Judy Blume: In the Unlikely Event


Judy Blume on tunnettu yhdysvaltalainen kirjailija, joka on kirjoittanut jo melkein kolmekymmentä kirjaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Hänen kirjojaan on myös käännetty kymmenille kielille, suomeksikin. Blume ei kuitenkaan ollut itselleni entuudestaan tuttu kirjailija, mutta kiinnostuin hänen uudesta romaanistaan In the Unlikely Event huomatessani sen saavan keväällä ja kesällä paljon mainintoja ulkomaisilla kirjallisuussivustoilla (varmaan osittain siksi, että Blume julkaisi uuden aikuisten romaaninsa yli viiteentoista vuoteen). Ja miten hyvä kirja tämä uutuus onkaan!

Romaani alkaa vuodesta 1987, kun Miri Ammerman aikoo palata kotikaupunkiinsa New Jerseyn Elizabethiin osallistuakseen elämänsä kamalimman vuoden tapahtumiin liittyvään muistotilaisuuteen. 1950-luvun alussa, kun Miri oli 15-vuotias, kolme lentokonetta putosi vain muutaman kuukauden sisällä hänen kotikaupunkiinsa surmaten useita niin koneiden kyydissä kuin maanpinnallakin olleita. Olivatko asialla avaruusolennot, hallituksen salaliitto vai peräti kommunistit? In the Unlikely Event tarkastelee noita tapahtumia ja niiden vaikutuksia kaupungin asukkaisiin samalla kun elämä kulkee väistämättä eteenpäin: Miri rakastuu ensimmäistä kertaa elämässään ja hänen ystävyys- ja perhesuhteensa muuttavat muotoaan. Ääneen pääsevät myös lukuisat muut Elizabethin asukkaat, tutut kuin tuntemattomatkin.

In the Unlikely Eventin tapahtumat ovat oikeaa historiaa. Blume on itse kasvanut Elizabethin kaupungissa ja ollut teini-ikäinen, kun nuo kolme lentokonetta putosivat Elizabethiin vain kolmen kuukauden sisällä 1950-luvun alussa. Voin hyvin kuvitella, miten monet Mirin ja muiden hahmojen kokemat tunteet, ajatukset ja reaktiot ovat Blumelle varmasti hyvin omakohtaisia ja todellisia – se välittyy kirjasta harvinaisen hyvin. Blume maalailee hienosti myös 1950-lukulaista kuvaa niin vielä uuden ja jännittävän lentomatkustamisen, kommunistisen uhan kuin ihan arkipäiväistenkin asioiden, kuten tietynlaisten vaatteiden, ajan musiikin ja kirjallisuuden sekä tuotemerkkien osalta.

Romaanin päähenkilö on Miri, mutta kirjassa on lukuisia ja taas lukuisia muitakin kertojia. Luvut ovat lyhyitä ja näkökulma vaihtelee tiuhaan eri henkilöiden kesken. Aluksi se tuntui varsin sekavalta ja mietin jo piirtäväni kartan eri henkilöistä ja heidän välisistä suhteistaan. Pikkuhiljaa aloin kuitenkin muistaa heidän tarinansa ja karttasuunnitelmani kävi tarpeettomaksi. Monet kirjan henkilöt ovat kuitenkin läheisesti sidoksissa toisiinsa, mikä helpotti muistamista, ja lopulta rakastuin kirjassa juuri sen henkilögallerian laajuuteen.

Oikeastaan ainoa huono asia kirjassa on sen loppu. Se on aika ennalta-arvattava ja tavallinen, vähän tylsä. Minusta sopiva lopetus kirjalle olisi ehkä ollut tasan muistotilaisuuden loppu. Onneksi kirjan viimeiset sivut menevät kuitenkin nopeasti. Kokonaisuudessaankin kirja on nopeasti luettavissa tai sitten omalla kohdallani yleensä varsin hidasta lukunopeuttani nostatti merkittävästi kirjan large print -versio, jossa on siis tavallista suurempi fontti. Silmäni väsyvät helposti lukiessa, luultavasti lisääntyneestä hajataitosta johtuen (pitäisi käydä uusimassa silmälasit), mutta isoa fonttia oli paljon miellyttävämpi lukea. Olikin vähän kauhistus aloittaa uusi kirja, jossa on ihan tavallisen kokoinen fontti, sillä tuntui, etten nähnyt mitään!

Oletteko te koskaan lukeneet Judy Blumen (aikuisten) kirjoja? Ajattelin kokeilla joskus jotain toistakin hänen kirjaansa, mutta en tiedä vielä mitä. Ehkä Kesäsiskot?

––

Judy Blume: In the Unlikely Event
Random House 2015, 592 s.

Tunnisteet: , , , , , , , , ,