Vesa Sisättö: Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia

Yhteistyössä Fabulan kanssa


Vesa Sisätön Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia on kokoelma ihmiskunnan pahimpia erehdyksiä aina maanviljelyn aloittamisesta n. 8500 eaa. subprime-lainojen romahtamisesta vuonna 2007 liikkeelle lähteneeseen maailmanlaajuiseen lamaan asti. Mukana on itsestäänselvyyksiä, kuten ristiretket, Kolumbuksen surkuhupaisa löytöretki, Afrikan jakaminen siirtomaavaltojen kesken, Titanicin uppoaminen, Gavrilo Principin teon tuhoisat seuraukset sekä Yhdysvaltojen liittyminen Vietnamin sotaan, mutta myös tapauksia, jotka eivät kenties ole niin tunnettuja. En esimerkiksi tiennyt entuudestaan, millaisia seurauksia syntyi, kun niilinahven istutettiin Victorianjärveen 1950-luvulla, tai miten Suomen valtio ryhtyi kuvaputkitehtailijaksi vuonna 1975 ja mitä siitä seurasi, tai mitä tapahtui, kun Stern-lehti osti 1980-luvulla Hitlerin salaiset päiväkirjat, jotka osoittautuivat tietysti väärennetyiksi.
 
Unohtunut avain joka upotti Titanicin on Sisätön subjektiivinen tulkinta maailmanhistorian suurimmista mokista. Monet muut voivat olla eri mieltä, mutta eiköhän kaikissa vastaavissa listauksissa ole kuitenkin lopulta runsaasti yhtäläisyyksiä. Luin jo monta vuotta sitten Stephen Weirin Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana, ja näissä molemmissa kirjoissa on paljon yhtymäkohtia ja samoja erehdyksiä. Suomalaisena Sisättö on kuitenkin valikoinut kirjaansa myös Suomessa sattuneita mokia niin aiemmin mainitsemastani kuvaputkitehtailusta 1990-luvun lamaan ja 2000-luvun alun dopingskandaaliin asti. Suuremman sijan saavat kuitenkin muun maailman tapahtumat, mikä osoittaa, että koko maailman mittapuulla me suomalaiset emme ole tainneet tehdä mitään kovin typerää. Olisi silti hauskaa lukea täysin suomalaisiin mokiin keskittyvä kirja, kai täältä kokonaisen kirjan verran typeryyksiä löytyisi?
 
Lukukokemuksena Sisätön kirja oli ihan mukava välipalakirja, jota luin aina pari tapausta kerrallaan muiden kirjojen ohessa. Mokiin liittyviä listauksia on kuitenkin tehty paljon, joten yksityiskohdiltaan jo hyvin tutuiksi käyneet tapaukset alkavat kaikessa typeryydessäänkin jo puuduttaa. Kirjan lopussa on kattava lähdeluettelo teoksista ja internetlähteistä, joita Sisättö on hyödyntänyt mokia kootessaan, ja siellä mainitaan lähteenä myös Wikipedia. Vähän Wikipedia-artikkeleilta Sisätönkin jutut väliin tuntuivat. Vaikka kirjassa on myös vähän erikoisempia, ei niin tunnettuja mokia, jäin kuitenkin kaipaamaan kirjalta jotain uutta ja virkistävää. Lisää vähemmän tunnettuja, kummallisia juttuja. Mutta sellaiset eivät liene mitään maailmanhistorian suurimpia mokia, joten ehkeivät ne sen vuoksi päässeet mukaan kirjaan.
 
Muissa blogeissa: Todella vaiheessa.

––
 
Vesa Sisättö: Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia
SKS 2014, 313 s.

Tunnisteet: , , , ,