Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä


Ruotsalaisen Håkan Nesserin kirja on ollut lukulistallani sen hauskan kuuloisen nimen vuoksi. Jo monta kuukautta sitten se lähti mukaani kirjastosta, mutta olisinpa voinut lukea sen aiemminkin, sen verran nopeasti luettava kirja on kyseessä.

Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä sijoittuu 1960-luvun alun Ruotsin kesään. 14-vuotiaan Erikin äidillä on syöpä ja isä sanoo, että kesästä tulee kova. Erikin äidin viettäessä koko kesän sairaalassa, Erik, isoveli Henry ja Erikin koulukaveri Edmund passitetaan kesänviettoon perheen mökille Genesaretiin. Freelance-toimittajana työskentelevä Henry ryhtyy kirjoittamaan kirjaa ja Erik ja Edmund ottavat kesästä kaiken irti rakentaessaan uutta laituria, soutaessaan Läskisaareen ja Åspron kauppaan, lukiessaan kirjoja ja pyöräilemällä varastamaan purkkapalloja. Tapahtumat saavat kuitenkin uuden, jännittävän käänteen, kun Erikillä ja Edmundilla opettajanakin toiminut Ewa Kaludis, kuin ilmetty Kim Novak, saapuu lähistölle kihlattunsa käsipallolegenda Berra Albertssonin kanssa. Se Kamala tapahtuu ja kesästä tulee totisesti kova.

Erikin tarina on hyvin hauska ja omalaatuinen, vaikka se käsittelee myös kipeitä asioita kuten äidin syöpää ja väkivallantekoja. Sen ajankuva ja ihanan, pitkän ja aluksi huolettomalta vaikuttavan kesän kuvaus on myös melko viehättävää. Kirja on osaltaan rikostarina, mutta minusta rikoksen sijaan se kuvaa vahvemmin murrosikäisen pojan kasvua aikuiseksi mieheksi. Kirja onkin jaettu kolmeen osaan: aikaan ennen Sitä Kamalaa, sen jälkeen ja Erikin aikuisvuosiin. Se Kamala kulkee kuitenkin Erikin elämässä mukana aina tarinan loppuun saakka. Tarinan lopussa paljastuu jotain olennaista, mutta se ei lopulta tuntunut minusta kovin oleelliselta, koska kirjan viehättävyys on minusta enemmän Erikin kasvussa.

Nesser kirjoittaa todella hauskasti! Kerronta on suoraviivaista ja dialogi lakonista. Nesserin luomat hahmot vaikuttavat viestivän, että asioista ei tarvitse aina olla paljoa sanottavaa tullakseen ymmärretyksi. Hahmot ovat myös uskottavia ja samastuttavia; oman lapsuuteni kesät palasivat heti mieleeni. Kirja olisikin ollut ihana lukea kesähelteillä, jossain lapsuuden maisemissa.

Vaikka Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä on viehättävä ja jollain tapaa hyvin mukava kirja, olin sen loppupuoleen aika pettynyt. Tarina olisi minusta voinut päättyä Erikin nuoruuteen eikä jatkua enää hänen aikuisvuosiinsa. Aikuisen Erikin vaiheet on tiivistetty viimeisiin kolmeenkymmeneen sivuun ja kaikki asiat selitetään mukavan leppoisan alun jälkeen aivan liian nopeasti. Tunnelma katoaa. Ensimmäinen ajatukseni kirjan luettuani oli, että olipas se ihan kiva kirja. Harmi, ettei viehättävyys kantanut aivan loppuun asti.

Muissa blogeissa: Lumiomena, P. S. Rakastan kirjoja, Kirjoihin kadonnut, Luetut, lukemattomat ja Jokken kirjanurkka.


Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä 
(Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, 1998)
Suom. Saara Villa
Tammi 2005, 262 s.

Tunnisteet: , , , , , , ,