The Man Booker Prize 2015: pitkälista


Kuten aiemmin tänään kirjoitin, alan tuoda blogiini kiinnostavia kirjallisuuspalkintoja, niiden ehdokaslistoja ja voittajia löytääkseni lisää kiinnostavaa kirjallisuutta. Aina vain mukavampaa, jos näistä on iloa muillekin! Lisää infoa ja valitsemani kymmenen palkintoa löydät täältä. Tänään on vuorossa tämänvuotisen The Man Booker Prizen pitkälista, joka julkaistiin heinäkuun lopulla. Lyhytlista on vuorossa jo ensi tiistaina ja voittaja julkistetaan 13. lokakuuta.

Man Bookerin pitkälista teki minuun vaikutuksen kun se julkaistiin – niin monta niin kiinnostavalta vaikuttavaa kirjaa! Vain kaksi kirjailijaa olivat minulle entuudestaan, mutta vain nimeltään, tuttuja: Marilynne Robinson ja Anne Tyler. Lista vaikuttaa myös varsin monipuoliselta kirjailijoiden alkuperän ja kirjojen teemojen osalta. No, toki joukossa on melko monta amerikkalaista, kilpailu kun on nykyään avoin kaikille englannin kielellä kirjoitetuille ja Isossa-Britanniassa julkaistuille kirjoille.

Ehdokkaat kiinnostavuusjärjestyksessä:

 

Hanya Yanagihara: A Little Life

A Little Life on amerikkalaisen Hanya Yanagiharan toinen romaani. Se kiinnostaa minua ehdottomasti eniten koko pitkälistalta ja laitoinkin sen jo itselleni tilaukseen. Yli 700-sivuinen tiiliskivi seuraa neljän ystävyksen elämää 2000-luvun New Yorkissa. Kirjan luvataan olevan rankka ja koskettava. En oikeasti malta odottaa tätä.


Marilynne Robinson: Lila

Marilynne Robinsonin Lila on viimeinen osa kirjailijan Gilead-trilogiasta (avausosa Gilead voitti vuoden 2005 Pulitzerin). Ehkä osat toimivat itsenäisestikin, kun kolmas osa on päässyt listalle? Robinsonin kirjat, etenkin Gilead-trilogia, ovat kiinnostaneet minua jo pidemmän aikaa, mutta trilogia tulee tietenkin lukea järjestyksessä. Trilogia seuraa tiettyjen Gileadin kaupungissa asuvien ihmisten elämää.

 

Laila Lalami: The Moor's Account

Kirja kertoo fiktiivisesti ensimmäisen Amerikkaan tuodun mustan henkilön kokemuksista uudella mantereella. Pidän historiallisista romaaneista eikä tämä tunnu poikkeukselta.

 

Anne Enright: The Green Road

Irlantilainen Anne Enright on voittanut aiemmin jo yhden Man Booker -palkinnon. Perheteemaan keskittyvä romaani, jossa seurataan Madiganin perheenjäsenten elämää kolmen vuosikymmenen ajan kolmessa eri maanosassa.

 

Bill Clegg: Did You Ever Have a Family

Esikoisromaani perheen menettämisestä ja toivon heräämisestä. Tarinaltaan kirja ei vaikuta mitenkään kovin erikoiselta, mutta jokin tässä kuitenkin vetää koko ajan yhä enemmän ja enemmän puoleensa. Ehkä se on tuo kammottavan kaunis kansikuva.


Anne Tyler: A Spool of Blue Thread

Tuottelias ja palkittu kirjailija, jonka olen aina mieltänyt vähän sellaiseksi vanhemmille naisille suunnattujen viihderomaanien kirjoittajaksi, mutta perehdyttyäni vähän huomasin olleeni kaikki nämä vuodet väärässä. Listan kolmas perheeseen ja perhesuhteisiin liittyvä romaani, se on ilmeisesti suosittu teema. Olen melko kiinnostunut.


Andrew O'Hagan: The Illuminations

En ole ihan varma mistä tämä kirja kertoo. Tarinassa on vanha nainen, joka tuli nuorena tunnetuksi valokuvaajana ja hänen lapsenlapsensa, joka käy sotaa Afganistanissa. Lopulta he kohtaavat. Kirja vaikuttaa jollain tavalla maagiselta ja salaperäiseltä, en oikein saa siitä otetta.


Anna Smaill: The Chimes

Yllätysvalinta listalle, sillä The Chimesin piti alunperin olla young adult -kirja ja sellaisia elementtejä siinä ilmeisesti onkin. Dystooppinen romaani, jossa musiikilla on suuri rooli. Vaikuttaa melko kiehtovalta, erilaiselta.


Chigozie Obioma: The Fishermen

Nuori nigerialainen kirjailija kertoo kirjassaan 1990-luvun puolivälin lapsuudesta Nigeriassa. Käsittääkseni tarinassa realismi kohtaa jollain tavalla myyttisyyden. Semisti kiinnostavaa.


Marlon James: A Brief History of Seven Killings

Tarina Jamaikasta ja sen politiikasta 1970-luvulta 1990-luvulle, jossa kaikki jollain tapaa kietoutuvat Bob Marleyn surmaamisyritykseen vuonna 1976. Aluksi en ollut kiinnostunut tästä ollenkaan, mutta ehkä uskaltaisinkin lukea tämän jos vastaan tulisi.

 

Sunjeev Sahota: The Year of the Runaways

Tarina nuorista Intiasta Britanniaan tulleista miehistä etsimässä elämäänsä uudessa maassa. Tarina vuorottelee nykyisyyden ja menneisyyden, Ison-Britannian ja Intian välillä. Tämä kiinnostaa minua vain hieman.

 

Anuradha Roy: Sleeping on Jupiter

Kertojana on Intiasta kotoisin oleva nainen, jonka lapsuus on ollut traumaattinen. Hän on tullut takaisin kotimaahansa etsimään vastauksia menneisyytensä kysymyksiin. Ja paljon muuta. Kirjan asetelma vaikuttaa sekavalta, se sekoittuu mielessäni koko ajan Sahotan romaaniin.

 

Tom McCarthy: Satin Island

Taatusti kokeilevin listan kirjoista. Kirja on ilmeisesti rakennettu antropologisen tutkimuksen muotoon. Runsaasti filosofointia, ei varsinaista juonta, ei minun juttuni.

––

Eli kolmetoista pitkälistalaista, joista osa pääsee ylihuomenna julkaistavalle lyhytlistalle taistelemaan Booker-palkinnosta. Sanoisin, että ainakin kahdeksan ensimmäistä lukisin, jos kirjat olisivat tässä edessäni ja loput viisi jättäisin odottamaan tulevaisuuteen jos lukisin ollenkaan. Mitkä kirjoista kiinnostavat sinua kaikkein eniten? Oletko jo lukenut niistä jotain? Veikkauksia lyhytlistalle pääsevistä? Minä en uskalla veikata mitään ja vaikeaahan se toki on, kun en ole vielä lukenut yhtäkään pitkälistalaista. A Little Lifea tietysti toivoisin, sillä se on näistä minua kaikkein eniten kiinnostavin kirja.

Palaan tiistaina lyhytlistan kanssa, jännittävää!

Tunnisteet: ,