Atkinson: A God in Ruins

Muistatteko Ursula Toddin Atkinsonin aiemmasta romaanista Life After Life (suom. Elämä elämältä), jossa hän eli ja kuoli aina uudestaan ja uudestaan? A God in Ruins on kertomus Ursulan pikkuveljestä Teddystä, tulevasta runoilijasta ja pommikonelentäjästä, aviomiehestä ja isästä. Rakenteellisesti tämä romaani lienee selkeämpi.


Anne Enright: The Green Road

Enrightin romaani löytyi myös Man Bookerin pitkälistalta. Jo vanhaksi tullut Rosaleen Madigan päättää myydä talonsa, jolloin hänen aikuiset lapsensa tuntevat, että heidän lapsuutensa ovat kuin poispyyhityt.


Patrick Gale: A Place Called Winter

A Place Called Winter on minulle entuudestaan tuntematon romaani, samoin kuin Patrick Gale kirjailijana. Harry Cane viettää tavallista ja hiljaista perhe-elämää perheensä kanssa 1900-luvun Englannissa. Hän ajautuu lopulta intohimoiseen suhteeseen, joka lopulta pakottaa hänet lähtemään Kanadan preerioille, paikkaan nimeltä Winter, etsimään uutta suuntaa elämälleen.


Melissa Harrison: At Hawthorn Time

Jo kolmekymmentä vuotta naimisissa olleet Howard ja Kitty ovat hiljattain muuttaneet Lontoosta pieneen maaseudun kylään. Nyt he nukkuvat eri huoneissa. Autoista pitävä Jamie on asunut kylässä jo yhdeksäntoista vuotta eikä toivo mitään niin paljon kuin pääsyä pois. Jack, joka on juuri päässyt ulos vankilasta, saapuu kylään kävellen, repussa runojen täyttämiä muistikirjoja. Kaikki neljä yrittävät löytää keinoja kuulua jonnekin.

Ehdokkaat vuoden esikoisromaaneiksi:


Sara Baume: Spill Simmer Falter Wither

Baumen romaanilla on valloittava nimi! 57-vuotias yksinäinen ja erakko Ray adoptoi ilkeän ja ei kovin viehättävän koiran, jolle hän antaa nimeksi One Eye. Miehestä ja koirasta, hylkiöitä molemmat, tulee erottamaton parivaljakko. He joutuvat yhdessä lopulta myös vaikeuksiin, minkä vuoksi heidän täytyy lähteä tien päälle. Erilainen rakkaustarina, romaani yksinäisyydestä, menetyksistä ja ystävyydestä.


Kate Hamer: The Girl in the Red Coat

Kahdeksanvuotias Carmel on aina ollut erilainen kuin muut, mistä hänen äitinsä Beth on huolissaan. Kun äiti ja tytär lähtevät lasten festivaaleille, Beth kohtaa pahimman painajaisensa, kun Carmel katoaa. Beth ryhtyy etsimään Carmelia ja samaan aikaan Carmel kohtaa jotain hyvin erikoista ja kauhistuttavaa.


Andrew Michael Hurley: The Loney

Nuori poika käy perheensä kanssa vuosittaisella pyhiinvaellusmatkalla Mooringsissa, Loney-nimisen rannan tuntumassa, josta löytyy pyhättö, jonka kerrotaan parantavan. Parannuksen kohteena on nuoren pojan, kertojan, mykkä ja henkisesti sairas veli. Mutta Loneyssa ja sen harvoissa asukkaissa ei ole kaikki ihan kohdillaan.


Tasha Kavanagh: Things We Have in Common

Yasmin tekisi mitä vain saadakseen ystävän. Häntä kiusataan koulussa eikä hän tule toimeen äitinsä ja isäpuolensa kanssa. Hän kuitenkin ihailee pakkomielteisesti luokallaan olevaa kaunista Alicea. Pian hän huomaa, että Alicea ihailee toinenkin, vanhempi mies. Yasmin haaveilee pelastavansa Alicen, jos mies, jonka totta kai täytyy olla jonkin sortin pedofiili, kidanappaa hänet, kunnes Alice oikeasti katoaa.

––

Onpas mielenkiintoiset ehdokkaat! Käsittääkseni Costa Book Awardsin tarkoitus onkin nostaa ehdokkaiksi sellaisia kirjoja, jotka miellyttävät mahdollisimman laajaa yleisöä, ei niinkään jotain "korkeakirjallista". Näistä kahdeksasta ehdokkaasta voisin periaatteessa lukea kaikki, yksikään kirja ei vaikuta epäkiinnostavalta. Mutta kaikista kiinnostavimmat ovat paras romaani -kategoriasta Kate Atkinsonin A God in Ruins (oli jo kerran kirjastostakin lainassa, mutten ehtinytkään lukea), Anne Enrightin The Green Road ja esikoisromaaneista Sara Baumen Spill Simmer Falter Wither ja Andrew Michael Hurleyn The Loney.

Oletteko lukeneet näistä jotain ja mitkä kiinnostavat eniten?

Tunnisteet: ,