Kirjavuosi 2014

On taas se ihana aika vuodesta, kun voi vähän perehtyä siihen, mitä kuluneen vuoden aikana oikein tuli luettua ja valita vuoden parhaimmat kirjat. Parhaimpien kirjojen valitseminen on aina jotenkin tosi jännittävää, mutta myös hirveän haastavaa. Viime vuonna tarkastelin vuoden luettuja kirjoja excel-käppyröiden avulla, mutta tänä vuonna säästän hermojani (excel on ehkä maailman rasittavin ohjelma) ja mennään enemmän suusanallisesti, mutta tilastollisesti kuitenkin.

Luin vuoden 2014 aikana yhteensä 54 kirjaa. Se on neljä kirjaa enemmän kuin viime vuonna. Blogiini kirjoitin 45 kirjasta, loput yhdeksän olivat tenttikirjoja.

Kaunokirjallisuuden osuus luetuista kirjoista oli suurin, kuten tavallisesti. Tietokirjoja luin kymmenen (kaikki tenttikirjoja, voi ei) ja sarjakuvia viisi, mikä on hieno parannus viime vuoden yhteen sarjakuvaan, joten kaunokirjallisuuden osuus oli 39. Tästä eteenpäin tarkastelen eri osuuksia vain kaunokirjallisuuden ja sarjakuvien osalta.

Kirjailijan sukupuolta on mielenkiintoista tarkastella, vaikkei sukupuolella ole kirjaa valitessani väliä. Luin 27 naisen kirjoittamaa ja 17 miehen kirjoittamaa kirjaa. Suhteellisen suuri ero tällä kirjamäärällä, enemmän kuin viime vuonna. 

Luin enemmän ulkomaista kuin kotimaista kirjallisuutta. Sen osuus 44 kirjasta oli peräti 31. Kotimaisten kirjojen osuus jäi siis vain 13 kappaleeseen. Tämä oli kuitenkin aika ennalta-arvattavaa.

Viime vuonna neljäsosa lukemistani kirjoista oli englanninkielisiä. Tänä vuonna luin seitsemän englanninkielistä kirjaa, joten osuus on vähemmän kuin viime vuonna. 

Suurin osa lukemistani kirjoista on 2000-luvulta. Ihan tämän vuoden uutuuksia (lasken uutuuksiksi myös kirjat, jotka on ensimmäisen kerran suomennettu tänä vuonna) luin 19 kappaletta. Vanhempia, mutta silti 2000-luvulla kirjoitettuja kirjoja luin 16 kappaletta ja vielä sitä vanhempia 9. Vanhin lukemani ja ainoa 1800-luvulla kirjoitettu kirja oli Charles Dickensin Joululaulu. Vuosi oli siis aika uutuuspainotteinen.

Mikä kirjojen alkuperä sitten oli? Tätäkin on aina mukava näin tilastomielessä tarkastella. Kirjastosta lainattuja kirjoja luin 14, yllättävän vähän! Omaksi ostettuja tai lahjaksi saatuja kirjoja luin 13 kappaletta. Pyytämättä saatuja tai pyydettyjä arvostelukappaleita luin 17. Viime vuonna kirjastosta lainaamieni kirjojen osuus oli melkein puolet ja alle viidesosa luetuista oli omia ostoksia tai lahjoja, joten tähän on tullut muutos, kun nyt kaikkien kolmen eri alkuperän osuus oli aikalailla tasoissa. Arvostelukappaleiden lukeminen heijastuukin selvästi uutuuksien suuremmassa osuudessa.

––

Tilastokatsauksen jälkeen on kiva tarkastella vuonna 2014 luettuja kirjoja vielä vähän perusteellisemmin erilaisten kirjallisten kysymysten muodossa. 

Kirja, johon kuvittelit rakastuvasi, mutta et sitten rakastunutkaan?
Eleanor Cattonin The Luminaries oli kirja, josta pidin paljon, mutta johon kuvittelin rakastuvani. Syynä liian kertaava loppu, tiettyjen henkilöhahmojen katoaminen tarinan loppupuolella sekä runsaus. 

Yllättävin kirja?
Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat. Olin kuullut monelta suunnalta, että kirja on aika vaikea ja joidenkin mielestä todella tylsä, etenkin verrattuna Puhdistukseen. Olen kuitenkin eri mieltä ja yllätyin siitä, miten mukaansatempaava ja taitavasti rakennettu Oksasen kirja on.

Uusi kirjailijasuosikki?
Tommi Kinnunen. En malta odottaa hänen seuraavaa kirjaansa. 

Hyvä kirja mukavuusalueesi ulkopuolelta?
Patrick deWittin Sistersin veljekset. En todellakaan ole länkkärien ystävä, mutta deWittin kirja oli aivan loistava!

Ärsyttävin kirja?
Erik Axl Sundin Varistyttö oli hyvä, mutta sen henkilöhahmot saivat minut välillä ihan raivon partaalle! 

Kirja, jonka lukisit uudestaan?
Luen harvoin kirjoja uudestaan, siis ainakaan kovin pian, mutta jos täytyisi, lukisin uudestaan Susan Fletcherin Tummanhopeisen meren. Se voisi lohduttaa surun keskellä. 

Lempikansi?
John Williams: Stoner

Paras henkilöhahmo?
Kim Leinen Ikuisuusvuonon profeettojen Morten Falck. Ei mikään miellyttävä hahmo, mutta varsin realistinen ja moniulotteinen.

Kaunein kirja?
Anna-Kaari Hakkaraisen Purkaus on jäänyt mieleeni kauniin kuulaan ja unenomaisen kerrontansa vuoksi. 

Eniten ajatuksia herättänein kirja?
Tove Janssonin Muumipappa ja meri. Kuten muumikirjat aina, Muumipappa ja merikin herätti kevyellä filosofisuudellaan paljon ajatuksia mielessäni. 

Kirja, jonka luit vasta vuonna 2014, vaikka se olisi ollut syytä lukea jo aikaisemmin?
Charles Dickensin Joululaulu on ollut lukulistallani jo monta joulua ja vihdoin tänä vuonna sain sen luettua, vieläpä oikeaan ajankohtaan.

Lyhyin ja pisin lukemasi kirja?
Lyhyin oli Charles Dickensin Joululaulu (115 sivua) ja pisin Joyce Carol Oatesin Blondi (943 sivua).

Vuoden paras esikoinen?
Tommi Kinnusen Neljäntienristeys. Niin vahva esikoiskirja.

Hauskin kirja?
J. K. Rowlingin Harry Potter -sarjan neljä ensimmäistä osaa, tietysti. 

Kirja, joka sai sinut (melkein) itkemään?
Susan Fletcherin Tummanhopeinen meri sai silmännurkat kostumaan.

Suurin pettymys?
Kate Mortonin Hylätyltä puutarhalta odotin paljon, mutta sainkin ällistyttävän keskinkertaisen kirjan. Harmittaa vieläkin! 

Huonoin kirja?
Tämä kyseenalainen kunnia taitaa tänä vuonna mennä Michael Enden Tarinalle vailla loppua. Oli erikoista, että jaksoin lukea sen lopulta loppuun asti. 

Kirja, jota suosittelet kaikille?
Suosittelen toki kaikkia alla olevalle top 10 -listalleni päätyneitä kirjoja, mutta jos vain yksi pitäisi valita, suosittelisin ehdottomasti Maria Turtschaninoffin Maresia. Vaikka kyseessä on enemmän tytöille kohdennettu nuortenkirja, näkisin sen sopivan monelle ikään tai sukupuoleen katsomatta.

––

Ja nyt, se kaikista jännittävin osuus! Yritin parhaani mukaan laittaa kirjat ihan todelliseen järjestykseen, mutta helppoa se ei ollut ja mieleni on varmaan eri jo heti huomenna.

1. Joyce Carol Oates: Blondi
2. Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
3. Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat
4. J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire
5. Maria Turtschaninoff: Maresi. Punaisen luostarin kronikoita
6. Donna Tartt: The Goldfinch
7. Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat
8. Susan Fletcher: Tummanhopeinen meri
9. Kate Atkinson: Elämä elämältä
10. John Boyne: Kuudes mies

En tiedä, onko listassa mitään kovin yllättävää. Suurin osa oli itsestäänselviä valintoja vuoden parhaimmiksi kirjoiksi, vain järjestyksen kanssa oli pohdittavaa. Monta muuta todella hyvää kirjaa jäi kuitenkin ulkopuolelle. Luitteko samoja kirjoja tänä vuonna ja ovatko ne suosikkienne joukossa?

––

Mitä tuleva vuosi tuo tullessaan? Blogin osalta suunnitteilla ei ainakaan ole mitään uutta, vaan jatkan samaan hyväksi todettuun rentoon tapaan kuin tähänkin asti. Katseeni on kuitenkin suuntautunut jo ensi kevään kirjoihin, joiden joukossa on ainakin muutama ihan must-read-tapaus, kuten Aki Ollikaisen seuraava romaani Musta satu ja käännöskirjoista kiinnostavin Emma Hooperin Etta ja Otto ja Russell ja James. 

Omassa hyllyssä majailevista kirjoista olen suunnitellut lukevani ainakin Jojo Moyesin Me Before Youn (ilmestyy ensi kuussa suomeksi nimellä Kerro minulle jotain hyvää), Ulla-Lena Lundbergin Jään, Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan ensimmäisen kirjan, Joyce Carol Oatesin Sisareni, rakkaani ja George R. R. Martinin A Game of Thronesin. Myös Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogia on tuijotellut minua syyttävästi kirjahyllystä jo pitkän aikaa, mutta en uskalla luvata lukevani sitä vielä ensi vuonna. Toivottavasti kuitenkin innostun. Nämä kirjat ovat siis sellaisia, joihin olin ajatellut tarttua jo tänä vuonna (ja moneen jo sitäkin aiemmin), joten yritän lukea ne ensi vuoden aikana. Katsotaan miten käy. Vielä olisi muutama Harry Potter -kirjakin jäljellä, joten saan nauttia niistä vielä hetken ajan.

Kirjallisuuden perusopinnot tuovat lisäksi oman mausteensa blogiini ensi vuoden puolella. Olen jo hieman kauhuissani siitä luettavien klassikoiden määrästä, mutta ehkä selviydyn siitä vertaistuen avulla. Aion siis kirjoittaa blogiini kaikista kirjallisuuden kursseille lukemistani kirjoista, kuten teen vapaa-ajallakin luettavien kirjojen kohdalla.

Ensi vuonna minua odottaa vihdoin myös gradun kirjoittaminen. Aloitan vuoden alusta arkistoalan suuntautumisvaihtoehdon opinnot ja graduni olisi hyvä kytkeytyä noihin opintoihin. Aihetta en ole vielä keksinyt, mutta toivottavasti löydän jonkun mielenkiintoisen, jonka kanssa jaksaa ahertaa vuoden tai pari, toivottavasti ei kuitenkaan sen kauempaa. Kiireisiä aikoja voi siis olla tiedossa, mutta niinpä ne ovat olleet oikeastaan nämä kaikki opiskeluvuodet. Pikkuhiljaa alankin jo kaivata työelämään, vaikka ovat ne nämä opiskeluvuodetkin olleet ihania.

Mutta siinäpä se, melkoisiin mittasuhteisiin paisunut katsaus vuoteen 2014! Kirjavuosi oli kyllä todella hyvä, sillä pidin valtaosasta lukemastani ja joukkoon mahtui vain muutamia huteja. Toivottavasti ensi vuosi on vähintään yhtä mahtava. 

Onnellista ja kirjojen täyteistä uutta vuotta 2015!

Tunnisteet: