Bill Willingham: Fables 1 : Legends in Exile


Minua on jo jonkin aikaa kiinnostanut Bill Willinghamin kirjoittama Fables-sarjakuva ja olenkin sen ensimmäistä osaa metsästänyt kirjastosta melkein joka käynnilläni, mutta aina joku muukin on ollut siitä kiinnostunut (eikä hinku ole ollut niin kova, että olisin viitsinyt sitä varata). Viime käynnillä lopulta tärppäsi ja päätin lainata ensimmäisen osan testiin.
 
Fables kertoo Fabletownin asukkaista, jotka elävät keskellä tavallisia newyorkilaisia, vaikka he ovatkin meille tuttuja satukirjojen sivuilta. He ovat joutuneet pakenemaan omista kuningaskunnistaan, meidän satumaailmastamme, jotka vihollinen on heiltä valloittanut. Jotkut heistä näyttävät ihan tavallisilta ihmisiltä ja toiset ovat eläinhahmoja, jotka asuvat Fabletownin ulkopuolella sijaitsevalla Farmilla. Henkilöillä on erilaisia, usein omaan satuhahmoonsa liittyviä maagisia kykyjä.
 
Fables: Legends in Exile sisältää viisi ensimmäistä Fablesin osaa, jotka liittyvät juonellisesti toisiinsa: Snow Whiten, joka työskentelee Fabletownin yhteisön pormestarin apulaisena, sisko Rose Red on kadonnut tai ehkä jopa murhattu. Fabletownin sheriffi Bigby Wolf ryhtyy selvittämään asiaa. Tapauksen selvittämisen lomassa lukija tutustetaan Fabletownin maailmaan, sen asukkaisiin ja heidän historiaansa.
 
Luen sarjakuvia vähän ja vielä vähemmän tällaisia jatkuvajuonisia sarjiksia, joten Fables on varsin virkistävä uusi tuttavuus, joka ei ihan heti lopu kesken. Osia on julkaistu yhteensä 150 ja ne on koottu 22 kirjaan. Paksumpia, deluxe edition -albumeitakin on painettu, joihin on koottu kerralla useampi osa. Viimeinen 150. osa julkaistaan tässä kuussa, mikä lienee haikeaa sarjakuvan faneille.
 
Alkuun voisi luulla, että Fables on jotain herttaista ja söpöä luettavaa satuhahmoineen ja se sopisi lapsillekin, mutta väärin menee. Fablesissa liikutaan ihan aikuisten maailmassa ja aikuisten ongelmissa. Rose Redin katoamistapaus ei sekään nyt ihan satukirjan sivuilta ole. Olin vähän epäileväinen, miltä satuhahmot tuntuvat aikuisten sarjakuvassa, mutta aika hauskojahan ne ovat eikä niitä tule sillä tavalla ajateltua tuttuina satuhahmoina, vaikka niillä tiettyjä samoja ominaisuuksia onkin. Nämä satuhahmot ovat myös paljon ronskimpia kuin ne alkuperäiset. Pinocchio esimerkiksi on tyytymätön jäätyään ikuisiksi ajoiksi pikkupojaksi, vaikka haluaisi, että hänen kiveksensä laskeutuisivat ja pääsisi panemaan!
 

Pidän kovasti Fablesin piirtäjien Lan Medinan, Steve Leialohan ja Craig Hamiltonin piirrosjäljestä. Se on tarkkaa ja yksityiskohtaista. Erityisesti henkilöhahmojen eri ilmeet ja mielentilat on tuotu hyvin esille. Sarjakuva myös etenee sujuvasti, sillä tekstiä ei ole liikaa ja ruudut seuraavat toisiaan selkeästi, mutta myös kivasti rytmitellen. Sivujen pohjaväri vaihtelee valkoisesta mustaan ja välillä ruutujen reunat on koristeltu hienosti ja tarinan vaiheeseen sopivasti.
 
Innostuin tästä nyt sen verran, että pakko saada lukea lisää! Saatanpa myös kokeilla Fablesiin pohjautuvaa The Wolf Among Us -peliäkin.
 
Muissa blogeissa: Lukisinkohan, Kirjoista, Booking it some more, kujerruksia ja Cats, books & me.

––
 
Bill Willingham: Fables 1 : Legends in Exile
Kuvittaneet: Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton
Vertigo 2002, 127 s.

Tunnisteet: , , ,