Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat

Ihminen on syntynyt vapaaksi, ja kaikkialla hän on kahleissa! 

Näin kuuluu norjalaisen Kim Leinen romaanin Ikuisuusvuonon profeetat päähenkilön Morten Falckin usein hokema Rousseaulta lainattu mietelause. Norjan maaseudulta kotoisin oleva nuori Falck lähtee havittelemaan vapautta valtakunnan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan. Eletään 1700-luvun loppua. Falck tahtoisi opiskella lääketiedettä, mutta isänsä ja tämän rahoituksen johdosta hänestä tuleekin lopulta pappi. Elämä Kööpenhaminassa kaikkine kiemuroineen alkaa ahdistaa Falckia, joten hän päättää pestautua siirtokuntapapiksi Grönlantiin. Siellä ihminen voi ainakin tuntea itsensä vapaaksi! Luterilaisuuden, valistuksen ja sivistyksen tuominen Grönlantiin ei kuitenkaan ole ihan helppo juttu, sillä maan "villit" eivät useinkaan suhtaudu kovin suopeasti tanskalaisiin siirtomaaisäntiinsä. Sivistymättömien pakanoiden lisäksi ongelmia aiheuttavat myös tanskalaiset itse kunniattomalla, vieläkin sivistymättömällä käytöksellään. Vankasti valistusaatteisiin uskova Falck joutuu myös kokemaan oman ruumiinsa ja mielensä rappion. Aivan, ihminen on syntynyt vapaaksi, ja kaikkialla hän on kahleissa!

Täytyypä tällä kertaa olla täysin samaa mieltä kirjan takakanteen poimitun Politikenin sitaatin kanssa: Ikuisuusvuonon profeetat on "täysin omaa luokkaansa." Ja täysin sen tyyppistä kirjallisuutta josta nautin. Ensinnäkin kirjan miljöö on erityisen kiinnostava. 1700-luvun lopun Norja, Tanska ja Grönlanti ovat uskottavasti kuvattuja enkä ole tainnut aikaisemmin lukea tällaiseen miljööseen kiinnittyvää kaunokirjallisuutta. Alueen historia tuolta ajalta oli tosin jo ennestään tuttua, kiitos kandintutkielmani. Toiseksi Leine kuvaa hienosti ajan siirtomaavaltaa ja sortoa, joita tanskalaiset Grönlannin alkuperäiskantaa kohtaan harjoittivat. Ja kolmanneksi Leine on myös tavoittanut ajan hengen valistusaatteineen sekä kuvaa hyvin pikkutarkalla otteella sen, mitä kaukainen, maailman laidalla sijaitseva Grönlanti voi ihmisessä aiheuttaa.

Ikuisuusvuonon profeetat on varsin rujo romaani. Se ei säästele sanoja missään tilanteissa. Jos ruumiineritteiden ja seksuaalisten tekojen varsin pikkutarkka, mutta toki realistinen kuvaus inhottaa, Ikuisuusvuonon profeetat ei ehkä ole sinun kirjasi. Samaan aikaan kirja on myös hyvin huvittava, hieman absurdikin, meren ylitse laivattavine Falckille rakkaine lehmineen ja kauppiaan talon räjähdyksineen. Minut saa hihkumaan ihastuksesta, jos kirjailija onnistuu luomaan vakavasti otettavan aiheen ympärille myös jotain riemastuttavaa, pilailemaan omalla tai kansakuntansa kustannuksella (romaanilla ja sen tapahtumilla lienee olevan yhtymäkohtia Leinen elämään ja hänen voisi periaatteessa sanoa olevan osaksi tanskalainen, sillä hän on asunut siellä suurimman osan elämästään). Huumorin käyttö kohdistuu kirjassa kuitenkin pääasiassa Falckiin ja muihin tanskalaisiin, minkä voi nähdä irvailuna heidän surkeaa siirtomaaisännyyttään kohtaan.

Tämä kirja on myös hyvä esimerkki siitä, miten romaani voi olla todella hyvä, vaikkei sen henkilöhahmoista yksikään olisi mitenkään miellyttävä. Morten Falck vaikuttaa alkuun aika ärsyttävältä kaverilta, jolla on turhan suureelliset luulot itsestään, mutta Grönlannin edessä hän joutuu lopulta nöyrtymään, kuten niin moni muukin tanskalainen tuolla maalla. Hänestä oppii kuitenkin pitämään enemmän tarinan edetessä. Toinen sympatiaa herättävä henkilöhahmo on Sukkertoppenin siirtokunnan kauppiaan vaimo matami Kragstedt, jonka kohtalo on varsin raadollinen.

Ikuisuusvuonon profeetat sisältää historiallisen romaanin tapaan runsaasti vanhanaikaista ja jo historiaankin jäänyttä sanastoa, joiden esiin loihtimisesta voikin kiittää suomentaja Katriina Huttusta. Tekstiin on kuitenkin jonkin verran jäänyt lähinnä taivutusasultaan väärin olevia sanoja, jotka hieman pistivät silmään. Kokonaisuudessaan Ikuisuusvuonon profeetat on silti hyvin puhutteleva ja ruma, mutta lopulta myös varsin valoisa romaani.

––

Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat (Profeterne i Evighedsfjorden, 2012)
Suom. Katriina Huttunen
Tammi 2014, 630 s.

Tunnisteet: , , , , , , , ,