Vuoden toisen neljänneksen luetut kirjat

Kolme kuukautta on jo kulunut uuden käytäntöni eli neljännesvuosittaisen luettujen kirjojen koosteen käyttöönotosta. Virkistävää, kun luettuja kirjoja ei olekaan tullut listailtua joka kuukausi! 

Mitähän kaikkea tuon toisen neljänneksen aikana on tapahtunut? Olen ainakin lukenut hyviä kirjoja. Määrä ei ole huimaava, sillä joukossa oli muutama melko paksu järkäle. Olin toukokuun puolivälissä myös polven tähystysleikkauksessa, jossa polven sisältöä lähinnä putsailtiin, ja se auttoi hyvin polvivaivaani. Polvi ei vieläkään ole täysin toipunut, mutta se ottanee aikansa kuten polvivammat usein ottavat. Se kuitenkin taipuu jo huomattavasti enemmän kuin ennen leikkausta eli reippaasti yli 90 astetta eikä mitään epämääräisiä muljahduksen ja patellan sijoiltaanmenon tunteita ole ollut. Pystyn myös jopa nousemaan portaat normaalisti (alaspäin meneminen vaatii vielä harjoittelua) ja nousemaan seisaalleen sekä istumaan normaalilla tavalla eikä vain toisen jalan varassa! Nuo yhdentekeviltä kuulostavat asiat ovat olleet minulle hyvin tärkeitä etappeja polven kuntouttamisessa ja ne ovat antaneet toivoa siitä, ettei tässä taideta ihan raajarikoksi koko loppuelämäksi jäädä.

Toukokuun leikkauksen ja sen jälkeisen sairausloman jälkeen aloitin kesäkuussa kuuden viikon mittaisen kesätyöpätkän. On ollut taas kiva tehdä oman alan töitä, mutta on myös ihan kivaa, että reilun viikon päästä työt loppuvat ja pääsen viettämään jonkinlaista kesälomaa ennen syksyn uusia kuvioita eli maisteriopintoja. Kesäloma ei tule olemaan pelkkää rentoutumista, sillä minulla on vielä muutama kurssi suorittamatta. Se tietää siis vielä kahden esseen ja kahden tentin suorittamista. Kuvittelin ehtiväni vaikka ja mitä tässä töiden lomassa, mutta kokopäivätyö ja opintojen suorittaminen siinä sivussa ei kyllä ole mitään helppoa hommaa. Toivottavasti aikaa jää myös muun kuin tenttikirjallisuuden lukemiselle.

Mutta mitäs huhti-, touko- ja kesäkuussa tuli sitten luettua?

Anna-Kaari Hakkarainen: Purkaus
Sarah Waters: Yövartio
Patrcik deWitt: Sistersin veljekset
Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
Kati Närhi: Mustasuon mysteeri
Kate Atkinson: Elämä elämältä
Alison Bechdel: Hautuukoti
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
J. K. Rowling: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Lars Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot VII
Eleanor Catton: The Luminaries
Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin - 2. Sairaus
Julie Berry: Kunnes kerron totuuden

Onhan tuo kyllä komeampi lista kuin alkuvuoden lista! Yhteensä luin siis kolmetoista kirjaa. Aiemmin olen lukenut ehkä yhden sarjakuvan vuodessa, mutta nyt kolmen kuukauden aikana luin niitä peräti neljä. Nyt myös naiskirjailijoiden kirjat pääsivät jyräämään 10-3.

Ehdottomasti mieleenpainuvin tapaus oli Harry Potter -sarjan uudelleenluvun aloittaminen. Hullua, miten sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa tuntuivat melkein kun uusilta, sillä viime lukukerrasta on aikaa jo vuosikausia. Sarjan kolmas osa on tulossa lukuun ehdottomasti vielä tämän kesän aikana. Sitten minun täytyykin jo tilailla kirjoja lisää, jotta saan koko sarjan hyllyyni.

Muita mieleenpainuvia kirjoja olivat Cattonin The Luminaries, josta ei tullut suosikkejani vaikka niin kovasti toivoinkin, mutta jäi haastavuudessaan ja runsaan tarinansa vuoksi hyvin mieleeni, deWittin Sistersin veljekset, joka ei ollut kirjana mitenkään vavahduttava, mutta kuitenkin hyvin hauska, Atkinsonin Elämä elämältä, jonka erikoinen rakenne ja miljöö viehättivät sekä Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogian toinen osa, joka kosketti enemmän kuin ensimmäinen.

Toisen neljänneksen pettymyksiä olivat puolestaan Bechdelin Hautuukoti, joka ei vain iskenyt tai koskettanut, ja Watersin Yövartio, jolta puolestaan odotin enemmän kirjailijan muiden kirjojen perusteella. Hakkaraisen Purkaus oli kuulas ja tunnelmallinen, mutta on haalistunut mielestäni jo paljon. Myös Berryn Kunnes kerron totuuden, viimeksi lukemani kirja, on jo päässyt hieman unohtumaan. Loput luetut, Janssonin ja Närhen sarjikset, asettuvat johonkin välimaastoon.

Luin yhteensä 4191 sivua eli 322 sivua per kirja. Kirjallisesti ja muutenkin siis oikein mukava toinen neljännes!

Tällä hetkellä kesken on jälleen eräs tiiliskivi. Monta muutakin samanmoista on odottelemassa vuoroaan, mutta täytyy yrittää ottaa väliin jotain ohuempaakin. Olen innostunut myös ostamaan muutamia uusia kirjoja, muun muassa George R. R. Martinin Game of Thronesin (vihdoinkin päätin, että aloitan sarjan lukemisen englanniksi enkä suomeksi, Jon Nietos oli siinä ratkaiseva tekijä), Tove Janssonin Kesäkirjan, joka täytyy tietysti lukea vielä tämän kesän aikana, Anni Blomqvistin Myrskyluodon, Marisha Pesslin The Night Filmin, Hugh Howeyn Siilon ja John Ajvide Lindqvistin Ihmissataman. Mitä olette pitäneet edellä mainituista?

Onneksi säät lämpenevät viikonloppuna, sopivasti Ruotsista saapuvia vieraita varten. Helteistä heinäkuuta!

Tunnisteet: