J.-P. Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään


J.-P. Koskisen sodasta ja rakkaudesta kertova romaani Kuinka sydän pysäytetään tervehti minua kirjaston hyllystä ja hetken mielijohteesta nappasin sen mukaani, vaikken ollutkaan ihan varma pitäisinkö edes siitä. Odotin kirjalta lähinnä ihan mielenkiintoista kuvausta talvisodasta rakkausjuonella höystettynä, mutta miten se pitikään imussaan, vau!
 
Tarinan kertoja on Juho Kivilaakso, oikeammin Stendahl, jonka elämää seurataan suurin piirtein Suomen sisällissodasta 1918 talvisodan päättymiseen keväällä 1940. Juho on vasta nuori mies, kun hänet äitinsä ja sisarustensa kanssa viedään Suomenlinnan vankileirille. Isä on tsaarin armeijan eversti ja lähtenyt Venäjän sisällissotaan. Ja sille tielle hän myös jää.
 
Perhe pelastuu vankileiriltä Mannerheimin avustuksella. Juhon isä ja Mannerheim olivat aikoinaan molemmat tsaarin armeijan palveluksessa ja tunsivat toisensa hyvin, vaikka heidän tiensä sittemmin veivätkin eri poluille. Ei ehkä olekaan sattumaa, kun Mannerheim kymmenisen vuotta myöhemmin pyytää kadettikoulun käynyttä Juhoa palvelukseensa Moskovan diplomaattikunnan avustajaksi, toisin sanoen jonkin sortin tiedustelijan tai vakoilijan tehtäviin. Juho kieltäytyy ensin, mutta tulee sitten ajatelleeksi isäänsä ja rakkaudenkohdettaan, entistä naapurintyttöä Lauraa. Moskovassa voisi päästä isän jäljille ja diplomaattikunnan avustajana tienata rahaa, jotta voisi kosia Lauraa. Lupaa Juho myös sellaistakin, että estäisi edessä häämöttävän sodan vaikka yksin.
 
Tiedustelijan virka vie häntä niin Moskovaan kuin Berliiniinkin ja taas takaisin. Juho kerää arvokasta tietoa, joskus vähän kyseenalaisinkin keinoin, ja yrittää vakuuttaa itsensä ja muut siitä, ettei mitään sotaa ole tulossa. Se kuitenkin tulee, lupauksista huolimatta. Juho lähtee rintamalle taistelemaan rivisotilaiden rinnalle huolissaan Hyrsylänmutkaan jääneistä äidistään ja siskostaan. Mielessä on myös Juhon ikuinen rakkaus, Laura.
 
Kuinka sydän pysäytetään on kiehtova sekoitus faktaa ja fiktiota. Useat tarinan henkilöistä ovat ihan oikeita nimiä sekä sotaa edeltävä aika ja sodan vaiheet kuvataan varsin aidolla ja uskottavalla tavalla. Tarinan sekaan on ujutettu myös joitakin oikeita lehtileikkeitä ja muita dokumentteja, jotka entisestään vahvistavat tarinan faktapuolta. Mikään perinteinen rintamakuvaus kirja ei kuitenkaan ole, sillä vähintään puolet tarinasta sijoittuu sotaa edeltävään aikaan, jossa erityisen mielenkiintoista on diplomatian ja vakoilun rooli Suomen silloisessa tilanteessa sekä maailmanpolitiikan kehitys. Yhtälailla kiinnostavaa on myös Juhon kasvu sekä kipuilu isänsä, muun perheensä ja rakkaudenkohteensa suhteen. Kuinka sydän pysäytetään on todella alanimekkeensä mukaisesti romaani sodasta ja rakkaudesta.

Kirja etenee kronologisesti eteenpäin, mutta kahdessa eri aikatasossa. Toisessa seurataan Juhon kehitystä lapsesta aikuiseksi mieheksi ja Mannerheimin vakoilijaksi, toinen alkaa talvisodan ensimmäisestä päivästä. Myöhemmin aikatasot yhdistyvät toisiinsa ja lukija ymmärtää enemmän. Loppu on koskettava.

Mietin lukiessani, kuinka Kuinka sydän pysäytetään on kuin historian oppitunti talvisodasta ja sitä edeltävästä ajasta, mutta positiivisella tavalla. Se on mielenkiintoista luettavaa vaikkapa historian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville tai niille, jotka haluavat kerrata talvisodan vaiheita. Se on historiaa hyvin vetävällä tavalla kuvattuna. Niillekin, joista talvisota tuntuu olevan jo loppuunkaluttu aihe, kirja antaa toisenlaisen näkökulman aikaan, uskon sen tuovan jotain uutta. Minullekin se toi. En olisi millään malttanut laittaa kirjaa sivuun tehdäkseni välillä jotain muuta. Vaikka tiesin, mitä tulee tapahtumaan, halusin tietää, mitä juuri Juholle tapahtuu. Löytääkö hän isänsä, saako hän rakkautensa, mitä on sodan jälkeen. Myös rintamakuvaukset ovat vaikuttavia ja koskettavia.
 
Kirjan nimi Kuinka sydän pysäytetään vastaa itse itselleen. Kirjalla se pysäytetään, tällaisella kirjalla.
 
Muissa blogeissa: Kirsin kirjanurkka, Kirjasfääri, Ja kaikkea muuta, Luettua elämää, Kulttuuri kukoistaa, Amman lukuhetki ja Kirjakirppu.

––
 
J.-P. Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään
WSOY 2015, 350 s.

Tunnisteet: , , , , ,