Seurannassa kirjallisuuspalkinnot


Olen viettänyt viime viikot Man Booker -huumassa. Olen tutkinut tämänvuotista pitkälistaa, lukenut ja kuunnellut arvioita ehdokkaista ja miettinyt, mitkä niistä haluaisin itse lukea. Yhden vahvan voittajaehdokkaan sitten lopulta hankinkin omakseni.

Huumassani tulin ajatelleeksi, että miksen kirjaisi kiinnostavia kirjallisuuspalkintoja, niiden jokavuotisia ehdokaslistoja ja lopulta voittajia blogiini. Olen alkanut lukea yhä enenevissä määrin englanniksi ja olen kotimaisten uutuuksien lisäksi hyvin kiinnostunut mitä julkaistaan muualla maailmassa. Saan vinkkejä uusista ulkomaisista kirjoista pääasiassa kirjallisuusaiheisilta sivustoilta ja BookTubesta, mutta koska julkaistavien nimikkeiden määrä on hyvin suuri, jotain kiinnostavaa menee aina ohi. Kirjallisuuspalkintojen ehdokaslistat täyttävät tuon aukon ainakin jossain määrin, niistä löytyy yleensä aina edes yksi kiinnostava kirja, joka on aiemmin mennyt minulta ohi.

En kuitenkaan väitä, että kirjallisuuspalkintojen ehdokkaat ja voittajat olisivat tae hyvästä kirjallisuudesta, eivät tietenkään, sillä minusta kirja on aina hyvin yksilöllinen kokemus. Mutta sepä tekeekin ehdokaslistoista ja voittajista niin mielenkiintoisia. On kiinnostavaa, minkälaisia valintoja palkintoraadit tekevät vuoden parhaimmiksi ja lopulta siksi parhaimmaksi kirjaksi ja miten kirjojen lukijat noihin valintoihin suhtautuvat.

Kirjallisuuspalkintoihin liittyvillä teksteilläni on siis vain tarkoitus löytää kiinnostavaa uutta kirjallisuutta, ei korostaa sitä, että nämä ovat nyt ne vuoden absoluuttisesti parhaimmat kirjat. Eteen tulee varmasti paljon sellaisia tilanteita, etten ole edes lukenut mitään julkaistavalta ehdokaslistalta enkä ehkä vuosiin tai jopa koskaan luekaan.

Kiinnostavimmat kirjallisuuspalkinnot, joita alan blogissanikin seurata, olen valinnut puhtaasti omien mielenkiinnonkohteideni ja mieltymysteni mukaan. Luen pääasiassa eurooppalaista ja amerikkalaista kirjallisuutta, joten valitsemani kirjallisuuspalkinnot tulevat näiltä kahdelta alueelta. Toki sekin, etten lue sujuvasti muilla kielillä kuin suomeksi ja englanniksi vaikuttaa asiaan.

Seuraava kymmenikkö pääsee tarkasteluni kohteeksi nyt ja tulevaisuudessa:

The Man Booker Prize – 1969
Tunnettu kirjallisuuspalkinto englannin kielellä ja Isossa-Britanniassa julkaistuille kirjoille. Pitkälista heinäkuussa, lyhytlista syyskuussa.

National Book Award for Fiction – 1950
Amerikkalainen palkinto amerikkalaiselle romaanille. Pitkälista syyskuussa, lyhytlista lokakuussa.

Finlandia-palkinto – 1984
Suomen Kirjasäätiön jakama palkinto suomalaiselle romaanille riippumatta kirjailijan kansallisuudesta. Ehdokkaat ja voittaja marraskuussa.

International IMPAC Dublin Literary Award – 1996
Dublinilainen, englanninkieliselle tai englanniksi käännetylle kirjallisuudelle perustettu kirjallisuuspalkinto, jonka pitkälistalle ehdottavat kirjoja julkiset kirjastot. Pitkälista marraskuussa, lyhytlista seuraavan vuoden huhtikuussa.

Costa Book Award – 1971
Ehtona ehdokasromaanille ovat englannin kieli sekä kirjailijan Ison-Britannian tai Irlannin kansalaisuus. Viisi kategoriaa: romaani, esikoisromaani, lastenkirja, runous ja elämäkerta, joiden voittajista yksi valitaan vuoden parhaimmaksi kirjaksi tammikuussa. Lyhytlistat marraskuussa, kategorioiden voittajat seuraavana tammikuuna.

Baileys Women's Prize for Fiction – 1996
Naiskirjailijoiden kirjallisuuspalkinto, jonka ehtona on, että romaani on julkaistu englannin kielellä Isossa-Britanniassa. Pitkälista maaliskuussa, lyhytlista huhtikuussa.

Pulitzer Prize for Fiction – 1917
Tunnettu amerikkalainen palkinto amerikkalaiselle fiktiiviselle romaanille. Voittaja ja finalistit huhtikuussa.

Dylan Thomas Prize – 2006
Brittiläinen palkinto alle 39-vuotiaille englanniksi julkaisseille kirjailijoille. Kilpailu on avoin monille kirjallisuudenlajeille. Pitkä- ja lyhytlistat keväällä.

Walter Scott Prize – 2010
Palkinto historialliselle fiktiolle, joka on julkaistu englanniksi Isossa-Britanniassa, Irlannissa tai Kansainyhteisön maassa. Pitkä- ja lyhytlistat keväällä.

PEN/Faulkner Award for Fiction – 1981
Amerikkalainen palkinto amerikkalaiselle fiktiiviselle romaanille. Finalistit keväällä.

Blogini kautta aion seurata kyseistä kymmenikköä lähinnä pitkä- ja lyhytlistojen kautta sekä tietenkin mainita voittajat sitä mukaa kuin listoja ja voittajia paljastetaan. Tällä hetkellä on meneillään The Man Booker Prizen pitkälista, josta lisää jo tänään tai viimeistään huomenna – lyhytlista kun julkaistaan jo tiistaina! Pitkälistalla onkin monta minua kiinnostavaa romaania.

Sepä siitä infosta, että miksi blogissani alkaa ajoittain vilistä kirjallisuuspalkintoihin liittyviä listoja! Seuraatteko te kirjallisuuspalkintojen ehdokasasetteluja vai eikö voisi vähempää kiinnostaa? Mitä mieltä yleensä olette kirjallisuuspalkinnoista? Ovatko ne ainoastaan keino lisätä kirjamyyntiä, arvottavatko ne kirjoja vai jotain muuta (positiivista)?

Tunnisteet: